Hlavní obsah
Článek

Liza Minnelli se narodila před 75 lety herečce Judy Garland (†47) a režisérovi Vincentu Minnellimu (†83). Poprvé si zahrála ve filmu už jako čtrnáctiměsíční miminko, a sice v muzikálu In The Good Old Summertime. Hvězdná kariéra jí tak byla prakticky předepsaná.

Po slavné matce zdědila herecký i hudební talent, vystupovala na divadle, hrála ve filmech a vydávala alba. Bohužel to nebylo to jediné, co Garland své dceři předala. I Liza se potýkala se závislostí na drogách a alkoholu a v průběhu života skončila několikrát v léčebně.

Svého času byla trochu moc i na samotného Andyho Warhola. Pohybovala se v jeho kruzích a úzce spolupracovali. Problém s drogami však měla ještě předtím, než jejich přátelství začalo, jak si umělec všiml. Vše vyvrcholilo, když jednou neohlášeně vrazila do jeho newyorského domu s tím, ať jí dá všechny drogy, které u sebe má. Nadále zůstali kolegy, ale Warhol se trochu distancoval, což vyústilo v četné spory.

Na rozdíl od své matky Judy, si ale Liza dokázala říct o pomoc a své závislosti nakonec překonala.

Úplně nejhorší zdravotní problémy zažila Liza v roce 2000, kdy se nakazila virovou encefalitidou. Průběh nemoci byl těžký, zpěvačka skončila na vozíku a řekli jí, že už nikdy nebude chodit, zpívat a možná ani mluvit.

To však rezolutně odmítla, zajistila si rehabilitace a byla oddaná myšlence, že bude zase plně mobilní, komunikovat a zpívat. Jako zázrakem se do roka uzdravila a na jeviště se vrátila v plné parádě, zazpívala na koncertě Michaela Jacksona (†50).

S Jacksonem byli přátelé léta, šel jí za svědka na její čtvrté svatbě s Davidem Guestem. Zpěvák je mimo jiné představil. Vdaná byla Minnelli celkem čtyřikrát. Čtyřikrát se také rozvedla.

Zajímavostí je, že se, stejně jako její matka, jedenkrát provdala za gaye. Prvního manžela, písničkáře Petera Allena přistihla s jiným mužem, a bylo po manželství. U Garland šlo přímo o Minnelliho, otce Lizy.

Minnelli je držitelkou Oscara, Emmy, Grammy i Tony, což se podařilo pouze 15 lidem v historii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám