Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj chystá podporu turismu, přibudou parkoviště i turistické minibusy

Celý MS kraj |

V současné době sice platí omezení pohybu a na horách není tolik turistů, jako dříve, přesto se Moravskoslezský kraj připravuje na rozvolnění. V Beskydech i Jeseníkách by měla například vzniknout nová parkoviště. V některých lokalitách budou turisty vozit minibusy a kraj chystá podporu pro podnikatele, kteří v horských oblastech poskytují turistům služby.

Beskydy i Jeseníky jsou sice i v době koronavirových opatření plné turistů, jejich vyžití je ale silně omezeno. Lidé nemohou navštěvovat památky nebo muzea. Turisté se nemohou ubytovávat v hotelích a penzionech a restaurace mají otevřena pouze výdejová okénka. Už teď ale Moravskoslezský kraj připravuje projekty, jak turistice opět pomoci, až budou omezení ukončena nebo alespoň zmírněna. 

Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Co se týká cestovního ruchu v našem Moravskoslezském kraji, tak já tu situaci dneska vidím velmi kritickou a ohroženou. Uvidíme samozřejmě, kam povedou veškerá opatření, která jsou v tuto chvíli v rámci covidu. Ale když se podíváme a budeme hodnotit nějakým způsobem vše, tak vlastně nic se jaksi nezrealizovalo v tomto roce. Lyžařská sezona, která vlastně měla být vyvrcholením zimních radovánek, tak žádná nebyla. Vánoce v podstatě v Jeseníkách ani v Beskydech neproběhly. Tudíž hoteliéři, skiareály a podobně vlastně nemohli otevřít, neměli žádný příjem. A to v jednotlivých územích, jako je Jesenicko nebo Beskydy, může mít fatální dopad na ten další rozvoj turistických atraktivit nebo turistické sezony jako takové.”
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Co se týká Jeseníků, tak opravdu to lyžování, o kterém jsem hovořil, bylo to nejdůležitější. Dneska funguje spíše řekněme bobování, nebo hlavním hitem sezony jsou běžkařské tratě. My víme, že se dneska nakupuje celá řada nových vybavení pro to, aby rodiny aspoň využily sněhu a mohly se svézt na běžkách. Proto my musíme čelit velkému náporu turistů, kteří přijíždí do těchto oblastí jak Jeseníků tak Beskyd, kdy vlastně přijíždí turisté, kteří by tam normálně ani nepřijeli. To znamená, že v celé řadě těchto atraktivit a území máme spoustu odpadků, parkují nám auta tam, kde nemají a tuto situaci musíme řešit samozřejmě jak s CHKO, tak s Lesy ČR, Policií ČR a se starosty. My připravujeme v tuto chvíli i nová opatření, co se týká samozřejmě parkování v Jeseníkách i v Beskydech, protože víme, že do budoucna tuhle situaci nemůžeme unést v tomto měřítku a budeme teď chtít, abychom měli připravena všechna místa na parkování tak, jak nám ten systém ukazuje. A to, že to budou hodnotit vlastně nějaké technické digitální systémy, turisté budou nasměřováni na odstavná parkoviště a chceme také vybudovat autobusy, které budou primárně vozit turisty po jednotlivých lokalitách tak, aby všechno bylo bezpečné. Toto se týká jak Beskyd, tak Jeseníků. 
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “No a ten rozvoj této sezony jako takové, my ve vedení Moravskoslezského kraje jsme připraveni pomocí turistické sezoně, jenom v tuto chvíli neumím, kdy se to začne trošku hýbat. Potřebuje primárně otevřít samozřejmě provozy tam, kde jsou lidé zaměstnáni, protože rok už jsou bez jakýchkoliv příjmů. Jsou tady i různé vládní programy, které do určité míry pomáhají těmto zařízením, ale není to pořád to, co by si majitelé těchto atraktivit představovali. Protože, jak jsem říkal na začátku, my potřebujeme investovat do rozvoje v těch v okrajových částech našeho regionu. 

Turisté do Moravskoslezského kraje nemíří jen do Beskyd či Jeseníků. Vedle hradů a zámků jsou v regionu oblíbené i ostravské Dolní Vítkovice nebo Landek. 

Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: “Já mám tu nevýhodu a zároveň i výhodu posuzovat situaci na poli cestovního ruchu jakožto postiženého sektoru z pozice toho správce areálu Dolní Vítkovice, které si za ten poslední necelý rok užily své. Ta doba je teď navíc i symbolická, protože je to zhruba rok, co jsme získali ocenění nejoblíbenější atraktivita Moravskoslezského kraje. Tímto bych chtěl vyzvat a pozvat veřejnost pro hlasování pro jiná hezká místa na Cenách cestovního ruchu. A od chvíle mého jmenování do funkce jednatele Moravian-Silesian Tourism je prioritou zachránit a zasanovat sektor jako takový a potom jsou připraveny infrastrukturální projekty, programy komunikace, lákání návštěvníků do MSK. To, že tématicky to funguje, jsme si mohli vyzkoušet i my tady v Dolních Vítkovicích v září a říjnu, kdy došlo k nějakému rozvolnění a  veřejnost i do našich atraktivit zavítala. Takže já věřím v budoucnost cestovního ruchu v  Moravskoslezském kraji.” 
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Co se týká města Ostravy a větších městech, typicky Krnov, Opava, Ostrava, tak tady jsme opravdu podstatě v situaci, kdy tady neproběhl žádný koncert, žádná kulturní aktivita a ty hotely jsou dneska dlouhodobě zavřené a já se trošku bojím, aby se vůbec ty hotely rozběhly. My máme dneska celou řadu projektů připravených, které by v těchto městech mohly běžet, ale dokud mi nebudeme vědět, jaká budou fungovat další opatření v České republice, tak se nemůžeme do žádného projektu pustit. 
Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: “Dolní Vítkovice jako takové mají jednu výhodu, kterou si ne možná každý uvědomuje. Dolní Vítkovice, jakožto národní kulturní památka a industriální areál, je coby veřejný prostor otevřen vlastně každý den. Takže, pokud byste se nechtěli úplně vydat a tlačit na některá horská střediska, tak Dolní Vítkovice jsou vám otevřeny každý boží den. Stejně tak například i Landek Park, kde jsi Ostravané a lidé z přilehlého okolí našli prostor pro to zmíněné bobování nebo sáňkování, které si teď lze užít samozřejmě v Jeseníkách, Beskydech, ale právě třeba v okolí velkých měst.”
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Podpora cestovního ruchu samozřejmě napříč krajem je různorodá. My jsme i přesto, že ta situace je, jaká je, kdy se krátí rozpočty, samozřejmě i kraj sám si musel půjčit 3 miliardy korun na investiční akce, tak přesto jsme uhájili peníze z cestovního ruchu a budeme chtít podporovat zase vodáctví, určitě lázeňství, určitě cykloturistiku, kdy my máme v Jeseníkách i v Beskydech půjčovny elektrokol, máme elektronabíječky. I tady ty sítě budeme chtít dále rozvíjet, ale v tomto roce bychom chtěli otevřít asi pět míst yogapointu v Jeseníkách a v Beskydech, kde by se lidé mohli zastavit a zrelaxovat. A celá řada jiných opatření se bude tvořit, ale bude to záležet opravdu na situaci, jak se bude vyvíjet v rámci celé republiky.”
Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj navštívil rekordní počet turistů

8. srpna 2023 16:15 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Statistiky hlásí nárůst počtu turistů v Moravskoslezském kraji. Čísla za letošní druhý kvartál dokonce předčila návštěvnost za stejné období roku 2019. Nejvíce návštěvníků zavítalo ve druhém čtvrtletí letošního roku do turistické oblasti Beskydy. Moravskoslezský kraj a jeho centrála cestovního ruchu se snaží turisty lákat do regionu například i na gastroturistiku. Už tuto sobotu nabídne gastro festival Pojez fest v Karlově Studánce.

Plachého tetřeva hlušce mohou lidé spatřit na různých místech v Beskydech

28. dubna 2023 17:41 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová

Když budou mít turisté v Beskydech velké štěstí, na několika místech mohou spatřit tetřeva hlušce. Protože původní populace téměř vyhynula, pustily se Lesy ČR do umělého odchovu tetřevů. Do volné přírody bylo v posledních pěti letech vypuštěno přes 70 jedinců.

“Čeladenská ovečka” zaznamenala rekordní počet soutěžních prací

2. května 2023 12:20 | Čeladná | Petra Dorazilová

Taneční vystoupení místních dětí zahájilo vernisáž výtvarná soutěž O pohár čeladenské ovečky. Konala se ve sportovní hale, do které se vešel rekordní počet účastníků letošního 9. ročníku.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Moravskoslezský kraj chystá podporu turismu, přibudou parkoviště i turistické minibusy
Vydáno 12. března 2021 15:50, Celý MS kraj, Libor Běčák
V současné době sice platí omezení pohybu a na horách není tolik turistů, jako dříve, přesto se Moravskoslezský kraj připravuje na rozvolnění. V Beskydech i Jeseníkách by měla například vzniknout nová parkoviště. V některých lokalitách budou turisty vozit minibusy a kraj chystá podporu pro podnikatele, kteří v horských oblastech poskytují turistům služby.

Beskydy i Jeseníky jsou sice i v době koronavirových opatření plné turistů, jejich vyžití je ale silně omezeno. Lidé nemohou navštěvovat památky nebo muzea. Turisté se nemohou ubytovávat v hotelích a penzionech a restaurace mají otevřena pouze výdejová okénka. Už teď ale Moravskoslezský kraj připravuje projekty, jak turistice opět pomoci, až budou omezení ukončena nebo alespoň zmírněna. 

Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Co se týká cestovního ruchu v našem Moravskoslezském kraji, tak já tu situaci dneska vidím velmi kritickou a ohroženou. Uvidíme samozřejmě, kam povedou veškerá opatření, která jsou v tuto chvíli v rámci covidu. Ale když se podíváme a budeme hodnotit nějakým způsobem vše, tak vlastně nic se jaksi nezrealizovalo v tomto roce. Lyžařská sezona, která vlastně měla být vyvrcholením zimních radovánek, tak žádná nebyla. Vánoce v podstatě v Jeseníkách ani v Beskydech neproběhly. Tudíž hoteliéři, skiareály a podobně vlastně nemohli otevřít, neměli žádný příjem. A to v jednotlivých územích, jako je Jesenicko nebo Beskydy, může mít fatální dopad na ten další rozvoj turistických atraktivit nebo turistické sezony jako takové.”
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Co se týká Jeseníků, tak opravdu to lyžování, o kterém jsem hovořil, bylo to nejdůležitější. Dneska funguje spíše řekněme bobování, nebo hlavním hitem sezony jsou běžkařské tratě. My víme, že se dneska nakupuje celá řada nových vybavení pro to, aby rodiny aspoň využily sněhu a mohly se svézt na běžkách. Proto my musíme čelit velkému náporu turistů, kteří přijíždí do těchto oblastí jak Jeseníků tak Beskyd, kdy vlastně přijíždí turisté, kteří by tam normálně ani nepřijeli. To znamená, že v celé řadě těchto atraktivit a území máme spoustu odpadků, parkují nám auta tam, kde nemají a tuto situaci musíme řešit samozřejmě jak s CHKO, tak s Lesy ČR, Policií ČR a se starosty. My připravujeme v tuto chvíli i nová opatření, co se týká samozřejmě parkování v Jeseníkách i v Beskydech, protože víme, že do budoucna tuhle situaci nemůžeme unést v tomto měřítku a budeme teď chtít, abychom měli připravena všechna místa na parkování tak, jak nám ten systém ukazuje. A to, že to budou hodnotit vlastně nějaké technické digitální systémy, turisté budou nasměřováni na odstavná parkoviště a chceme také vybudovat autobusy, které budou primárně vozit turisty po jednotlivých lokalitách tak, aby všechno bylo bezpečné. Toto se týká jak Beskyd, tak Jeseníků. 
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “No a ten rozvoj této sezony jako takové, my ve vedení Moravskoslezského kraje jsme připraveni pomocí turistické sezoně, jenom v tuto chvíli neumím, kdy se to začne trošku hýbat. Potřebuje primárně otevřít samozřejmě provozy tam, kde jsou lidé zaměstnáni, protože rok už jsou bez jakýchkoliv příjmů. Jsou tady i různé vládní programy, které do určité míry pomáhají těmto zařízením, ale není to pořád to, co by si majitelé těchto atraktivit představovali. Protože, jak jsem říkal na začátku, my potřebujeme investovat do rozvoje v těch v okrajových částech našeho regionu. 

Turisté do Moravskoslezského kraje nemíří jen do Beskyd či Jeseníků. Vedle hradů a zámků jsou v regionu oblíbené i ostravské Dolní Vítkovice nebo Landek. 

Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: “Já mám tu nevýhodu a zároveň i výhodu posuzovat situaci na poli cestovního ruchu jakožto postiženého sektoru z pozice toho správce areálu Dolní Vítkovice, které si za ten poslední necelý rok užily své. Ta doba je teď navíc i symbolická, protože je to zhruba rok, co jsme získali ocenění nejoblíbenější atraktivita Moravskoslezského kraje. Tímto bych chtěl vyzvat a pozvat veřejnost pro hlasování pro jiná hezká místa na Cenách cestovního ruchu. A od chvíle mého jmenování do funkce jednatele Moravian-Silesian Tourism je prioritou zachránit a zasanovat sektor jako takový a potom jsou připraveny infrastrukturální projekty, programy komunikace, lákání návštěvníků do MSK. To, že tématicky to funguje, jsme si mohli vyzkoušet i my tady v Dolních Vítkovicích v září a říjnu, kdy došlo k nějakému rozvolnění a  veřejnost i do našich atraktivit zavítala. Takže já věřím v budoucnost cestovního ruchu v  Moravskoslezském kraji.” 
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Co se týká města Ostravy a větších městech, typicky Krnov, Opava, Ostrava, tak tady jsme opravdu podstatě v situaci, kdy tady neproběhl žádný koncert, žádná kulturní aktivita a ty hotely jsou dneska dlouhodobě zavřené a já se trošku bojím, aby se vůbec ty hotely rozběhly. My máme dneska celou řadu projektů připravených, které by v těchto městech mohly běžet, ale dokud mi nebudeme vědět, jaká budou fungovat další opatření v České republice, tak se nemůžeme do žádného projektu pustit. 
Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: “Dolní Vítkovice jako takové mají jednu výhodu, kterou si ne možná každý uvědomuje. Dolní Vítkovice, jakožto národní kulturní památka a industriální areál, je coby veřejný prostor otevřen vlastně každý den. Takže, pokud byste se nechtěli úplně vydat a tlačit na některá horská střediska, tak Dolní Vítkovice jsou vám otevřeny každý boží den. Stejně tak například i Landek Park, kde jsi Ostravané a lidé z přilehlého okolí našli prostor pro to zmíněné bobování nebo sáňkování, které si teď lze užít samozřejmě v Jeseníkách, Beskydech, ale právě třeba v okolí velkých měst.”
Jan Krkoška (ANO), náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch: “Podpora cestovního ruchu samozřejmě napříč krajem je různorodá. My jsme i přesto, že ta situace je, jaká je, kdy se krátí rozpočty, samozřejmě i kraj sám si musel půjčit 3 miliardy korun na investiční akce, tak přesto jsme uhájili peníze z cestovního ruchu a budeme chtít podporovat zase vodáctví, určitě lázeňství, určitě cykloturistiku, kdy my máme v Jeseníkách i v Beskydech půjčovny elektrokol, máme elektronabíječky. I tady ty sítě budeme chtít dále rozvíjet, ale v tomto roce bychom chtěli otevřít asi pět míst yogapointu v Jeseníkách a v Beskydech, kde by se lidé mohli zastavit a zrelaxovat. A celá řada jiných opatření se bude tvořit, ale bude to záležet opravdu na situaci, jak se bude vyvíjet v rámci celé republiky.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000024463/moravskoslezsky-kraj-chysta-podporu-turismu-pribudou-parkoviste-i-turisticke-minibusy