Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  14.03.2021 20:01:18

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (14.3.2021)

Velmi očekávané zasedání americké centrální banky konané během středeční obchodní seance bude v novém týdnu pro globální kapitálové trhy událostí číslo jedna. I když se neočekává, že by FED přijmul intervence týkající se úrokových sazeb, investoři pečlivě vyhodnotí jakékoliv komentáře týkající se ohromujícího výprodeje na americkém dluhopisovém trhu, který v pátek poslal výnosy 10letých splatností amerických státních dluhopisů nad 1,60 %. Kromě zasedání monetární autority údaje o maloobchodním prodeji za měsíc únor poodhalí sílu opětovného oživení a kondici amerického hospodářství. V končící výsledkové sezóně už nezbývá příliš zvučných jmen, která by měla prezentovat výsledky podnikání za poslední kvartál minulého roku. Posledních důležitých výsledků se nicméně dočkáme v reportech společností FedEx a Nike. Ke slovu se určitě dostane i pokračující rally na nejznámější kryptoměně světa, která vynesla bitcoin nad hranici 60 tis. dolarů. Nastavení měnové politiky pro další měsíce zveřejní na svém pravidelném zasedání také  Bank of England a Bank of Japan. Za společnost Imperial Finance jsem pro vás připravil seznam největších událostí ekonomického kalendáře, které s největší pravděpodobností zahýbou světovými trhy. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

ZMĚNA ČASUUSA

Než se pustíme do nejzásadnějších témat nového obchodního týdne, vezměte prosím na vědomí, že z důvodu přechodu na letní čas ve Spojených státech a v Kanadě, dochází ke změně obchodních hodin na tamních burzách. Ve dnech 14. až 28. března bude obchodování na těchto trzích probíhat od 14:30 do 21:00 středoevropského času. Americký pre-market startuje v 9:00 a aftermarket ve 21:00 hod.

Zasedání americké centrální banky

Akciové trhy očekávají, že Federální rezervní systém na konci svého dvoudenního zasedání ponechá svoji referenční úrokovou sazbu beze změny v pásmu 0,00 – 0,25 %, přičemž pro investory bude nejzásadnější středeční tisková konference předsedy Jerome Powella, kde by se měl opětovně vyjádřit k dosavadní volatilitě na amerických státních dluhopisech. Obchodníci budou hledat známky toho, jestli Powella a další guvernéry měnové politiky FEDu znepokojuje současný nárůst výnosů uprostřed rostoucích inflačních očekávání. Americká centrální banka rovněž zveřejní i nové predikce makroekonomického růstu a úrokových sazeb známé jako dot-plot. Přecenění očekávaného růstu amerických úrokových sazeb je prozatím v rozporu s cílem FEDu udržet sazby beze změny až do konce roku 2023.

Data maloobchodního prodeje v USA

Makroekonomický kalendář poodhalí údaje o americkém maloobchodním prodeji za měsíc únor v úterý během druhé obchodní seance nového týdne. Konsenzuální prognóza by měla ukázat pokles maloobchodních tržeb v minulém měsíci o 0,6 %, po lednovém nárůstu o 5,3 %. Po vyloučení automobilového sektoru je očekáván pokles hlavních maloobchodních tržeb o 0,5 %, poté co v předchozím měsíci vzrostly o 5,9 %. Rostoucí maloobchodní tržby v čase korelují se silnějším ekonomickým růstem, zatímco slabší tržby signalizují oslabující tempo hospodářství. Spotřebitelské výdaje tvoří až 70 % ekonomického růstu USA.

Kromě maloobchodního prodeje se dočkáme také nejnovější zprávy o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanostiamerického trhu práce. Následovat budou data průmyslové výroby, statistiky z trhu s bydlením a také indexy importních a exportních cen. Týdenní změnu zásob ropy WTI zveřejní ve svých pravidelných úterních a středečních reportech agentura EIA a institut API.

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna za čtvrté čtvrtletí pokračuje reporty společností FedEx (FDX) a Nike (NKE). Výsledky budou poodhaleny po skončení čtvrteční seance. Mezi další významné společnosti, které se tento týden přihlásí ke slovu patří Dollar General (DG), Crowdstrike (CRWD), Coupa Software (COUP), PagerDuty (PD) a Sundial Growers (SNDL).

Měnová politika Bank of England

Guvernér Bank of England Andrew Bailey a jeho kolegové by měli udržet nastavení úrokových sazeb beze změny na dosavadní hladině 0,10 %. Zasedání proběhne v poledne čtvrtečního obchodování. Ekonomové očekávají, že Výbor pro měnovou politiku (MPC) bude hlasovat 9:0 ve prospěch ponechání sazeb na aktuální míře. Jakékoliv jiné intervence a kroky BOE v podobě zvýšení míry palebné síly v podobě objemu nákupu dluhopisů pravděpodobně přijdou až později v tomto roce. Možná však už v květnu, kdy by se měla objevit další sada ekonomických prognóz.

Zasedání Bank of Japan

V zemi vycházejícího slunce Japonská centrální banka, která je průkopníkem kontroly výnosové křivky, by taktéž měla ponechat během výstupu z dvoudenního zasedání měnovou politiku beze změny. Centrální banka však do svých prohlášení pravděpodobně vloží jasnější vodítko ohledně toho, co považuje za přijatelnou úroveň fluktuace dlouhodobých úrokových sazeb. Guvernér centrální autority Haruhiko Kuroda uspořádá tiskovou konferenci během brzkých hodin páteční obchodní seance.

Rally na BTC

Bitcoin prolomil v sobotu další hranici. Nejznámější světová kryptoměna posílila nad hranici 60 tis. amerických dolarů. Trh optimisticky reaguje na domácí politické dění ve Spojených státech. Joe Biden podepsal fiskální stimulační balík v objemu 1,9 bilionu dolarů. Američané mají nad rámec již vyplaceného jednorázového koronavirového příspěvku obdržet dalších 1400 dolarů.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2022Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688