Na jihu přibývá alkoholiků. Lockdown přispívá ke stresu i návratu závislosti

11. březen 2021 10:45

Závislostí na alkoholu v karanténě přibývá. A poradny? Až měsíc čekání na termín. Takhle to teď vypadá v jihočeských poradnách a protialkoholických léčebnách.

Ztráta zaměstnání, současná omezení, existenční problémy, to není nic příjemného ani pro ty, kteří nikdy problémy s návykovými látkami neměli.

Čtěte také

Karanténa a opatření kvůli koronaviru dopadají tvrdě na alkoholiky. Pociťují to jihočeské adiktologické poradny i sdružení Anonymní alkoholici. Kvůli vládním opatřením se skupiny nemůžou osobně scházet.

„Abstinuji přes pět let, tím, že jsem navštívila Anonymní alkoholiky, to považuji za záchranu života. V dnešní době je situace ztížená, osobní setkání jsou zapovězená, můžeme využívat internetových prostorů, to znamená skype, ale osobní setkání to vždycky nahradit nemůže,” popisuje paní Jana z Českých Budějovic, která působí v místní skupině Anonymních alkoholiků s názvem Jih.

Dopady vládních opatření výrazně pocítily i poradny. Čekací lhůty jsou mnohem delší než před rokem, pokračuje Tomáš Brejcha, vedoucí Adiktologické poradny Prevent v Českých Budějovicích: „V tuhle chvíli jsou čekací lhůty tak tři týdny, někdy i měsíc, než můžeme klienta vzít. Dříve to byly dva týdny.“

Budoucnost se teprve ukáže

Upozorňuje, že dopady pandemie na závislosti se v budoucnu teprve více projeví. Lidé, kteří pijí, tak budou podle něj pravděpodobně pít ještě víc. Čekací lhůty se prodlužují i v psychiatrické ambulanci českobudějovické nemocnice. Důvody v reportáži vysvětlí lékařka Dana Dvořáková z Psychiatrického oddělení.

S Tomášem Brejchou se shoduje, že současná situace má vliv i na vyléčené alkoholiky, kteří upadají do závislosti znovu. Případů recidivy evidují v těchto dnech v budějovické nemocnici spoustu. Dodává, že psychiatrie funguje v mírně omezeném provozu. Neodkladné případy mohou ale stále využít místní akutní psychiatrickou ambulanci.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio