Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

Jana Králová | rubrika: Aktuality | 12. 3. 2021 | 10 komentářů
Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

Zdroj: Shutterstock

České hlavní město bylo v roce 2019 třetím nejbohatším regionem v Evropské unii. Ukazují to čerstvá data Eurostatu, která vycházejí čistě z výkonu ekonomiky, tedy hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele a snaží se zohlednit i takzvaný standard kupní síly (PPS).

Statistici porovnali víc než 250 územních jednotek nazvaných NUTS2. Často jde o uměle vytvořené útvary, podle nichž se řídí čerpání dotací z Evropské unie. Cílem je, aby měly zhruba srovnatelný počet obyvatel – například tuzemské rozdělení na kraje je pro tyto účely nedostačující.

První místo obsadilo Lucembursko s HDP na osobu ve výši 260 procent celounijního průměru. Následují jižní Irsko (240 %) a Praha (205 %). České hlavní město tak překonalo třeba i Hamburk, Brusel, Paříž nebo Bavorsko.

K lepšímu umístění Prahy pomohl i brexit – tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Eurostat teď nově porovnává regiony už bez těch britských. Právě Londýn přitom žebříček v předchozích letech vedl s obrovským náskokem před Lucemburskem. V roce 2017 dosahoval HDP centrální části Londýna 626 procent celounijního průměru.

Zdroj: Eurostat

Výsledky Londýna, Lucemburska či Prahy zvyšuje fakt, že v nich sídlí centrály mnoha firem a pracuje pro ně mnoho lidí, kteří v daném místě nebydlí. Přispívají tak k tvorbě tamního HDP, který se však při statistickém rozpočítání na osobu dělí jenom mezi obyvatele – tedy menší počet osob, než jej vytváří. Irským regionům pomáhá i to, že si je jako svou evropskou centrálu vybraly americké technologické firmy – typicky Apple.

To je také důvod, proč údaj o „bohatství“ musíme brát s rezervou. „Podstatná část hrubého domácího produktu vytvořeného v Praze, respektive firmami sídlícími v Praze, které představují dcery zahraničních mateřských společností, totiž odplyne ve formě dividend do zahraničí,“ upozorňuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity bank.

Nejbohatší regiony EU podle HDP na obyvatele

Pořadí, region a státHDP ve vztahu k průměru EU
1. Luxembourg (Lucembursko)260
2. Southern (Irsko)240
3. Praha (Česko)205
4. Rég. de Bruxelles-Capitale/Brussels Hoofdst. Gewest (Belgie)202
5. Eastern and Midland (Irsko)202
6. Hamburg (Německo)195
7. Île de France (Francie)177
8. Oberbayern (Německo)173
9. Noord-Holland (Nizozemsko)170
10. Hovedstaden (Dánsko)167
11. Stockholm (Švédsko)166
12. Bratislavský kraj (Slovensko)162
13. Warszawski stoleczny (Polsko)160
14. Bucuresti - Ilfov (Rumunsko)160
Zdroj: Eurostat, data za rok 2019

Ve světě proto vznikají i alternativní žebříčky, kteří se úroveň jednotlivých států či regionů snaží hodnotit podle jiných kritérií než jenom výkonu ekonomiky. Sledují například kvalitu života (pracovní příležitosti, zdravotnictví, bezpečnost, životní prostředí a podobně), kupní sílu a další ukazatele.

Když zůstaneme u HDP na osobu a podíváme se na opačný konec tabulky, najdeme dole dva regiony s pouhými 32 % celounijního průměru. Nejchudšími oblastmi EU jsou severozápadní Bulharsko a ostrov Mayotte v Indickém oceánu (spadající pod Francii).

Nejchudší regiony EU podle HDP na obyvatele

Pořadí, region a státHDP ve vztahu k průměru EU
1. Severozapaden (Bulharsko)32
2. Mayotte (Francie)32
3. Severen tsentralen (Bulharsko)35
4. Yuzhen tsentralen (Bulharsko)37
5. Severna i yugoiztochna Bulgaria (Bulharsko)38
6. Yugoiztochen (Bulharsko)40
7. Severoiztochen (Bulharsko)41
8. Voreio Aigaio (Řecko)44
9. Nord-Est (Rumunsko)44
10. Anatoliki Makedonia, Thraki (Řecko)45
Zdroj: Eurostat, data za rok 2019

Všechny zbývající regiony v Česku – tedy kromě Prahy – nedosahují ani unijního průměru ani jedna oblast. Nejlíp na tom jsou shodně s 83 procenty regiony Střední Čechy (Středočeský kraj) a Jihovýchod (Jihomoravský kraj a Vysočina). Nejhůř skončil region Severozápad (Karlovarský a Ústecký kraj) s 64 procenty. Z bývalé federace je nejchudší Východní Slovensko s 50 %.

Zmínili jsme kupní sílu. Podle zatím posledního porovnání společnosti GfK, která se zaměřila na evropské státy bez ohledu na členství v EU, ji mají nejvyšší obyvatelé Lichtenštejnska, Švýcarska a Lucemburska. Naopak nejnižší kupní sílu mají Ukrajinci, jen o trochu lépe na tom jsou obyvatelé Moldavska a Kosova. Lichtenštejnci mají více než 37násobek průměrné kupní síly Ukrajinců. 

Kupní síla v EvropěZdroj: GfK

Porovnání kupní síly podle společnosti GfK.

Jana Králová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2021 7:52, Adam

Statistika je jako podprsenka, taky zkresluje skutečnost. Pracoval jsem u jednoho státního podniku, který měl sídlo jinde než v Praze, Zažil jsem několik ataků k přestěhování do Prahy. Je to o tom, že podniky mají sídlo a IČO v Praze, ale ty skutečné hodnoty se vytvářejí po republice. Když bych parafrázoval jednu anekdotu: Recepce je, když venkov konzumuje plody své práce ústy Pražáků.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2021 19:28, blb

Na vesnici bydli jenom soc ky. Dekuji!

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

hdp, Praha, životní úroveň

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žebříček nejbohatších lidí světa má novou jedničku

7. 1. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Žebříček nejbohatších lidí světa má novou jedničku

Devětačtyřicetiletý Elon Musk, rodák z Jihoafrické republiky spojovaný se společnostmi Tesla, SpaceX a dříve PayPal, se stal novým nejbohatším člověkem planety.

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

28. 10. 2020 | Petr Kučera | 29 komentářů

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

Nejkvalitnější život v České republice mají lidé v Říčanech u Prahy. Ukazují to výsledky třetího ročníku Indexu kvality života. Ten sestavuje společnost Obce v datech, jejímž hlavním... celý článek

Všude doma, dobře nejlíp. Kašpárkův průvodce českými městy

22. 7. 2020 | Michal Kašpárek

Všude doma, dobře nejlíp. Kašpárkův průvodce českými městy

Loni v létě jsme v papírovém Finmagu doporučovali strávit dovolenou v Česku. Pámbů to obratem zařídil, že nemáte moc na vybranou. Vezměte na pomoc aktualizovaný průvodce zákoutími nejzajímavějších... celý článek

30 let svobody: Kupní síla Čechů stoupla o dvě třetiny

12. 11. 2019 | David Navrátil, Michal Skořepa | 27 komentářů

30 let svobody: Kupní síla Čechů stoupla o dvě třetiny

I po započtení růstu cen si Češi můžou dovolit o dvě třetiny víc zboží a služeb než v roce 1989. Pořád rádi spoří, naučili se ale výrazněji využívat půjčené peníze, hlavně kvůli pořízení... celý článek

Kde se nejlíp žije? Česko předběhlo USA, ukazuje žebříček

19. 9. 2019 | Jana Králová | 13 komentářů

Kde se nejlíp žije? Česko předběhlo USA, ukazuje žebříček

Index společenského rozvoje patří k nejznámějším alternativám HDP. Nechce hodnotit čistě ekonomické ukazatele, ale zaměřuje se na skutečnou kvalitu života.

Partners Financial Services