Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mistrné tango. Svěcený oslavil výročí narození Piazzolly streamovaným koncertem

Kultura

  15:00
PRAHA - Houslový virtuos Jaroslav Svěcený s hosty streamovaným koncertem z velkého sálu Novoměstské radnice v Praze oslavil dnes 100. výročí narození Ástora Piazzolly. Koncert konaný za přísných protiepidemických opatření bez publika pouze za přítomnosti necelé desítky zástupců médií byl prostřednictvím sociálních sítí přenášen do 12 zemí včetně tří latinskoamerických, kde stál argentinský rodák u zrodu nového stylu nazvaného tango nuevo.

Jaroslav Svěcený (vpravo) s Michalem Dvořákem foto: Reprofoto

„Celý život jsem OSVČ, takže na podobný koncert musím najít osvícené partnery a sponzory, protože dnes se více dává do kolektivních sportů. Takže jsem rád, že takoví lidé ještě existují a díky tomu máme možnost streamovat. Čím více máme šanci pracovat a hrát, tím také více dáváme najevo, že už je načase, aby se s tím začalo něco dělat,“ prohlásil Svěcený před koncertem konaným přesně v den nedožitých stých narozenin Piazzolly.

„Nevidím důvod, abychom nehráli alespoň v komorních sálech. Je to lepší než brát jakékoliv kompenzace. Muzikanti a herci jsou na tom psychicky bídně, když nemůžou dělat svoji práci. A tohle by po všech stránkách spoustu lidí uzdravilo,“ dodal.

V úvodu koncertu přišel Svěceného pozdravit ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který vyjádřil naději, že v květnu by se již mohly konat vystoupení s diváky.

Program nabídl energické Piazzollovy skladby, ale také hudbu jeho kolegů Richarda Galliana a Gorky Hermosy. Jako první v provedení Svěceného a jeho spoluhráče na akordeon Ladislava Horáka zazněla Piazzollova skladba Adios nonino. Z dílny skladatele, který z lidového tanga udělal umělecké dílo spojené s klasickou hudbou a jazzem, zazněla desítka skladeb. Ve skladbě Oblivion se ke Svěcenému připojil devatenáctiletý akordeonista Martin Šulc, který loni v Maďarsku vyhrál mezinárodní soutěž mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4+. Muzikanti zahráli také Piazzollovu hudbu k filmům Jindřich IV. a 48 hodin v Paříži. Na závěr Svěcený zařadil skladbu Prepárense.

„Chtěl jsem představit muzikanta, jehož hudbu bude čas zhodnocovat,“ uvedl závěrem Svěceným, který koncert také moderoval.

Mezi tuzemské obdivovatele Piazzollova díla patří také hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák, který dnes na jeho počest vydal nové album s výběrem jeho nejslavnějších skladeb. Album, nazvané Cuatrocientas estaciones de Ástor Piazzolla volně navazuje na předchozí titul Piazzolla. Baborák pro něj vybral skladby Čtyři roční období v Buenos Aires, Le Grand Tango, Adiós Nonino, Oblivion a Libertango, které ve spolupráci se skladatelem Tomášem Illem upravil pro svůj soubor Radek Baborák Orguestrina.

Argentinský hudební skladatel a hráč na bandoneon Piazzolla se narodil 11. března 1921 v Mar del Plata. Je jednou z nejdůležitějších osobností v historii tanga. Kromě hraní na bandoneon (druh knoflíkové tahací harmoniky) se věnoval hudebnímu aranžmá a hře na klavír. Mimo několika desítek alb, která vydal pod svým jménem, spolupracoval například s Gary Burtonem a složil hudbu k řadě filmů. Zemřel 4. července 1992 v Buenos Aires.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!