Příběh českého hitu: Věra Špinarová - Jednoho dne se vrátíš

Vydáno 11.03.2021 | autor: Alena Kaňová

Málokterý zpěvák z České republiky má ve svém repertoáru píseň, která když zazní, okamžitě si vybavíte jeho tvář. Jednoho dne se vrátíš od Věry Špinarové lze mezi takové skladby bezesporu zařadit. Když zazní slova "den se v růži skryl", nikdo nemá sebemenší pochyby o tom, že je nazpívala česká Tina Turner.

Příběh českého hitu: Věra Špinarová - Jednoho dne se vrátíš Příběh českého hitu: Věra Špinarová - Jednoho dne se vrátíš

Původní melodie písně Jednoho dne se vrátíš pochází ze slavného americko-italského spaghetti westernu Tenkrát na Západě z roku 1968. Stejnojmennou skladbu jako ústřední melodii filmu režiséra a scénáristy Sergia Leoneho složil jeho dvorní skladatel Ennio Morricone. Píseň neměla text, jen vokály. Ty v originále nahrála italská pěvkyně Edda Dell'Orso.

Věra Špinarová - Královna vysokých tónů, která pro lásku k hudbě přetrpěla i pár facek

Později už pod názvem Un Jour Tu Reviendras skladbu nazpívala slavná francouzská šansoniérka Mireille Mathieu. A právě v jejím repertoáru ji v roce 1978 objevil Ivo Pavlík, muzikant, producent, manažer a manžel Věry Špinarové.

Ve své vzpomínkové knize Za vše můžu já o něm zpěvačka prozradila: „Pavlík byl o osmnáct let starší než já. On se vžíval do role profesora Higginse, který se snaží z květinářky Lízy Doolitlové udělat opravdovou dámu. Přesně o to Pavlíkovi šlo – udělat ze mě dámu, paní zpěvačku. Já mu ale vzdorovala, a to jej asi přitahovalo.“ Vzdorovala i před nahráním slavné skladby, nebyla z ní vůbec nadšená. Ale právě i díky ní se stala tou opravdovou, nezapomenutelnou dámou českého showbyznysu.

Ivo Pavlík - Neúnavný hledač talentů, který stál v pozadí kariér Věry Špinarové i Heidi Janků

Český text připsal Zbyšek Malý, přičemž se jen zlehka inspiroval textem francouzské interpretky. Název Jednoho dne se vrátíš je ale doslovným překladem francouzského názvu. Věra Špinarová píseň nahrála a nazpívala za doprovodu Ostravského rozhlasového orchestru v roce 1976.

Jakmile poprvé zazněla z televizních obrazovek v tehdy velmi populárním pořadu Ring volný, stala se téměř přes noc hitem. Nebylo cesty zpět, nikdy nesměla chybět na žádném koncertě Věry Špinarové. Její dokonalá interpretace se tak stala a navždy zůstane překonatelnou a nezapomenutelnou.

Text: Věra Špinarová, foto: archiv iREPORT
Témata: Věra Špinarová, Ivo Pavlík, Jednoho dne se vrátíš, Ennio Morricone

zavřít