Hlavní obsah

Požár zachvátil letiště Točná. Vzácná Electra zachráněna

Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští hasiči vyjeli ve čtvrtek ráno k požáru objektu na letišti Točná. Plameny zasáhly hangár letadel. Stroje se však podařilo zachránit včetně vzácné Electry.

Požár hangáru na letišti TočnáVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Několik jednotek vyjelo k hlášenému požáru objektu v areálu letiště na Točné. Jednalo se o požár hangáru, ve kterém byla letadla,” uvedla mluvčí hasičů Kateřina Suchanská.

Požár hangáru na letišti TočnáVideo: Aktu.cz

Doplnila, že na místě zasahovala i výšková technika. Několik lidí hangáry opustilo před příjezdem hasičů, nikdo nebyl zraněn. Škoda byla podle hasičů předběžně vyčíslena na milion korun.

Nečekaná návštěva na letišti Točná: Legendární spitfire je na chvíli v Praze

Domácí

Historický stroj Electra a několik dalších letadel se podařilo před plameny zachránit. Letadla požárem poškozena nebyla. Podle majitele muzea Ivo Lukačoviče budou škody díky rychlému zásahu minimální. Hangár bude opraven.

Foto: Novinky

Požár hangáru letiště

Legendární Baťův letoun Lockheed Electra pomáhá v boji proti šíření koronaviru

Koronavirus

Legendární letadlo Lockheed Electra je umístěno v muzeu od roku 2015. Od roku 2009 vlastní stroj český podnikatel Ivo Lukačovič. Koupil jej od soukromého sběratele z USA. V roce 2015 Electra s majitelem a dalšími piloty přeletěla na starý kontinent.

Baťův nový Lockheed vzlétl poprvé 16. dubna 1937, kdy si ho od výrobce převzal šéfpilot Bati Jan Šerhant, pozdější válečný hrdina a pilot RAF. Baťův nový stroj prošel za 80 let své existence turbulentní historií. Třikrát havaroval, ale byl vždy opraven a stále létá. Je jako jediný stroj typu Lockheed 10A Electra v letovém stavu.

Foto: Jiří Vítek

Lockheed Electra 10A, motor a čumák

Letiště Točná je soukromé letiště na okraji Prahy. V hangárech jsou historická a vzácná letadla, která jsou však v dobrém stavu a provozuschopná. Letiště má dráhu o délce téměř 900 metrů.

Hořela část dřevěné budovy hangáru.Video: Hasiči Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám