QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Každý rok uvolní Černošín milion korun na kostel - FOTKY!

14.03.2021 12:06

Od roku 2016 patří kostel sv. Jiří v Černošíně městu. A od té doby do kostela město investuje 1 milion korun ročně. Opravena je už ohradní zeď, okna, vnitřní interér, elektřina, omítky, věžní ozdoba, teď došlo i na dřevěné prvky.

IMG_0100
IMG_0102IMG_0100IMG_0111IMG_0114IMG_0120IMG_0118IMG_0122

Oprav bylo ještě více, ale jako poslední byly právě dokončeny práce na dřevěných prvcích. Ačkoliv přesné stáří nebylo určeno, zub času se na většině z nich hodně podepsal, jak říká černošínský starosta Miroslav Plincelner. "Nejdůležitější byly hlavní vchodové dveře, kde byl nátěr opravdu hodně oprýskaný a vstup vypadal špatně, navíc dřevo trpělo povětrnostními vlivy," vysvětloval starosta.

Oprav se dočkaly ale i další části. "Kromě dveří hlavních došlo i na boční  a také okna a další dřevěné prvky. Nejdříve se musely udělat stěry barev, aby byly vidět ty původní nátěry. I když ten úplně první nátěr měl trochu jiný odstín, rozhodli jsme se nátěry všech prvků sjednotit, aby byly stejné," dodal starosta obce.

Při opravách objeví i vzácnosti. "Postupně opravujeme, co se dá. Často jsme i mile překvapeni, například vloni jsme při opravách vnitřních omítek našli fresky hned za hlavním vstupem. Tak nějak to nahrává tomu, že tam asi původně byla jen kaple, ke které byl pak později kostel přistavěn. Ale to už se asi nedozvíme," usmívá se Plincelner.

 

Foto: Martina Sihelská

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24