Hlavní obsah

Tři nejčastější důvody sexuálních potíží v dlouhodobém vztahu

Novinky, Eliška Fischerová

V dlouhodobém vztahu víme, co partnera vzrušuje, známe jeho touhy, a dokonce dokážeme odhadnout, kdy má náladu na sex. I když by se mohlo zdát, že v takovém vztahu je sex hračka, odborníci varují před třemi důvody sexuálních potíží, které vám mohou znepříjemnit život.

Foto: Profimedia.cz

Každý vztah se v jeden moment ocitne v sexuální rutině.

Článek

Zatímco na začátku vztahu nevíte, co na partnera funguje, v dlouhodobém vztahu máte přehled o oblíbených sexuálních pozicích i způsobech, díky kterým partnera rychlostí blesku vzrušíte.

Bohužel, ani sexuální život se ale nevyhne turbulencím, a tak nalezneme hned několik problémů, kterým partneři musí dříve nebo později čelit.

1. Načasování

Obzvláště manželské páry vědí, že najít si čas na milování není jednoduché. Vždyť skloubit pracovní povinnosti, péči o děti a starost o domácnost se sexuálním životem zní jako hotová utopie.

Situaci navíc nevylepšuje ani okolí. Kamarádky vyprávějí o svých peprných historkách, v seriálu vidíme jednu žhavou scénu za druhou a knížka je prošpikovaná milostnými aférami. Není divu, že následně propadáme pocitu, že náš sexuální život zažívá krizi.

Lidé od sexu příliš očekávají, nespokojenost tak u nich sílí

Vztahy a sex

„Žijeme v kultuře, která nám naznačuje, že bychom po sexuální stránce měli být neustále aktivní. Ve skutečnosti to ale není realita většiny párů,“ říká psycholožka Brandy Englerová.

Pokud přes den pracujete a staráte se o děti a následně v brzkých večerních hodinách padáte únavou, vyzkoušejte jednoduchý trik, který váš sexuální život znovu nastartuje.

„Zkuste si s partnerem vyhradit každý den patnáct minut, během kterých si budete užívat vzájemnou blízkost,“ doporučuje Englerová a dodává, že nutně nemusíte mít pohlavní styk. Líbání, dotýkání či orální sex jsou skvělé způsoby, díky kterým resuscitujete váš milostný život.

2. Vyhaslá jiskra

Partnerský život není jenom o sexu. Důležitou esencí, díky které jsou partneři spokojení, je také flirtování a vzájemné škádlení. Tyto na první pohled maličkosti posilují partnerské pouto a pozitivně se odráží v sexuálním životě.

„Nikdy nepřestávejte flirtovat. Možná jste vdaná, ale to neznamená, že se partnerský život musí proměnit v nudnou rutinu. Snažte se s partnerem flirtovat, polibte ho, šeptejte mu do ucha a naznačte, co byste s ním chtěla dělat v posteli. Díky flirtování udržíte ve vztahu jiskru,“ tvrdí psycholožka Brandy Englerová pro Brides. Zároveň se vyplatí, když neopomenete důležitost partnerské komunikace.

Říkejte si, že se milujete, vzpomínejte na vaše seznámení a mluvte o společných plánech do budoucnosti. I kvalitní komunikace může ve vašem vztahu zažehnout důležitou jiskru.

Pět jazyků lásky aneb Jak lépe porozumět svému protějšku

Vztahy a sex

3. Nereálné sny

Jeden z největších problémů, se kterým se partneři v dlouhodobém vztahu setkávají, je příliš velké očekávání od sexuálního života. Možná jste si sama myslela, že po několika letech vztahu budete s partnerem sexuální profíci, kteří za noc vystřídají nejméně dvacet poloh.

Realita je ale mnohem prostší, neboť každý vztah se v jeden moment ocitne v sexuální rutině, která se více či méně obměňuje.

Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste se s partnerem rozhodli experimentovat a zkoušeli nové sexuální praktiky. Přesto se příliš neupínejte k myšlence, že čím déle spolu budete žít, tím lepší váš sexuální život bude.

Reklama

Související články

Důvody, proč partner ztrácí chuť na sex

Všimla jste si, že v posledních týden či měsících nejeví váš partner zájem o sex? Pak pravděpodobně cítíte mix frustrace, strachu a nejistoty. Není divu, vždyť...

Výběr článků

Načítám