InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Barevný čtvrtek - Faerské ostrovy - drsný i krásný sever

    Čtvrtek 18.4 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Senior večer - Inych

    Čtvrtek 18.4 17:00 - Kulturní dům, Písek

    Svou premiéru bude mít na seniorském večeru zkušený hudebník Jindřich Ryba alias Inych, který se v posledních letech soustředí na sólová vystoupení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Loučí se Václav Prospal. Ten, kdo Motor dovedl do extraligy jako hráč i trenér

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Psalo se léto 2018, když se na trenérskou lavičku hokejistů Motoru České Budějovice posadila legenda českého hokeje Václav Prospal. Přestože se po bohaté kariéře v NHL usadil s rodinou na Floridě, na rodné Budějovice nezanevřel a vrátil se do mateřského klubu, aby pomohl barvám svého srdce s návratem mezi elitu. K bývalému vynikajícímu útočníkovi, který odehrál více než 1100 utkání v NHL, od začátku vzhlíželi fanoušci Motoru jako ke spasiteli. Právě on měl po letech neúspěchů vrátit nejúspěšnější jihočeský klub mezi elitu. Před ním už se to nepovedlo Marianu Jelínkovi, Antonínu Stavjaňovi nebo Petru Rosolovi. Až Václav Prospal to dokázal a v roce 2020 se stal po druhé sezoně na lavičce teprve sedmým trenérem, který s českobudějovickým klubem postoupil do nejvyšší soutěže.

V první sezoně pod Prospalovým vedením (2018–19) Motoráci prošli Chance ligou a vybojovali si baráž o extraligu, ale z ní tým v konkurenci Kladna, Pardubic a Chomutova mezi elitu nepostoupil. Manšaft byl zdevastován zraněními a rozhodující fázi sezony hráli převážně mladší hráči. Postoupit se tak povedlo až o rok později, kdy Motor sestavil na první ligu velmi silný tým a překonal snad všechny rekordy druhé nejvyšší soutěže. Českobudějovičtí hokejisté tehdy posbírali 153 bodů v 58 zápasech, druhý Přerov 109... Rozjetá mašina se těšila na play off, ale to nakonec muselo být vinou koronaviru zrušeno. Nicméně celoroční snaha přece jen nepřišla vniveč, protože Kladno už bylo v extralize ještě před propuknutím pandemie jasným sestupujícím a ostatní prvoligové celky se shodly, že právě Motor by měl být díky své dominanci tím, kdo Rytíře mezi elitou vystřídá. Po sedmi letech se tak Motoráci těšili z návratu do extraligy, byť byli ochuzeni o vrchol sezony a postupové oslavy.

Václav Prospal se svým realizačním týmem u týmu logicky zůstal také pro nováčkovskou sezonu v extralize. Nebyl důvod nic měnit. Ani samotný hráčský kádr se příliš nezměnil. Mezi elitou ale přišlo vystřízlivění. Motoru se nepodařilo zachytit úvod sezony, však také inkasoval hned v osmé vteřině úvodního zápasu s rivalem z Hradce Králové. Ve čtvrté minutě svítil na kostce stav 0:3 a bylo prakticky po zápase. To jakoby předznamenalo výsledkovou mizérii Motoru, který skončil s deseti výhrami v 52 zápasech na posledním místě tabulky a v neděli pro něj posledním zápasem základní části skončila sezona.

A protože Václav Prospal nezměnil své rozhodnutí, které avizoval už v prosinci minulého roku, že bez ohledu na výsledky Motoru po sezoně skončí, ukončila se tím i jeho tříletá mise v Budějovicích. „Děti mi rostou. Chtěl bych s nimi teď strávit víc času," řekl Prospal po své nedělní derniéře, v níž Jihočeši podlehli Třinci 0:4. „Byla to má nejnáročnější sezona, protože to spadlo z loňské naprosté euforie do letošní agónie," uvedl v rozhovoru pro podcast Bomby k tyči Václav Prospal.

Po skončení posledního zápasu uvedl, že se nedá do budoucna vyloučit ani jeho návrat na střídačku Českých Budějovic, momentálně ale přeje úspěch novému týmu v čele s hlavním koučem Jaroslavem Modrým, dalším budějovickým navrátilcem ze zámoří. Nyní si „Vinny" plánuje dát pauzu od hokeje a užít si rodinu, posléze by se rád podíval i do některé z organizací NHL a poznal jejich fungování zevnitř. Právě trénování v NHL je jeho velkým snem. Až následující roky ukáží, zda se mu povede dostat se do nejlepší ligy světa v roli hráče i trenéra, stejně jako se mu v obou rolích povedlo postoupit s Motorem do extraligy. Společně s legendárním Vlastimilem Hajšmanem je jediným v historii, kdo to dokázal. Nyní jeho budějovická etapa minimálně na nějaký čas končí.

Trenéři novodobé historie Motoru (od léta 2013)

2013 – 2014: Radek Bělohlav a Jaroslav Jágr, Radek Bělohlav a Roman Turek, Petr Rosol a Radek Bělohlav.
2014 – 2015: Petr Rosol a Radek Bělohlav.
2015 – 2016: Petr Rosol a Radek Bělohlav, Radek Bělohlav, Martin Štrba a Roman Turek, plus konzultant Aleš Kotalík.
2016 – 2017: Antonín Stavjaňa, Martin Štrba a František Bombic, Martin Štrba a František Bombic, Marian Jelínek, Luboš Rob a Aleš Kotalík.
2017 – 2018: Marian Jelínek, Luboš Rob a Aleš Kotalík.
2018 – 2021: Václav Prospal a Aleš Totter.
2021 – současnost: Jaroslav Modrý, Patrik Martinec, Roman Fousek.

Hlavní trenéři, kteří dovedli České Budějovice do nejvyšší soutěže

1941 Václav Piloušek
1960 Zlatko Červený
1968 Slavomír Bartoň
1970 Vlastimil Hajšman
1992 Jaroslav Jágr
2005 Josef Jandač
2020 Václav Prospal

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace