Nový Zéland si připomněl dva roky od útoků na mešity v Christchurch

Nový Zéland si dnes připomněl druhé výročí teroristických útoků na mešity ve městě Christchurch, při nichž australský pravicový extremista Brenton Tarrant zabil 51 lidí a desítky dalších zranil. Premiérka Jacinda Ardernová podle agentury AFP na vzpomínkovém obřadu uvedla, že země má povinnost podporovat muslimskou komunitu.

Ceremonie v Christchurchi se zúčastnily stovky lidí, kteří si vyslechli jména všech obětí. Připomenuty byly i zásluhy záchranářů, lékařů a policistů, kteří na útoky bezprostředně reagovali. V loňském roce byl podobný obřad na poslední chvíli zrušen kvůli začínající pandemii nemoci covid-19.

Premiérka Ardernová, která byla za své spontánní solidární postoje vůči rodinám postiženým útokem navržena na Nobelovu cenu za mír, prohlásila, že "slova navzdory své léčivé moci" nikdy nezmění, co se stalo.

"Muži, ženy a děti... se staly obětí teroristického činu. Slova nikdy nevymažou strach, který přepadl muslimskou komunitu," řekla předsedkyně novozélandské vlády a dodala, že Nový Zéland by se měl z útoků poučit a stát se "inkluzivnější zemí, která je hrdá na různorodost a která ji tvrdě brání".

Kiran Munirová, jejíž manžel a otec dvou dětí Shaheed Haroon Mahmood přišel při útoku o život, na dnešní ceremonii uvedla, že nejlepší odplatou je "nebýt jako nepřítel".

Temel Atacocugu, který útok přežil, přestože byl zasažen devíti střelnými ranami, prohlásil, že důvodem masakru byl rasismus a ignorance. "Jednalo se o útok proti celému lidstvu," podotkl. Podle něj útok přeživší poznamenal tak, že už nikdy nebudou stejní jako dřív. "Budoucnost je ale v našich rukou. Půjdeme společně dál a budeme pozitivní," řekl.

Obřad se konal za přísných bezpečnostních opatření, místo střežili ozbrojení policisté a tašky příchozích kontrolovali psi. Minulý týden novozélandská policie zatkla v Christchurchi 27letého muže a obvinila ho z výhrůžek smrtí vůči mešitám, na něž útočil Tarrant.

Tarrant byl za útoky, které spáchal při pátečních modlitbách 15. března 2019, odsouzen k doživotnímu trestu vězení. Pravicový radikál na lidi střílel z poloautomatických zbraní. Svůj krvavý útok Australan nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu. Krátce před činem Tarrant také rozeslal obsáhlý manifest, v němž se označil za rasistu. Napsal, že ho k útoku přivedly protiimigrační motivy a že k myšlenkám na odplatu dospěl během cesty po Evropě, kde ho rozhněvali migranti. Za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Breivika, který v roce 2011 v norské metropoli Oslo a na ostrově Utoya zabil 77 lidí.

Související

Více souvisejících

Nový Zéland

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy