Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Prosím, v Brně příští týden nerušit

    Please do not Disturb je název nové sedmidílné série živých koncertů Brno Contemporary Orchestra, které vznikly ve spolupráci s platformou Terén.

    Od 15. do 21. března 2021 odvysílá Brno Contemporary Orchestra na svém YouTube kanálu v premiérách sedm krátkých filmů, ve kterých jsou skladby současných autorů ilustrovány příběhy skutečných i vymyšlených návštěvníků jakož i samotnou architekturou a atmosférou hotelů, jejichž pokoje již rok beznadějně zejí prázdnotou.

    Neumíme vyvinout vakcínu, ani zajistit její distribuci, ale umíme hrát a taky si rádi hrajeme. Navíc pevně věříme, že je lepší ke všemu přistupovat s dobrou náladou a optimismem. Toto své přesvědčení jsme chtěli vyslat do světa, a když nemůžeme koncertovat, tak jsme museli vstoupit do konkurenčního boje s virtuální realitou a konečně tam nabídnout něco pořádného. V naší sérii je snad kromě sexu všechno, co pořádné drama potřebuje. Humor, napětí, nevyřešené vztahy a nakonec bude i ta vražda. Začínáme sice na smutné roční výročí, kdy byl vyhlášen nouzový stav, ale končíme s nástupem jara a to možná něco znamená. Určitě se dívejte a poslouchejte, minimálně kvůli tomu, ať zjistíte, koho hodíme na smrtnou neděli z hráze brněnské přehrady místo mrazivé Morany, prohlásil dramaturg Viktor Pantůček.

    Jsme orchestr, který svou podstatou reaguje na situaci ve společnosti. Před rokem jsme hráli z izolace, pak jsme si dovolili pár koncertů a nahrávek, a nakonec musíme posunout o rok celou jubilejní 10. koncertní sezonu! Co dál? Můžeme jet na služební cestu. Tak jsme vyrazili do hotelů, které zejí prázdnotou a bojují o přežití, stejně jako my. Našli jsme s tvůrčím týmem z Terénu, dramaturgem Viktorem Pantůčkem, filmaři Annou Babjárovou a Martinem Svobodníkem pro nás úplně nový formát takových soudobých filmových klipů – propojených hudbou, architekturou, aktuálním děním a příběhy. Výsledné filmy vypadají velmi zajímavě. Režiséři z nás všech udělali herce a pracovně si teď žertem říkáme Best Covid Orchestra, řekl o projektu dirigent a umělecký vedoucí BCO Pavel Šnajdr.

    Když mi Pavel Šnajdr líčil záměr BCO hrát v prázdných hotelech při epidemii, tak jsem si myslel, že si dělá srandu. Ale on to myslel vážně. Vlastně s humorem a lehkostí líčil projekt v sedmi lokacích, kde zní soudobá vážná hudba ve spojení s video produkcí, zvukovou produkcí, a to vše v přímé spolupráci s hotely…. Zjistil jsem potom, že i já můžu vážnou soudobou hudbu brát s humorem a lehkostí, charakterizoval projekt jeden z tvůrců seriálu Martin Svobodník, sólista Baletu Národního divadla Brno, který již delší dobu se zaměřuje i na režii, choreografii a scenáristiku.

    Při obhlídkách jednotlivých hotelů jsme se nechávali inspirovat jak hudbou, tak samotným prostorem, řekla režisérka Anna Babjárová a dodala: Velmi příjemně mě překvapila ochota muzikantů vstoupit do filmových rolí. Jelikož nebylo z produkčních důvodů možné angažovat skutečné herce, jednalo se o improvizaci, která dopadla překvapivě dobře a osobně jsem byla touto spoluprací nadšená. Orchestr BCO skrývá spoustu potenciálních hereckých talentů, vhodných zvlášť pro temné filmové žánry.

    Série se odehrává v sedmi různých brněnských hotelech a bude streamována od pondělí 15/3 do neděle 21/3/2021 vždy od 18:00! Každý den tak na youtube BCO můžete zhlédnout nový koncert: http://bit.do/BCO-please-do-not-disturb.

    ///

    Please, do not Disturb /15.- 21.3.2021, vždy od 18 hodin/
    je sedmidílná minisérie živých koncertů z koprodukce Brno Contemporary Orchestra a platformy Terén, která představuje příběh špičkového komorního orchestru, jenž se vydal v době celosvětové pandemie na nebezpečnou služební cestu do sedmi prázdných hotelů. Hudba má smysl a stojí za to jí sloužit, a tak orchestr zahrál, nahrál a natočil sedm úžasných skladeb v sedmi úžasných hotelech.

    Rozpis koncertů: 
    15/3 Fantom hotelu Continental / Hotel Continental
    Zbyněk Vostřák: Kyvadlo času pro violoncello, 4 orchestrální skupiny a elektronické varhany (1967), Josef Klíč – violoncello

    16/3 Rytmus velkoměsta / Grandhotel Brno
    Martin Burlas: Amnesia pro flétnu, tenor saxofon, trombon, tubu, syntetizér, bicí a smyčcový kvintet (2012)

    17/3 Paralelní světy v hotelu Barceló / hotel Barceló Brno Palace
    Michal Wroblewski: herzmerz (2019)

    18/3 Láska z paláce / Palác Padowetz (bývalý hotel)
    Mario Buzzi, Leo Fall: Operety (2014), (úpravy árií na objednávku BCO), Tomáš Krejčí – baryton

    19/3 Pala v Palace / Grandezza Hotel Luxury Palace
    Miroslav Tóth: Pozdravy trúfalým časom (2020), (na objednávku BCO), Milan Paľa – housle

    20/3 Mejla a Frank v prezidentském apartmá / hotel Cosmopolitan Bobycentrum
    Josef Klíč: Plastic Meat (2021) (světová premiéra)

    21/3 vražda v hotelu Santon / Orea Hotel Santon Brno
    Pavel Zlámal: Organizace (2019), (na objednávku BCO), Pavel Zlámal – saxofon

    /Z TZ a dalších zdrojů připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 14. března 2021

    Komentáře k článku: Prosím, v Brně příští týden nerušit

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,