https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-ve-znojme-zkoumaji-vliv-mestskeho-prostredi-na-zelen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znojmo se zapojilo do výzkumu vlivu městského prostředí na zeleň

10.3.2021 14:44 | ZNOJMO (ČTK)
Cílem je zjistit vliv městského a zároveň suchého prostředí a najít opatření zlepšující podmínky pro růst stromů a další zeleně.
Cílem je zjistit vliv městského a zároveň suchého prostředí a najít opatření zlepšující podmínky pro růst stromů a další zeleně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Znojmo se zapojilo do výzkumu Zeleň v městském prostředí, na kterém pracuje Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem. Cílem je zjistit vliv městského a zároveň suchého prostředí a najít opatření zlepšující podmínky pro růst stromů a další zeleně, uvedla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.
 

Odborníci již loni provedli inventarizaci dřevin, analyzovali půdní vzorky či umístili dvě meteostanice pro měření mikroklimatických parametrů modelových stanovišť. Letos zavedli ve vybraných lokalitách čidla do půdy. "Monitorují vlhkost a teplotu v různých hloubkách. Bude tak možné posoudit, zda se srážková voda či závlaha dostane ke kořenům stromů, a jaké zde jsou změny teplot v průběhu roku. Ke stromům jsme zároveň aplikovali hydrogel nebo speciální mykorhizní přípravek pomocí injektážního stroje. Výzkum by nám měl ukázat, která z metod je pro stromy nejefektivnější," uvedl ředitel Městské zeleně Radoslav Habrdle.

Výzkum dělají odborníci i v Brně, Ostravě a Hradci Králové. "Znojmo jsme do výzkumu vybrali především proto, že je ve srovnání s dalšími referenčními místy menší. Je ve velmi suché oblasti republiky a dobře se stará o svou zeleň. Je teprve druhým městem v ČR, které ošetřuje zeleň zcela novou technologií injektáže speciálních pomocných půdních látek do kořenového prostoru stromů a keřů," uvedl vedoucí Ústavu šlechtění a množení zahradnických rostlin Zahradnické fakulty Petr Salaš.

Celý výzkum je součástí projektu Stanovení metod hodnocení městského klimatu, zvláště tepelného ostrova, určení postupů a návrh opatření pro omezení negativních dopadů meteorologických extrémů na obyvatele a životní prostředí, zejména ve velkých městských aglomeracích. Výstupem výzkumu budou dvě certifikované metodiky, které poslouží jako podklad pro případné úpravy legislativy v boji proti suchu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist