REPORTÁŽ: V Chanově si sami opravují vchody, dostanou šanci i na jiné bydlení
Jeden z domů, u kterého se počítá s jeho demolicí. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Most - Peter Bažo bydlí v Chanově už 35 let. Patří mezi lidi, kterým záleží na osudu sídliště na okraji Mostu. Jsme v domě, kde bydlí a kde ukazuje, jak si lidé svépomocí panelák opravují.

Vypráví, jak se opravují omítky, maluje se a ukazuje i nové schránky. Vchod hlídá kamera. Podobně obyvatelé panelových domů začali svépomocí opravovat i další vchody. Někde potřebují ještě lino, dodělat kočárkárny. A věří, že opravené bydlení by nejlépe pohlídali domovníci v jednotlivých panelácích.

V Chanově jsou ještě dva panelové domy, které v budoucnu čeká demolice. A město Most chce náhradou za zničené a již nebezpečné paneláky na sídlišti postavit nové modulové bydlení. Začne se stavět letos.

Na magistrátu v Mostě se nyní uskutečnilo projednání projektu, na kterém se sešlo vedení města, zástupci zastupitelských klubů a dva občané sídliště. Peter Bažo byl jeden z nich.

Projekt je hotový. Náklady na stavbu, včetně základové desky, inženýrských sítí a vybavení, by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun. Tedy výrazně méně, než na kolik by přišla rekonstrukce starých panelových domů. Investici uhradí Most ze svého rozpočtu.

„Dneska po tom shlédnutí jsem nadšený, protože si myslím, že je to přesně to, co potřebujeme. Když se člověk podívá v Chanově na ty vybydlené byty, a tohle modulové bydlení, podle mě je to nadstandard,“ hodnotí projekt Peter Bažo.

Půjde o základně vybavených osmnáct bytových jednotek. „Snažíme se řešit neutěšenou situaci, která je tam u těch stávajících panelových domů, které v dnešní době naprosto nevyhovují hygienickým standardům a standardům bydlení. Dnes by tam prakticky neměl nikdo žít a je potřeba to řešit. Ti nájemníci tam jsou, jsou v našem majetku. Proto chceme jít cestou modulového bydlení, které kvalitativně splňuje všechny požadavky a trendy dnešní doby,“ vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega.

https://www.youtube.com/watch?v=LtvAEgAuA_M

Pokud by se nyní v rozbitých domech někomu něco stalo, následovat by mohlo složité dokazování, na čí straně je zodpovědnost. Projekt přesto kritizují mostečtí Piráti a Zelení. Podle nich by bylo lepší staré paneláky rekonstruovat s pomocí dotací. I pokud by se to ale povedlo, možnosti využití takového dotovaného bytového fondu by byly velmi omezené.

A jak bude modulové bydlení vypadat? Devět bytů bude o třech pokojích a rozloze necelých 60 metrů čtverečních, devět bude mít se dvěma místnostmi rozlohu 44 metrů čtverečních.

Město chce do bytů dostat lidi, kteří si budou nového bydlení vážit. Nájemníky bude vybírat odbor sociálních věcí. Každý byt bude vybaven samostatnými měřiči spotřeby vody a energií. Nikdo tedy nebude na nikoho doplácet, každý si zaplatí vlastní spotřebu. „Věřím, že o to přestěhování bude velmi velký zájem,“ dodal primátor.

Příkladem dobré praxe modulové výstavby je sociální bydlení ve Svitavách, v zahraničí je to třeba azylový dům v německém Düsseldorfu či sociální bydlení v Rakousku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru