Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Za historickým českým úspěchem hledejte Itala, říkají Perušič a Schweiner

Velkou díru do světa udělali plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner na turnaji v Dauhá. Za strůjce životního trumfu na čtyřhvězdičkovém turnaji Světového okruhu označili italského kouče Andreu Tomatise. Ten s nimi spolupracuje už pět let a oba věří, že společně dosáhnou dalších úspěchů včetně účasti na olympijských hrách v Tokiu.

"Zahráli jsme úžasný turnaj, předváděli pravděpodobně jedny z nejlepších výkonů kariéry, ale největší zásluhu na historickém českém mužském zlatu má Ital," složili Perušič a Schweiner poklonu Tomatisovi na sociálních sítích.

Na on-line tiskové konferenci znovu zaznělo, že se právě díky italskému odborníkovi proměnili z regionálního týmu ve světový. "Je tím rozhodujícím faktorem," konstatoval Schweiner, který se připojil z Tenerife, kam za ním za týden přiletí z Prahy Perušič, aby se připravili na tři dubnové turnaje Světového okruhu v mexickém Cancúnu.

Tomatis pracoval od konce roku 2016 v roli šéftrenéra české mužské reprezentace v plážovém volejbalu. Od druhé půlky roku 2017 vedl i Kristýnu Hoidarovou Kolocovou s Michalou Kvapilovou, ale poté, co Kolocová ukončila kariéru, už připravuje jen Perušiče a Schweinera. "Přes deset let hrál světovou tour a umí o beachvolejbalu přemýšlet kreativně, přizpůsobovat se různým herním situacím," řekl Schweiner předloni, když s parťákem Perušičem vyhlásili, že vše směřují k postupu na olympiádu.

Vedle zlepšení herních činností se prezentovali v Dauhá výtečně právě po taktické stránce. "V tom udělali největší krok dopředu," pochválil své svěřence Tomatis. "Naučil nás plážový volejbal chápat. Reagovat na situace, nemít pro všechny jen jedno řešení, ale přizpůsobovat se hře, podmínkám. A to se nám dařilo," konstatoval Schweiner.

Tomatis po triumfu v Dubaji mluvil o velkém zadostiučinění. "Je to výsledek tvrdé práce, kterou jsme za pět let udělali, a nebylo to jenom nahoru, ale byly i složitější chvíle," vzkázal dvaačtyřicetiletý Ital ze svého římského bytu a dodal: "Na začátku to nebylo jednoduché, nebylo snadné spojit naše osobnosti, sladit se po lidské stránce. Ale po letech je vidět, že mi kluci věří, vyplácí se to a přináší úspěch."

V olympijském žebříčku je česká dvojice dvanáctá a do Tokia se dostane osmnáct párů. "Od té doby, co jsme se dali dohromady, tak jsem na olympiádu chtěli, i když to tehdy nevypadalo reálně. Teď jsme hodně blízko," řekl Perušič.

Schweiner věří, že výhra v Dauhá dodá páru z pražského Beachclubu Strahov klid do dalších bojů o olympiádu. "Je to motivace do dalšího tréninku a nabrali jsme sebevědomí, že můžeme porážet špičku," uvedl.

Díky prémii dvacet tisíc dolarů s nimi poletí na měsíc do Mexika i fyzioterapeut. Pokud se jim bude dál dařit, mohli by si zajistit postup na olympiádu na turnajích Světového okruhu v Praze a Ostravě na přelomu května a června.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články