„Jiří Lebeda nás bohužel v noci na dnešek opustil. Ve všech nás, co jsme ho dobře znali, zanechal navždy hlubokou stopu. Zanechal za sebou obrovské dílo, od Dvou písařů, přes všechna ta Televarieté, Hovory H, pořady Karla Gotta ve Slaném, v Lucerně i jinde, ‚Menšíkovské‘ a jiné Silvestry a řadu hraných filmů. I když už mu pak bylo přes osmdesát let, stále zůstal neuvěřitelně pracovitý, invenční a výkonný,“ oznámil smutnou zprávu na facebooku režisér Petr Soukup.

„Nikdy nikoho z nás nezarmoutil, nepodrazil a nezklamal, až bohužel dnes… Jirko, vždycky jsi pro mě byl jedna z největších profesních osobností, co jsem za celou své televizní praxi měl tu čest poznat!“ smutnil muž, který měl možnost s Lebedou i spolupracovat.

„Hlavní kameraman Jiří Lebeda mě provázel profesním životem od roku 1969, kdy jsem stál u kamery jako pomocný technik, především u řady natáčení s Jánem Roháčem, pak jako obrazového střihače, zejména s režisérem Ivo Paukertem. Pak mi s radostí nabídl spolupráci, když jsem začínal dělat své první režie v redakci zábavy, obvykle v trojici s geniálním dramaturgem Františkem Polákem,“ popisoval na sociální síti režisér, který si očividně zesnulého Lebedy velmi vážil.

„Přestože si režiséry pečlivě vybíral a nebyl ochoten točit s každým, spolupracovali jsme spolu nepřetržitě dalších asi pětatřicet let, během kterých jsme vytvořili stovky celovečerních zábavných televizních projektů... Byl to opravdu geniální kameraman a skvělý parťák, charakter, úžasný kamarád,“ vzpomněl na něj a vzdal mu poklonu Soukup.

V komentářích pak svou soustrast vyjádřil také producent Janis Sidovský. „To je mi moc líto, mockrát jsme se profesně potkali.“

VIDEO: Blesk Podcast: Umírání v přímém přenosu. Farář Josef Toufar před smrtí sotva stál

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Umírání v přímém přenosu. Farář Josef Toufar před smrtí sotva stál Jiří Marek

Fotogalerie
8 fotografií