InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve strakonickém Novém světě měly být dva sály nad sebou. Koncertoval tu Paul Robeson pro americké vojáky

STRAKONICE – Historii strakonických kin popsal detailně už v minulosti filmař, promítač a sběratel historických filmových dokumentů Jaroslav Landsinger. V souvislosti s článkem o kinu Nový svět do redakce volalo několik čtenářů a mezi nimi i Jana Flídrová, která nejen děkovala za připomenutí této budovy, ale také prozradila, že její bratr společně s Jiřím Darebným chtěli napsat knihu Děti z Nového světa. Ta už bohužel sepsána nebude, protože Jiří Darebný zemřel. A tak na toto kino vzpomíná Jaroslav Landsinger.


Jak dlouho jste v kině Nový svět promítal?
Poprvé jsem do kina Svět nastoupil v roce 1987 jako začínající promítač. Připravoval jsem se tam na promítačské zkoušky a poslední představení jsem promítl 5. prosince na Mikuláše v roce 1989. Pak se kino zavřelo a měla začít jeho rekonstrukce, která se ale neuskutečnila.

Myslíte si, že kino stálo ještě za rekonstrukci?
No aby ne. Je věčná škoda, že se následně zavřelo nadobro, byl tu velký potenciál. Už architekt Jan Rampich s architektem Ivanem Čechem byli do toho domu úplně zamilovaní. Každý, kdo zažil atmosféru v tomto kině, musí litovat, že se v tom baráku nic neděje a chátrá. Pro několik generací místních lidí má tohle místo význam a mělo ještě dávno před mojí generací.

Jaké má objekt dispozice?
I když vím, že tento dům chátrá, stále je to barák, kde bylo kolem třiceti pokojů, byl tu sál, pak tedy kinosál, garáže, kuželna, restaurace, ze které se pak udělala školní jídelna. Pod restaurací nebo nočním klubem je velký sklad ve sklepě a byl tu i kryt. Bydlelo zde několik rodin, když už to nebyl hotel. U vchodu do kina je terasa. Podle mého skýtá tento dům stále velké možnosti a je využitelný jak na kulturu, tak i komerčně. Dům v tomto stylu už tady prostě nikdo nepostaví.

Zmiňoval jste dva strakonické architekty, byl ještě někdo z odborníků pro zachování kina?
Když jsem se spřátelil s Vladimírem Smržem, který byl významnou a uznávanou osobou Kinotechniky Praha, přivedl jsem ho do Strakonic kvůli spolupráci s architekty Rampichem a Čechem, kteří měli tehdy rekonstrukci kina provádět. On se do toho kina také úplně zamiloval a chtěl, aby bylo dvoupodlažní a promítalo se ve dvou sálech nad sebou, což ten dům umožňoval. Dokonce doporučil, aby se přednostně rekonstruovalo kino Nový svět, jelikož je v centru města, kde nejezdí tolik aut jako u kina Oko. Už s ohledem na to, že odhlučnění Oka bude velmi nákladné.

Co zajímavého z historie se ke kinu váže?
Už to, že Nový svět byl postaven architektem Miroslavem Kartou, který pocházel z významné strakonické rodiny, je dobré připomenout. Grand hotel Nový svět měl svůj společenský sál s pódiem a vystoupil tu v roce 1945 tehdy velmi populární americký zpěvák Paul Robeson. To byla veliká událost. Další vystoupení měl pro veřejnost v sokolovně. Ale tohle byl barák v americkém stylu, takže možná proto si ho vybrali na koncert pro americké vojáky. Tohle vím ještě od svého dědy. V kině sídlil i první spolek filmařů, tedy filmový klub. Prostě takové inspirativní prostředí tu bylo vždycky.

Jak si kino pamatujete vy?
Já si kino pamatuji ještě jako malý kluk. S rovnou podlahou a otevřeným balkonem, který je dnes zadělaný deskami. Vím, že v roce 1967 se město rozhodlo, že tu udělá stupňovité hlediště, které bylo podmínkou pro promítání širokoúhlých filmů. Ta elevace se pak udělala ze dřeva a napevno se namontovaly sedačky. Po této rekonstrukci se otevřelo premiérou filmu Nebeští jezdci v roce 1968.

Vy si to pamatujete, i když jste tu ještě nepracoval?
Tak za prvé to byla velká událost a za druhé, už jsem tehdy létal a strašně jsem to chtěl vidět. Jenomže ten film byl přístupný až od osmnácti let. Táta mě tam ale tehdy vzal. Film byl nepřístupný kvůli jedné větě, kterou pronesl Jiří Hrzán, který hrál takového sprosťáka a na předletové přípravě, když se ho ptali, co bude dělat po válce, pronesl: Já mám budoucnost jasnou. Já budu po válce manekýnem v továrně na šprcky. Kvůli této větě byl film nepřístupný a na tom je vidět, kde byly nastavené morální hranice. Dnes, když slyším, jak se baví dnešní generace a ještě k tomu dívky, tak to bych nevypustil z pusy ani v hlubokém lese.

Které z kin bylo tedy preferované?
Tím, že se v Oku promítaly širokoúhlé filmy, Nový svět byl až druhým kinem. To kino mělo ale svou vlastní atmosféru a byli diváci, kteří zásadně chodili do Nového světa a ti, kteří chodili do Oka. Bylo to dáno i tím, že se v Novém světě daleko pohodlněji sedělo. V Oku to klouzalo, protože tam byla koženková křesla na šikmině a v Novém světě byly sedačky v rovině nad sebou. Mohlo by se zdát, že kino Nový svět je menší, ale přitom tam bylo víc míst než v Oku.

Jaký byl další osud Nového světa po roce 1989?
Když dům získala doktorka Kučerová z Prahy v restituci zpět do vlastnictví, nabízela ho tehdejší radnici do pronájmu za korunu, protože měla velmi blízko k divadlu. K ní totiž chodili herci z Vinohradského divadla a sama sál využívat nechtěla. Nabízela tehdy, že když město zainvestuje rekonstrukci kina, bude ho mít za korunu ročně a ona si zrekonstruuje zbytek opět jako hotel nebo ubytování. Rampich z Čechem tehdy řešili, že by tam byla pasáž, kudy by se chodilo a utvořilo by to spojnici mezi severní a jižní částí města. Když radnice rozhodla, že budovu nechce, protože došlo k výměně starosty, nabízela ho mně jako prvnímu, ale já jsem si s mým platem na takovou investici netroufl. Stál tehdy tři a půl milionu korun. Měl jsem od něj klíče a provázel tam zájemce. Vím, že se o něj zajímala i jedna společnost ze Strakonic a pak už šel ten dům do nějaké realitky v Písku. Když se dnes podívám na osud takové pro město významné budovy, je mi to líto. Stále tam vidím velké možnosti.

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 16.3.2021 08:26:15

  • Eva R. 

    Reagovat

     

    Tak já tam chodívala jako dítě na nedělní odpolední pohádky,v poslední řadě pravidelně sedával pan Klas z Bavorovy ulice :-))))) Kouzlo kina spočívalo mimo jiné i v tom, že vpravo od plátna byla kamna, do kterých se chodilo během filmu přikládat - no, vysvětlujte tohle dnešní mládeži, neuvěří vám. Škoda, že objekt s takovou historií už dávno nebyl městem zrestaurován - město by přece mělo být pyšné, že tu takovou krásnou stavbu má!!!!! To se za ta leta nenašel žádný starosta, který by "kino s historií" podpořil????? :-(((((( Jak smutné...

    Vloženo 15.3.2021 19:06:19

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace