Taste Ballet Ostrava: různé taneční styly v reprezentativním výběru baletu NDM online

Baletní soubor Národního divadla moravskoslezského připravil pro březen netradiční taneční ochutnávky. Ve dvou blocích je nabídne online – od 13. a od 27. března budou vždy po dobu sedmi dnů ke zhlédnutí na YouTube a sítích NDM. „Nemůžeme hrát pro diváky v hledištích, ale můžeme ukázat v domácím prostředí obou našich velkých divadel průřez tím nejlepším, co jsme měli nebo máme na repertoáru. Chceme představit tanec a různé taneční styly tradičním divákům, ale i těm, kteří na balet běžně nechodí nebo jej ještě neobjevili vůbec. Některé choreografie byly pro filmování upraveny a některé ukázky jsou nasnímány z netradičních pohledů,“ přiblížila šéfka souboru Lenka Dřímalová.

Taste Ballet Ostrava: různé taneční styly v reprezentativním výběru baletu NDM online

Taste Ballet Ostrava: různé taneční styly v reprezentativním výběru baletu NDM online

Program jsme nazvali Taste Ballet Ostrava (Baletní hostina z Ostravy!) a věříme, že si diváci opravdu ‚pochutnají‘, výběr je velmi pestrý a reprezentativní,“ řekla Lenka Dřímalová. Oběma bloky budou provázet (a nechají nahlédnout i do zákulisí příprav v divadlech) tanečnice Anna Knollová, členka baletu NDM,  a její otec Pavel Knolle, tanečník, kostýmní výtvarník, scenárista, choreograf a režisér, jehož umělecká činnost je spjata se scénou Národního divadla - Laternou magikou (v letech 2010 -  2020  byl vedoucím uměleckého souboru).

První část zahájí 13. března v 18.30 hodin ukázka z choreografie Jiřího Pokorného Útěk obra. Autor ji speciálně upravil pro kamerový záznam. Fantaskní svět obrazů Hieronyma Bosche inspiroval českého choreografa k vytvoření vlastního příběhu o fenoménu doby nedávné – migraci. Následují ukázky z baletu Arturse Maskatse a Krzysztofa Pastora Nebezpečné známosti. Tanečnice Shino Sakurado získala za roli Markýzy de Merteuil v roce 2019 nominaci na Cenu Thálie a zatančí mj. scénu ze závěru díla.  Finále prvního večera bude patřit baletu Don Quijote. Komediální příběh s hudbou Ludwiga Minkuse dává vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostil v NDM bývalý první sólista Baletu Národního divadla Michal Štípa. Sóla zatančí Sawa Shiratsuki (Kitri) a Sergio Méndez Romero (Basil) – získali za ně širší nominace na Cenu Thálie v roce 2019. První blok bude online k dispozici do 19. března (23.59 hodin).

Druhý komponovaný večer uvede Národní divadlo moravskoslezské od 27. března 2021 také od 18.30. K dispozici bude do 2. dubna.

Diváci uvidí úryvky z inscenace Rossiniho karty. Jeden ze stejnojmenné choreografie Maura Bigonzettiho, kterého fascinuje život a dílo Gioacchina Rossiniho a jeho choreografie je doslova hostinou pro oči; za klavírního doprovodu Michala Bárty zatančí Rita Pires a Koki Nishioka duet, za který získali širší nominace na Cenu Thálie 2019.  Následovat bude ukázka z díla španělského tvůrce Juanja Arquése s názvem Následky (Consequences), které je součástí inscenace Rossiniho karty. Nemůže chybět klasika klasik – Čajkovského Labutí jezero. Ukázka z 2. dějství byla nastudována speciálně pro kameru, jež snímá tanec na jevišti zčásti z ptačí perspektivy. Komický pohádkový balet Coppélia měl premiéru v září 2020 těsně před zavřením divadel. Italský choreograf Giorgio Madia vytvořil spolu s kostýmním výtvarníkem a scénografem Domenicem Franchim okouzlující a mimořádnou podívanou a ukázka z díla uzavře druhý blok baletních ochutnávek z Ostravy.

Všechny ukázky uvede balet NDM v původních kostýmech a na jevišti té scény, na níž soubor běžně jednotlivé inscenace hraje pro diváky – v Divadle Jiřího Myrona a Divadle Antonína Dvořáka.

Výběr choreografií Lenka Dřímalová. Záznamy pořídil filmařský tým Martina Svobodníka. V Ostravě s tanečníky pracovali choreografové Curtis Foley, Nataša Novotná, Gianvito Attimonelli a Rodion Zelenkov.

www.ndm.cz

Témata článku

Balet Národního divadla moravskoslezkého

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: