Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

7 super dividendových akcií s cenou do pár stovek korun – solidní dividendové výnosy a skvělý potenciál k růstu

Publikováno
7 super dividendových akcií s cenou do pár stovek korun – solidní dividendové výnosy a skvělý potenciál k růstu
Zdroj: depositphotos.com

Pandemie koronaviru a loňské výprodeje na akciových trzích připravily pro investory hned několik investičních příležitostí. I v současnosti se stále můžeme setkat s kvalitními tituly dividendových akcií, jejichž akcie se obchodují pod cenami z minulého roku. Pokud se řadíte mezi dlouhodobé investory můžete této situace využít ve svůj prospěch. Po propadu cen akcií zákonitě následuje růst dividendových výnosů.

V následujícím seznamu se tak můžete nechat inspirovat 7 dividendovými akciemi, které můžete v současnosti koupit za pár stovek korun, a přitom získat přístup k zajímavému pasivnímu příjmu. Všechny z těchto společností mají navíc velký potenciál k růstu.

1. National CineMedia (NCMI)

Logo National CineMediaNational CineMedia (NASDAQ:NCMI), založená v roce 2015, v současnosti provozuje na území Severní Ameriky síť 1 600 kin. Jelikož pandemie koronaviru kultuře dvakrát nepřeje není divu, že akcie NCMI v minulém roce klesly pod hranici 2 dolarů za akcii.

Společnosti se i přes nastalou situaci podařilo zotavit, načež se cena akcií přiblížila k hranici 5 dolarů.

NCMI momentálně sledují hned čtyři investiční banky, které pobízí své investory, aby do ní investovali. V návaznosti na to je v budoucnu odhadován růst akcí přibližně na 6-7 dolarů. Případní investoři nepochybně ocení i 6% dividendový výnos s roční dividendou v hodnotě 28 centů na akcii.

Poznámka

Dividendový výnos: 6 %

Výplata dividend: čtvrtletně

Tržní hodnota společnosti: 415,8 milionů dolarů

2. Telefonica (TEF)

Logo TelefonicaŠpanělská telekomunikační společnost Telefonica (NYSE:TEF) založená v roce 1924, nabízí své pevné a mobilní služby nejen v Latinské Americe, ale i v Evropě. Koncem roku 2007 se akcie TEF obchodovaly za cenu 34 dolarů na akcii. Od té doby mohli investoři pozorovat převážně prudký pokles až na cenu 3,30 dolarů. Po mírném oživení v tomto roce se nakonec cena akcií ustálila v rozmezí 4 až 4,50 dolarů na akcii.

Akcie TEF by se mohly zamlouvat především dlouhodobým investorům, kteří po jejich nákupu mohou inkasovat dividendy (ročně 33,5 centů) s 7,5% dividendovým výnosem. Společnost má navíc i prostor k růstu, který by se v budoucnu měl projevit i 5% růstem ceny akcií.

Poznámka

Dividendový výnos: 7,5 %

Výplata dividend: pololetně

Tržní hodnota společnosti: 25,9 miliardy dolarů

3. MFA Financial (MFA)

Logo MFA FinancialREIT společnost MFA Financial (NYSE:MFA) založená v roce 1997 v minulém roce zaznamenala velký pokles akcií. Konkrétně během loňského března klesla cena akcií z hodnot okolo 8 dolarů pod hranici 1 dolaru na akcii.

Společnosti se do tohoto roku podařilo s propadem vyrovnat a její akcie se v současnosti obchodují za 4 dolary na akcii. V následujících měsících navíc není očekáván další růst, ale ani pokles. MFA vyplácí roční dividendu v hodnotě 30 centů, přičemž dividendový výnos představuje přibližně 7,2 %.

Poznámka

Dividendový výnos: 7,2 %

Výplata dividend: čtvrtletně

Tržní hodnota společnosti: 1,9 miliardy dolarů

4. Global Self Storage (SELF)

Logo Global Self StorageGlobal Self Storage (NASDAQ:SELF) se opět řadí mezi takzvané REIT společnosti, přičemž se zaměřuje na pronájem skladovacích prostor. Společnost v současnosti vlastní 13 nemovitostí v New Yorku, Ohiu, Pensylvánii a dalších pěti státech USA.

Podobně jako již zmíněná MAF zaznamenala i tato společnost rychlý pokles ceny akcií v minulém roce. Jen během několika dní akcie SELF klesly o 20 % z 4,25 dolarů na 3,25 dolarů. V současnosti se její akcie opět obchodují na ceně okolo 4,8 dolarů.

I po tomto růstu společnost vyplácí solidní dividendy s 5,78 % dividendovým výnosem. Ročně se mohou investoři těšit na 26 centů na akcii. Společnosti by se navíc oproti některým REIT společnostem mělo dařit i v budoucnu, a to i při předpokladu, že návrat do běžného života potrvá déle, než je předpokládáno.

Poznámka

Dividendový výnos: 5,78 %

Výplata dividend: čtvrtletně

Tržní hodnota společnosti: 45,6 milionů dolarů

5. Anworth Mortgage Asset Corporation (ANH)

Logo Anworth Mortgage Asset CorporationAnworth Mortgage Asset Corporation (NYSE:ANH) je další REIT společností na tomto seznamu. Oproti ostatním spravuje pomocí pákového efektu portfolio s cennými papíry krytými hypotečními úvěry a půjčkami, za které ručí státem sponzorované podniky. Mezi ně se řadí například Federal National Mortgage Association či Federal Home Loan Mortgage Corporation.

ANH podlehla jako většina společností výprodejům vyvolaných nástupem pandemie koronaviru. V návaznosti na to se cena akcií propadla pod hranici jednoho dolaru, přičemž v současnosti se obchodují okolo 2,92 dolarů. I přes tento propad společnost stále vyplácí dividendy o hodnotě 20 centů na akcii, což představuje přibližně 6,8% dividendový výnos.

Poznámka

Dividendový výnos: 6,8 %

Výplata dividend: čtvrtletně

Tržní hodnota společnosti: 297 milionů dolarů

6. Taitron Components (TAIT)

Logo TaitronTaitron Components (NASDAQ:TAIT) je již od roku 1989 výrobcem a zároveň distributorem originálních elektronických součástek. Konkrétně jeho portfolio zahrnuje například tranzistory či analogové spínače.

Od listopadu minulého roku akcie společnosti vzrostly z 2,50 dolarů pod úroveň 5 dolarů na akcii. I přesto společnost stále vyplácí roční dividendy o hodnotě 13 centů na akcii s dividendovým výnosem okolo 2,7 %.

Poznámka

Dividendový výnos: 2,7 %

Výplata dividend: čtvrtletně

Tržní hodnota společnosti: 25 milionů dolarů

7. Evolution Petroleum Corporation (EPM)

Logo Evolution Petroleum CorporationRopná a plynárenská společnost Evolution Petroleum Corporation (NYSE:EPM), založená teprve v roce 2003, vlastní a spravuje velkou část produkce plynu a ropy v USA. Pandemie koronaviru ani tomuto odvětví nepřála a akcie EPM začaly rychle klesat.

Ještě v roce 2018 se akcie společnosti obchodovaly na ceně okolo 12,50 dolarů. V tomto roce se však jedná o pouhých 3,64 dolarů. V současnosti je tedy možné tento titul koupit ve „slevě“ s vidinou budoucího růstu. Společnost navíc nabízí 3,3% dividendový výnos s roční dividendou 12 centů za akcii.

Poznámka

Dividendový výnos: 3,3 %

Výplata dividend: čtvrtletně

Tržní hodnota společnosti: 139,7 milionu dolarů

Investovat, nebo neinvestovat?

Jak již bylo řečeno v úvodu pandemie koronaviru připravila pro investory řadu investičních příležitostí, na kterých mohou v budoucnu profitovat. Jednou z nich jsou nepochybně i výše zmíněné akciové tituly, které mají stále velký potenciál k růstu, a to v souvislosti s postupným uvolňováním epidemiologických opatření a uzdravováním ekonomiky.

V jejich prospěch svědčí i nepřerušená výplata dividend, která nejen nabízí zajímavý pasívní příjem, ale také vypovídá i o tom, že společnosti stále disponují pozitivním cash flow. Pokud se tedy řadíte mezi dlouhodobé investory nebo jen chcete diverzifikovat své portfolio, není na co čekat.

Líbil se vám tento článek?
10
0

Autor

Milovnice a nadšenkyně do financí, investování a kryptoměn. O finančních, ale i technologicky laděných tématech píše již od roku 2016. Kromě akciových trhů s nadšením sleduje nejnovější trendy v oblasti startupů, ale i velkých hráčů v široké škále odvětví od e-commerce a AI až po elektromobilitu nejen ve světě, ale i v našem malém českém rybníčku.

Nikola se však věnuje i tématům spojených s bankovnictvím, pojišťovnictvím či půjčkami, jejichž recenzování věnuje podstatnou část svého času. Ve všech případech jí však záleží na tom, aby si její texty našly cestu nejen ke zkušeným čtenářům a investorům, ale i úplným nováčkům ve světě financí.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (1 komentář)

Připojte se k diskuzi

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte ke svému uživatelskému účtu.

PETR

Zajimavy, hned prvni firma, ktera ma provozovat sit 1600 divadel, podle wikipedie provozuje reklamni spoty v kinech v severni americe
https://en.wikipedia.org/wiki/National_CineMedia

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎