Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno chce za Lužánkami nové sportoviště i s rychlobruslařským oválem

Brno představilo další projekt, který má veřejnosti přinést nové sportoviště. Magistrát tentokrát plánuje stavět za Lužánkami, kde má v místě bývalého hokejového stadionu vyrůst rychlobruslařský ovál nebo nová plocha pro hokej či míčové sporty.

Záměr vystavět sportovně-rekreační centrum v místě někdejšího slavného hokejového stánku schválili brněnští radní na středečním jednání. Představitelé moravské metropole dali rovněž povel k zahájení zadávacího řízení na zhotovitele projektové dokumentace. 

V současné době se v areálu nachází hřiště, jež přes zimu slouží k veřejnému bruslení. Součástí je i zázemí pro sportovce. Podmínky ale nejsou podle magistrátu ideální, a tak přichází s nápadem na zlepšení. Sportoviště je nezastřešené, často je vystaveno silnému větru, sluneční svit pak způsobuje roztávání ledu a zkracování zimní sezony. V létě se hřiště a budova s šatnami neúměrně zahřívá. V rámci rozvoje celého areálu chceme sportoviště zmodernizovat a vytvořit tak celoročně využívané multifunkční zařízení,“ popsal brněnský radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Nástupci Sáblíkové  

Myšlenka na modernizaci areálu za Lužánkami se objevila už loni, kdy město schválilo zpracování studie. V současné době hledá radnice projektanta, který do roka zpracuje potřebnou dokumentaci. Při splnění všech náležitostí by následně mohla začít stavba, jíž chce vedení Brna rozdělit do dvou etap. V první části vzniknou plochy pro hokej a malou kopanou, bruslení a míčové sporty. Stávající budova se zázemím se dočká rozšíření. 

V druhé etapě stavbaři postaví ovál pro rychlobruslení, tribuny a zastřešení. Po dokončení má sportoviště sloužit široké veřejnosti. Celkem se náklady vyšplhají podle odhadů magistrátu na zhruba 170 milionů korun. Plánujeme, že areál nabídne v zimních měsících kromě moderního kluziště i rychlobruslařský ovál v délce 333,3 m splňující požadavky Mezinárodní bruslařské unie (ISU) pro pořádání juniorských závodů a hokejové hřiště 60 m x 30 m,“ uvedl Suchý.

Na papíře je toho více

V Brně se uvažuje o výstavbě i dalších sportovišť. V těsné blízkosti plánované stavby se nachází rovněž chátrající fotbalový stadion, na jehož obnovu by potřebovalo město dořešit majetkoprávní spory s podnikatelem Liborem Procházkou. V různých fázích se nachází i další zamýšlená sportoviště. Město například představilo projekty na výstavbu hokejové haly na výstavišti, cyklistického velodromu v Hněvkovského ulici, vodáckého kanálu na Svratce nebo zmodernizovaného parku Anthropos, kde se počítá například s výstavbou inline dráhy.

Stále na papíře leží také výstavba atletické haly u univerzitního Kampusu v Bohunicích. Podle dřívějších plánů měli dělníci s moderním stánkem atletů letos finišovat, jenže kvůli různým důvodům se nakonec celá akce posunula a v současné době na ni město nemá peníze, a proto hodlá zažádat o dotaci Národní sportovní agenturu. 

Nyní čekáme, jak budou vypadat konkrétní podmínky výzvy. Vyhlášena by měla být v nejbližší době. Následně požádáme o dotaci v hodnotě 300 milionů korun. Udělení dotace je zásadní pro realizaci této investice,“ uvedl radní pro oblast dotací a investic David Grund (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mmb

Štítky Brno, sportoviště, Lužánky, HC Kometa Brno, ovál, hokej, Jaroslav Suchý, KDU-ČSL, Mezinárodní bruslařská unie, ODS, Anthropos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce za Lužánkami nové sportoviště i s rychlobruslařským oválem  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.