Zemřel ředitel dubské porcelánky Vladimír Feix, působil v ní přes 70 let

  14:08
Ve věku nedožitých 89 let zemřel dlouholetý ředitel společnosti Český porcelán a čestný občan města Dubí Vladimír Feix. Do dubské porcelánky nastoupil v roce 1947 jako učeň. Vypracoval se až na ředitele a později se stal i jejím majitelem.

Vladimír Feix stál v čele dubské porcelánky od roku 1970, v roce 1991 se stal jejím majitelem. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

„Všem milovníkům porcelánu, s hlubokým zármutkem v srdci oznamujeme, že nás dnes navždy opustil náš generální ředitel Ing. Vladimír Feix. Jeho odchod byl náhlý.... v našich srdcích i v každém kousku cibuláku zůstává přesto dále,“ napsala na svém facebookovém profilu firma Český porcelán.

S ní byl Feixův život výrazně spjatý.

„Do fabriky jsem přijel tramvají z Teplic 1. září 1947, kdy jsem tu nastoupil do učení. To bylo i poprvé, kdy jsem viděl cibulákový vzor. Po roce v učení jsem nastoupil na keramickou průmyslovku v Teplicích. Pak jsem začal dělat mistra. Když po mně chtěli, abych byl dílovedoucím, dodělal jsem si maturitu,“ vyprávěl v roce 2019 v rozhovoru pro iDNES.cz

V roce 1970 se stal ředitelem porcelánky. Za své řídící schopnosti získal v průběhu let desítky ocenění. Jedním z posledních je Manažer čtvrtstoletí, které v roce 2018 obdrželo jen deset lidí. 

O téměř tři dekády dříve, pouhý měsíc před sametovou revolucí, zase dostal Řád práce. „Je to možná jeden z posledních řádů, které podepsal tehdejší prezident Gustav Husák,“ vzpomínal.

Vladimír Feix porcelán doslova miloval a tvrdil, že je jeho srdeční záležitostí. Rád vzpomínal na dobu, kdy vláda rozhodla, že může fabriku koupit přímo bez kupónové privatizace. 

„Jen mě mrzí, že jsem tehdy nekoupil i porcelánové doly, které mi nabízeli. V tu dobu jsem na ně ale neměl. Porcelánka stála 130 milionů korun, vzal jsem si úvěr a ručil továrnou,“ vysvětloval.

Kromě porcelánky, která je jedním z nejvýznamnějších světových vývozců cibuláku, za sebou zanechal i dva syny. Jeden je ředitelem duchcovské dceřiné firmy Royal Dux, druhý výrobním ředitelem porcelánky v Dubí.

„Nástupce mám vychované. Kontinuita by tak měla být zachovaná,“ řekl v posledním rozhovoru.

Autor: