Na rozdíl od bazénu je s koupacím jezírkem zábava celý rok. Vše vám podrobně vysvětlí Tomáš Dvořák

12. březen 2021

Argumentem pro koupací jezírko na naší zahradě už dávno není jen estetika. Je to praktické řešení v době zvyšujících se teplotních extrémů a snižující se biodiverzity. Jaký je rozdíl ve výstavbě biobazénu? Kdy je ideální doba ho vybudovat a co všechno je k tomu potřeba? 

Po aktivní atletické kariéře se Tomáš Dvořák přesunul do role šéftrenéra reprezentace

Tomáš Dvořák

je bývalý český atlet, vícebojař, trojnásobný mistr světa, bývalý světový rekordman v desetiboji a halový mistr Evropy v sedmiboji. V roce 1999 se stal vítězem ankety Atlet Evropy. Deset let působil jak šéftrenér české atletické reprezentace. Teď se mu splnil dávný sen a živí se jako zahradník. Je spolumajitelem firmy Trees a.s.

Tomáš Dvořák ze zahradnictví TREES v Červeném Kostelci hovoří v naší radioporadně o realizaci bio bazénků na našich zahradách.

Jaký je rozdíl mezi "normálním" bazénem a bio bazénem?

Koupací jezírka vychází z modelu stojaté vody s rostlinami. Bio bazény používají model proudící vody a rostliny pro čištění nevyžadují.

Čtěte také

I malá vodní plocha, například pítko, přitáhne do zahrady spoustu živočichů, kteří poskytnou podívanou lepší než televizní program. A na rozdíl od bazénu je s koupacím jezírkem zábava i v zimě.

Zahrada je živý systém, jejímž základem je půda. Od půdy, její kvality, struktury se odvíjí vše - zda se bude rostlinám dařit, jak bude zahrada bude vypadat po založení i za nějakých 10 až 15 let.

A realizace bio bazénů na zahradách je překrásné, ekologické téma, s mnoha zajímavostmi.

Tomáš Dvořák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tomáše Dvořáka si mnoho z nás pamatuje z dob jeho vícebojařského života. Celou radioporadnu najdete v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související