I přes koronavirus taxi vyjelo některé měsíce pětsetkrát

TISKOVÁ ZPRÁVA
I přes koronavirus taxi vyjelo některé měsíce pětsetkrát
 

 
 

Vyškov, 15. března 2021 – Telefonicky si objednají cestu, nasednou u svého bydliště a za jednotný poplatek 20 korun bez ohledu na vzdálenost se dostanou třeba na rehabilitaci, k vlakovému nádraží nebo s balíkem na poštu. Senior taxi určené lidem s trvalým pobytem na území města a jeho místních částí je i nadále využívané. Ačkoliv i na službě se pandemie koronaviru projevila.

Služba, která ve Vyškově odstartovala v září 2018, je k dispozici každý pracovní den od 6.30 do 14.30 hodin. Jízdu si zájemci telefonicky objednávají, a to den až dva předem včetně případné cesty zpět. Služba je učená lidem, kteří dosáhli pětašedesáti let věku nebo jsou držiteli průkazů ZTP a ZTP/P bez rozlišení věku. „Pandemie se na počtu přepravovaných lidí i ujetých kilometrů pochopitelně projevila, jelikož se jedná o ohroženou skupinu, které Senior taxi slouží. Zatímco třeba na začátku uplynulého roku proběhlo v lednu i únoru přes 500 jízd měsíčně, například v dubnu jich nebyly ani dvě stovky,“ zmínil místostarosta Vyškova Roman Celý.

Zájem o službu tak prakticky po celý loňský rok kopíroval vládní opatření. Například při letním rozvolňování karanténních nařízení služba evidovala v červnu nebo červenci zase vždy k pěti stovkám jízd. A celoroční boj s nákazou se nakonec do čísel promítl. Šoféři totiž v roce 2019 absolvovali v průměru 433 jízd měsíčně, celkově šlo o téměř 5 200 jízd. Za celý rok přitom služba neevidovala 500 jízd za měsíc, což se hned na začátku následujícího roku 2020 povedlo. „Je tedy patrné, že nebýt koronaviru, čísla by rostla po celý loňský rok. Služba Senior taxi už se tedy evidentně víc dostala do povědomí lidí, je využívaná. Každý měsíc auto ujede přes tisíc kilometrů, lidé jsou spokojení,“ vyjádřil se s potěšením místostarosta města.

Loňský měsíční průměr byl nakonec 421 jízd. „V letošním roce nám končí smlouva o provozování Senior taxi. Budeme tedy řešit novou smlouvu a zároveň hledat další možnosti zlepšení služeb,“ přislíbila místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Nutný je průkaz, který zdarma vystavuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví. Dotyčný s sebou může mít jednočlenný doprovod, který platbu za převoz nehradí. Součástí služby je přeprava menších zavazadel, invalidního vozíku či třeba chodítka. Příjem telefonických objednávek je možný v pracovní dny v době od 6.30 do 18.30 hodin na čísle 777 358 999.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 15.3.2021 / 15.3.2021

Počet návštěv: 548
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém