Online literární akce v druhé polovině března

nenechte_si_ujit
Osobnímu setkávání současná doba nepřeje, a tak vám opět přinášíme tipy na online literární akce, které si pro vás knihovny na druhou polovinu března připravily. Březen je už tradičně měsícem čtenářů, tak si jej pojďme užít alespoň takto na dálku.

Jaké akce se tedy v následujících dvou týdnech budou konat? Těšit se můžete na online setkání s autory, jimž nyní vychází novinky v rámci akce Velký knižní čtvrtek, dále vás pozveme na zajímavou přednášku nebo na veřejné čtení z knihy Ani Geislerové.

A právě se čtením z knihy P.S. známé české herečky Ani Geislerové začneme. Každé březnové úterý čtou knihovníci z brněnské Knihovny Jiřího Mahena čtyři příběhy z tohoto titulu a čtení pak večer zveřejní na Instagramu knihovny. Můžete tak postupně poznávat knížku, která je vlastně deníkovými záznamy autorky. Nechybí v ní její osobitý humor, popis běžných všedních dní i malé nahlédnutí do jejího soukromí. Na nejbližší dvě čtení se můžete těšit v úterý 16. a 23. března.

Čtvrtek 18. března by si každý literární nadšenec měl v kalendáři označit červenou barvou – jde totiž o Velký knižní čtvrtek, což znamená, že v tento den spatří světlo světa hned 12 knižních novinek. Od 17.00 se také uskuteční online setkání s autory. Bianca Bellová představí svou novinku Tyhle fragmenty, Aleš Palán titul Nevidím ani tmu anebo František Šmehlík promluví o své knize Slyšet jeleny zpívat. Setkání se bude vysílat na Facebooku Velkého knižního čtvrtku, a to z prostor pražského Uměleckoprůmyslového muzea.

Online akce chystá pro všechny své příznivce také Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově. V úterý 23. března se můžete podívat na besedu s vyškovským rodákem, lékařem a spisovatelem Michaelem Doubkem. Dozvíte se více o jeho profesi, ale také o tom, jaký je rozdíl mezi psaním odborné literatury a beletrie. Online beseda začíná v 18.00 na Facebooku vyškovské knihovny, tak si ji nenechte ujít.

Jan Amos Komenský patří mezi naše největší myslitele, filozofy a spisovatele. Za svůj přínos moderní pedagogice je nazýván Učitelem národů a jeho dílo má dodnes mnoho co říct, například Labyrint světa a ráj srdce patří mezi nejslavnější díla české literatury. Městská knihovna v Písku si připravila čtení pasáží z jeho Porady o nápravě věcí lidských. Poznáte tak, že mnohé Komenského názory na rodinu, politiku, spiritualitu, kulturu či vzdělávání jsou opravdu nadčasové. Akce se uskuteční v pondělí 29. března17.00 na YouTube profilu písecké knihovny.

A u vzdělání ještě chvíli zůstaneme. Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně pořádá online výstavu Učitelé na Valašsku. Na ní poznáte významné valašské učitele, kteří inspirovali a vychovávali nejen svým povoláním, ale celým svým životním stylem. Být učitelem totiž vnímali jako své poslání, byli to odvážní vlastenci, nadšení ochotníci či aktivní organizátoři veřejného života. Výstava se koná po celý březen a vstoupit do ní můžete přes web vsetínské knihovny.

Online akce mají jednu velkou výhodu – často si je můžete pustit i později ze záznamu. Stejně tak je tomu u online akcí knihkupectví a kavárny Café Fra. Jejich YouTube kanál nabízí plno zajímavých čtení a besed s autory. Podívejte se například na čtení z románu Kov od Karla Veselého:

A pokud vás zajímá také slovenská literatura, zhlédněte besedu se Zuzanou Husárovou, slovenskou teoretičkou elektronické literatury a autorkou poezie a poetické performance:

 

Pokud víte o nějaké další zajímavé online literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář