Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neschopnost a kiksy Babišovy vlády: Lídři opozice představili v anketě Blesku své recepty

Autor: Jakub Tomek, Tomáš Belica, Lucie Ješátková, Mii, David Polák - 
12. března 2021
05:00

Je tomu přesně rok od chvíle, kdy kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) vyhlásil kvůli covidu nouzový stav. Jenže ani po roce se situace nijak nelepší. Blesk tak přináší velký přehled, kdy zmapoval u opozice, jak by si v krizi poradila ona.

Nikdo nic pořádně neví, nikdo nezná plán, co bude, a vláda neumí komunikovat. Na to si z velké části stěžují opoziční strany. Vadí jim také styl jednání premiéra Andreje Babiše. Blesk tak oslovil opozici, aby mu představila své plány, jak by v době pandemie postupovala. Řadu nápadů si prý vláda už vzala za své. Nikdo si ale netroufá říct, co bude po 21. březnu, kdy má skončit třítýdenní lockdown. Ostatně i premiér Babiš avizoval, že by se mohlo začít rozvolňovat až po velikonočních svátcích.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (42, ČSSD) není možné určit žádné datum rozvolnění. Omezení pohybu a další opatření přitom trvají do 21. března a nouzový stav má skončit 28. března. Vláda ale zatím žádný plán nemá. A to vadí opozici. Ta navíc poukazuje, že s ní premiér Andrej Babiš (66, ANO) nekomunikuje. Jsou tedy premiérova slova o povelikonočním rozvolňování jen výkřikem k uklidnění Čechů? Ptali jsme se za vás.

Ivan Bartoš (Piráti)

Vláda neustále do řešení pandemie přináší chaos. Jeden den říká něco, druhý zase něco jiného, není vůbec jasné, kam se život Čechů bude ubírat. V rozhovoru pro Blesk to řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš (40), kterému vadí absence dat, podle kterých by se premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodoval. Kritizuje i rezignaci vlády na řešení mimopracovního života lidí. Testování zaměstnanců podle něj může být účinným nástrojem pro boj s virem, nesmí se ale konat levnými a nekvalitnými testy. 

Petr Fiala (ODS)

Vláda jedná nepromyšleně a nepředvídatelně. Vytváří iluzi řešení, ale v konečném důsledku jen donekonečna prodlužuje nouzový stav a staví další expertní týmy, ve kterých se už neorientuje ani opozice. V rozhovoru pro Blesk to řekl šéf ODS Petr Fiala (56), kterému vadí absence komunikace a taky to, že vláda k řešení krize nepožádala Sněmovnu o důvěru.   

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Současný způsob života je naprosto zoufalý. Lidovci nechtějí nutně prodlužovat současné tři týdny tvrdých opatření, říká jejich šéf Marian Jurečka. Bojí se ale, že vláda tento čas promarní a situace se nezlepší. Česko podle předsedy KDU-ČSL potřebuje scénáře rozvolňování, že je premiér Andrej Babiš (ANO) nepředstavil, považuje za chybu. Jako nejbližší možný termín návratu do běžného života vidí Jurečka červen. 

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Předsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová (36) má v otázce očkování jasno. Denně zvládá Česká republika vyočkovat pouze 16 tisíc dávek a za nedodržování vakcinační strategie nese odpovědnost vláda, míní šéfka opoziční strany, která jde do podzimních voleb spolu s ODS a lidovci v trojkoalici nazvané SPOLU. Snaha o komunikaci s vládou navíc zůstává ze strany nevládních poslanců nevyslyšena. Uskupení, jehož je TOP 09 součástí, tak proto pro případné prodloužení nouzového stavu ruku nezvedne. Co ještě Pekarová Adamová Blesku prozradila?  

Zdeněk Ondráček (KSČM)

Skoro žádná z opatření vlády nejsou účinná, omezení volného pohybu osob je nesmysl a kabinet Andreje Babiše nemá důvěru občanů. Myslí si to komunistický poslanec a expert KSČM na covidovou problematiku Zdeněk Ondráček (51). Vadí mu zejména disproporcionalita v omezení pohybu, která má za následek skutečnost, kdy se například Pražan může pohybovat de facto po celém jednom z 14 krajů republiky, zatímco obyvatel malé obce jen na několika stech metrech čtverečních. Ondráček je zároveň přesvědčen, že vláda bude chtít nouzový stav prodloužit, a to i navzdory schválenému pandemickému zákonu.  

Vít Rakušan (STAN)

Řízení pandemie v Česku se odehrává na základě emocí, nikoli na základě dat. Znovu se dostáváme k tomu, že jediný, kdo má plán, je virus. Premiér ani vláda nepostupují strategicky, ale pořád jenom hasí požáry. Po očkování je dalším takovým příkladem testování ve firmách, které mnohde probíhá tak, že zaměstnanci zahltí veřejná testovací místa. Nejen o tom v rozhovoru pro Blesk s lídrem STAN Vítem Rakušanem.  

Video  Babiš o lockdownu Česka na 3 týdny: Jen do práce a domů! Uzavřené okresy, školy i školky  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

panda82 ( 27. června 2021 10:27 )

Jen tak naokraj kolik ta kritizující opozice dává nebo daruje charitě tak jako pan Babiš, za peníze voličů jen kecají a kritizují, možná by mohli darovat jen náhrady, jak se kouknem na ty ksichty tak se chce blít, co Piráti už jste si spočítali % voličů bez STAN, aby vám to vyšlo na premiéra. koalice se nevolí není na volebních lístcích , nebo si to zařídíte

denisz ( 25. března 2021 14:06 )

Kabinet premiéra Babiše musel vyhlásil kvůli covidu nouzový stav. Opozice kritizuje : nic pořádně neví, nikdo nezná plán, co bude, neumí komunikovat.
Vláda se musí rozhodovat ze dne na den, jak se epidemie projevuje. Chtít, aby vláda věštila z koule a dala konkrétní termíny, je účelová neodborná hloupost. Opozice zase nepřinesla nic podnětného. V Česku by se stal zázrak, kdyby vládu za něco i ocenila. Už je to nuda. Jinak dlouhá doba s covidem je zoufalá.

hejhej ( 13. března 2021 09:03 )

LuCo:

Kixy ( 13. března 2021 08:45 )

Brugale Babiš a nikdo z vlády na Karlově mostě neseděl, aby oslavoval rozvolnění !!!

Kixy ( 13. března 2021 08:43 )

Opozice je samý expert, ale jenom v houfu jsou "silní" asi nevidí situaci kolem nás
a ve světě. Samé výmluvy na špatná pravidla a nejasná nařízení, normální člověk s průměrným IQ stav věci chápe a podle toho se chová a nehledá kličky jak nařízení obejít. Když nechci situaci zhoršovat udělám co je třeba a budu nosit roušku, nebo respirátor, nebudu jezdit když to není nutné, nebudu vyhledávat společnost atd. Obdivuji zdravotníky a ty co jim pomáhají, to opozice neumí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa