Třeba Karel Melíšek a Jarka Mottl se v roce 1942 v operetě Ostrov milování Josefa Stelibského přiznali, že mají rádi bramborou placku se škvarkama, tak jak ji pekla jejich máma. Písničku pak zpopularizoval zpěvák Josef Zíma. (Zdroj: www.youtube.com)

Trouba vs. pánev

Ruku na srdce. Bramborák bychom asi do kolonky „zdravá výživa" nezařadili. Odjakživa to bylo jídlo chudých, a proto bylo bohaté především na tuk. V dnešní době ale hospodyňky dávají přednost spíše štíhlé linii než vysoké kalorické hodnotě. Proto vymyslely alternativu - pečení v troubě s minimem oleje. Bramborák z trouby ale chutná trochu jinak. Často není tak křupavý, ale připomíná vláčnou buchtu nebo, pokud dáte málo těsta, bude vysušený. Také se rozhodněte, zda využijete celého prostoru pekáče či se budete držet klasického kulatého tvaru.

Dokonalé těsto - co do něho přidat

Vybírejte si brambory bohaté na škrob. Z mladých brambor to není ono, jelikož se mohou bramboráky trhat nebo budete muset přidat nadměrné množství mouky. Pokud jste zastánci tradičních receptů, můžete ke škrobovým bramborám přidat pouze sůl. Většina z nás však miluje chuť bramborové placky obohacenou česnekem a majoránkou. (Zdroj: www.varilamysicka.cz)

Přidat však můžete klidně i uzené maso, sýr nebo zelí či cuketu. Pokud jste zvyklí vymačkávat přebytečnou tekutinu, jíž nastrouhané brambory pustí a poté je zahustit moukou, zpozorněte. U škrobových brambor ji často přidávat ani nemusíte. Naopak tato tekutina pomáhá soudržnosti celé placky a nahradí tak i vejce. Pokud se chcete mouce a vejcím úplně vyhnout, zkuste brambory nastrouhat jak na jemném, tak na hrubém struhadle, nechte je pustit škrobovou tekutinu a přidejte koření. Při smažení na pánvi snadno zjistíme, co do těsta ještě přidat. Bohužel, při pečení v troubě není na experimenty čas. Proto chuť zkuste špičkou jazyka.

Jde to i bez oleje

Během přípravy těsta předehřejte troubu na 180 °C. Využijte spodní i horní ohřev a vyhněte se horkovzdušnému módu, jinak bramboráky vysušíte. Do pekáče vložte pečicí papír a buď těsto rovnoměrně rozlijte nebo vytvarujte kulaté placičky. Zde uvidíte, jak těsto drží konzistenci, či zda je potřeba zahustit jej moukou. Štětcem na olej pak vrch těsta omastěte a nechte péct cca 30 až 45 minut. Bramborák můžete péct i bez oleje, počítejte však s tím, že bude sušší a bude spíše připomínat krokety. (Zdroj: prosvet.cz)

Obracet či neobracet?

Většina českých hospodyněk placky pečené v troubě neobrací, pouze kontroluje, zda se rovnoměrně propékají. Zahraniční servery však doporučují placky po 15 minutách obrátit a péct dalších 20 minut. Záleží tedy na vás, co vám bude vyhovovat. Při variantě, kdy se bramboráky obracejí, však lépe zkontrolujete jejich propečení. (Zdroj: www.sharp.com)