Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudy brzdí nedostatek znalců. Kvůli novému zákonu jich už osmina skončila

Nový zákon, který začal platit na začátku ledna, přenesl na soudní znalce větší zodpovědnost. Za pochybění jim hrozí pokuta až půl milionu korun, navíc mají nyní víc byrokracie. I proto jich již asi osmina skončila, další to zvažují. To je ale pro soudy problém: na posudky čekají déle, což protahuje samotná řízení.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Přesně 8 186. Tolik soudních znalců bylo v Česku ještě před rokem. Teď je číslo asi o osminu nižší. V databázi ministerstva spravedlnosti jich je jen 7 015.

Soudní psychiatr: Zkušení znalci odcházejí, nový zákon to ještě zhorší

Důvodů je víc. Faktem je, že počty soudních znalců klesají už dlouhodobě. Třeba před třinácti lety jich ještě bylo téměř 12 tisíc. Teď ale propad ještě urychlil nový zákon, který začal platit k 1. lednu 2021.

„Již nyní pozorujeme skokový meziroční propad minus 1 100 ukončených znalců a odhadem několik stovek znalců s dobrovolně na vlastní žádost pozastavenou činností, přičemž další žádosti o pozastavení a ukončení dobíhají po novém roce na ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl předseda představenstva Komory soudních znalců Vladimír Vácha. A ještě vyšší budou podle něj změny u znaleckých ústavů. Z těch se totiž musely v novém roce stát znalecké kanceláře. A řada z nich na to nesplňovala požadované podmínky.

Nový zákon klade na soudní znalce vyšší požadavky, co se týče plnění školení i byrokracie. Navíc zavádí vyšší zodpovědnost: pokud znalec v něčem pochybí, hrozí mu sankce až půl milionu korun.

A v některých případech může sám stanout před soudem jako obžalovaný. Tak se tomu ostatně stalo v posledních letech několikrát: asi nejznámější je případ znalců Radka Matlacha a Igora Fargaše. Těm soud v červenci loňského roku udělil podmíněné tresty v době jednoho roku u Matlacha a devíti měsíců u Fargaše. Podle obžaloby vypracovali zkreslený posudek v případu Petra Kramného. Oba vinu odmítli.

Provozovat kadeřnictví vyjde lépe

Situaci podle Váchy neodpovídá výše sazeb. Ty sice nový zákon zvedl – dříve činila hodinová odměna 100 až 350 korun, nyní to je 300 až 450 korun hrubého – dle znalců je ale stále nízká. 

„Když si domů objednáte opraváře pračky, tak mu zaplatíte za hodinu práce podstatně víc,“ míní předseda prezídia Asociace znalců a odhadců České republiky Aleš Vémola. „Jistě je lépe provozovat kadeřnictví nebo malířství, tam jsou hodinové sazby násobně vyšší a zodpovědnost neporovnatelná,“ souhlasí Vácha.

Podmínka pro znalce z kauzy Kramný platí, jednomu ji odvolací soud zmírnil

Jednotliví znalci, které redakce iDNES.cz oslovila, se shodují, že činnost už několik let dělají jen pro její prospěšnost a prestiž. I část těch, kteří dosud neskončili, to přitom nyní zvažují.

„Osobně trávím znaleckou prací celé víkendy a večery a také zvažuji, že této činnosti už zanechám,“ popsala třeba soudní znalkyně v oboru psychiatrie Marta Holanová.

A nejsou to podle ní jen hrozící sankce. „Jednání u soudu je stále více vůči znalcům agresivnější, a co se týká nových povinností hlásit všechny informace kolem znaleckého posudku do registru ministerstva spravedlnosti do pěti dnů, považuji to za tvrdou buzeraci. Nemám na to tolik času ani kapacity takovým dle mého názoru formálním povinnostem čelit,“ uvedla.

Nedostatek znalců paralyzuje soudy

A další úbytek ještě pravděpodobně zrychlí fakt, že znalci jmenovaní podle starého zákona musí do pěti let požádat o znalecké oprávnění podle nového zákona. K tomu budou muset splnit vstupní zkoušku. Většina znalců je přitom již v důchodovém věku.

„Znalecká obec je již nyní značně přestárlá. Podle údajů, které mám z roku 2016, tvořili znalci staří 61 až 70 let nejpočetnější skupinu, druhá nejpočetnější byla skupina 71 až 80 let,“ uvedl Vémola.

A mladí experti zájem nemají. „(Zájem) není a ani býti nemůže, tedy pokud nejde o profesní kaskadéry bez bázně a hany, protože už jen kvalifikační předpoklady značně selektují tento zájem, který ani v případě úspěchu není vyvážen kýženou odměnou,“ uvedl Vácha. Kdo se totiž chce stát soudní znalcem, musí splnit následující podmínky: vysokoškolské vzdělání, minimálně deset let cílené praxe, absolvování speciálního nástavbového vzdělání a vstupní zkoušky před komisí.

Vyšetřování tragického žhářského útoku v bohumínském věžáku brzdí epidemie

Nedostatek znalců má však praktický dopad na soudy. Ty musí na posudky dlouho čekat, což protahuje samotná řízení.

„V případech domácího násilí či v opatrovnických řízeních to je problém. A velký problém je také kvalita znalců, protože za ty peníze to prostě mladí, progresivní a vzdělaní odborníci nechtějí dělat,“ míní třeba právnička Lucie Hrdá.

„Je to ostuda, která se citelně projeví v krátké budoucnosti u soudů, které budou jen obtížně shánět kvalitní znalce. Ti, kteří zůstanou, budou mít dlouhé termíny pro zpracování posudku,“ míní Vémola, který dopis obdobného znění poslal i na ministerstvo spravedlnosti. Redakce iDNES.cz se na reakci ptala, do vydání článku však resort nereagoval.

Již v současnosti má Česká republika poměrně méně znalců, než řada okolních zemí. Třeba v Rakousku, které má o dva miliony obyvatel méně a kde probíhá také méně soudních řízení, mají o asi tisíc soudních znalců víc. 

„Výsledek je propastný, což má zjevný dopad mimo jiné na tuzemskou přetíženost znaleckých kapacit. Když znalci nebudou, paralyzuje se, případně významně prodlouží dosud léta zaběhlý a i přes dílčí výhrady fungující systém důležitého dokazování zejména pro celou řadu státních orgánů veřejné moci, ale též pro privátní či komerční zadavatele,“ uzavřel Vácha.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:14

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:12

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

19. dubna 2024  8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...