Baziliku sv. Jakuba i letos (snad) rozezní varhany

Přípravy na 26. Mezinárodní varhanní festival v bazilice sv. Jakuba v Praze jsou v plném proudu.

I přes nejistý vývoj pandemie intenzivně probíhají přípravy na 26. ročník Mezinárodního varhanního festivalu . V loňském roce se podařilo uskutečnit jubilejní ročník v plném rozsahu, a i když chyběli zahraniční posluchači, nakonec se sešlo početné publikum, které vřele ocenilo všechny umělce.

„Nikdo z nás nevíme, jaká bude situace na začátku srpna, kdy náš festival tradičně začíná, ale věříme, že letní měsíce přinesou rozvolnění a možnost konání kulturních podniků,“ vyjádřila naději ředitelka festivalu a titulární varhanice baziliky sv. Jakuba Irena Chřibková. Letošní 26. Mezinárodní varhanní festival v bazilice sv. Jakuba na Starém městě pražském, by se tak mohl uskutečnit v obvyklém termínu, a to ve dnech 5. 8. – 23. 9. 2021, vždy každý čtvrtek od 19 hodin. Největší pražské varhany by se opět rozezněly pod rukama i nohama předních umělců, tentokráte ze Spojených států amerických, Belgie, Německa, Švédska, Ázerbajdžánu, Francie a domácích interpretů.

“Tato přehlídka světového varhanního umění je jedinou v takovémto rozsahu v našem hlavním městě a zřetelně obohacuje pražský kulturní život v měsících srpnu a září,“ připomíná Irena Chřibková. Posluchači mají při této příležitosti současně možnost navštívit jeden z nejpozoruhodnějších pražských chrámů, jakým je právě bazilika sv. Jakuba, s jeho nevšedním interiérem a proslulou akustikou. A protože hudba nepotřebuje tlumočníka, jsou tato hudební setkávání všestranně obohacující.

„Program letošního ročníku připomene několik významných skladatelů, např. sté výročí úmrtí C. Saint-Saënse, sté výročí narození geniální francouzské varhanice J. Demessieux nebo padesáté výročí úmrtí legendárního varhanního virtuosa M. Duprého. Samozřejmě, že v programech nebudou chybět Bachovy skladby a díla světových klasiků. Čeká nás i zajímavý koncert čtyř rukou a čtyř nohou. Svatojakubské varhany tak zazní opět v celé své bohatosti a barevnosti,” dodává ředitelka festivalu Irena Chřibková.

Během každého koncertu bude probíhat videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat na plátně varhaníka při hře.

Organizátorem Mezinárodního varhanního festivalu je společenství Svatojakubské Audite Organum. Kromě této varhanní události roku pravidelně pořádá také Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim. V roce 2010 vznikl Nadační fond Sancti Jacobi Organum pro shromáždění finančních prostředků nutných k úhradě modernizace hracího stolu svatojakubských varhan a poté i jako finanční rezerva pro případné větší opravy.

Varhany v bazilice u sv. Jakuba jsou se svými 4 manuály 91 znějícími rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze i v celé České republice.

Foto: auditeorganum.cz 15.3.2021

Podcast