Jiří Lebeda (†83): Zemřel kameraman Silvestrů s Menšíkem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jiří Lebeda (†83): Zemřel kameraman Silvestrů s Menšíkem

Vladimír Menšík moderoval nezapomenutelné Silvestry.
Vladimír Menšík moderoval nezapomenutelné Silvestry. (Reprofoto Česká televize)

Legendární kameraman Jiří Lebeda (†83) už je tam nahoře s Vladimírem Menšíkem (†58). A mají si hodně co říct. Lebeda stál totiž za kamerou, když se točily ty nejpovedenější Silvestry.

A nejen to. Jako hlavní kameraman České televize točil i proslulé Televarieté s Jiřinou Bohdalovou (89) a Vladimírem Dvořákem (†74) a také populární pořady Karel Gott ve Slaném. Byl u vzniku seriálů Píseň pro Rudolfa třetího nebo Byli jednou dva písaři či Hovory H. Točil také střihový film Česká soda nebo záznam koncertu Johnnyho Cashe (†71) v pražské Sportovní hale s komentářem Pavla Bobka (†76).

„Selhalo mu srdíčko,“ prozradila Lebedova vnučka Lucie Rendlová a důrazně upozornila, že to nebyl covid, kterého se všichni tak obávali. „Ve všech nás, co jsme ho dobře znali, zanechal navždy hlubokou stopu. I když už mu pak bylo přes osmdesát let, stále zůstal neuvěřitelně pracovitý, invenční a výkonný,“ míní režisér Petr Soukup (70), kterého Lebeda provázel profesním životem od roku 1969, kdy stál u kamery jako pomocný technik především u řady natáčení s Jánem Roháčem (†54).

„Já jsem měla tu čest s panem Lebedou pracovat díky Atletovi roku pravidelně. Vždycky jsem v něm měla pocit jistoty, ze i když bych něco zmatlala jako moderátorka, tak aspoň u toho budu hezky vypadat. Vizážista Zdenda Fencl říkával, že bychom se všechny zpěvačky měly skládat panu Lebedovi na lázně, protože nás dělá nejhezčí. A měl pravdu,“ napsala na Facebook Monika Absolonová (44).

 



Přečtěte si
Alva
15. 3. 2021 • 09:53

Zpíval písně, které nechtěl Gott a dobře?, to nemyslíte vážně, to se nedalo poslouchat- např. Mží ti do vlasů atd., to byl pokus o zpěv, strašný, pardon.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.