Cesta do Ameriky z roku 1988 patří mezi oblíbené komedie nejen v USA, ale i u nás. Zároveň patří mezi to nejlepší, v čem se objevil známý herec Eddie Murphy. Možná právě proto se rozhodl oživit prince Akeema. Pokračování pod názvem Coming 2 America přichází po třiatřiceti letech a po jeho zhlédnutí budete mít pocit, že se měl Murphy pokusit svou uvadající kariéru oživit jinak.

Princ Akeem žije spokojeně se svou ženou a třemi dcerami. Těsně před smrtí svého otce, krále Jaffe Joffera, se dozvídá, že při svém pobytu v Americe před třiceti lety zplodil syna. Jelikož je z něj náhle král Zamundy, musí hledat svého následníka trůnu a tím dle zdejších zákonů musí být muž. V USA opravdu najde svého syna Lavella, a odveze si ho do Zamundy, kde z něj chce udělat prince připraveného na sňatek s princeznou ze sousední země. To nelibě nese Lavelle i jeho nevlastní sestra Meeka, která touží po tom, aby Akeem zrušil genderově nerovné pravidlo a dovolil jí po něm přebrat vládu.

Eddie Murphy stars in COMING 2 AMERICA Photo Courtesy of Amazon Studios

Nuda, nuda, nuda

Cestu do Ameriky mám opravdu rád a čas od času se k ní vracím. Z toho důvodu jsem měl nemalá očekávání, když se oznámilo pokračování po takové době. Bohužel jsem se dočkal extrémně nudného příběhu, z kterého vzešlo zcela zbytečné pokračování. Základní pointa o nalezení ztraceného dítěte je jedna z největších filmových klišé. To by se dalo přejít, pokud by scénář nestál za starou belu. Ten totiž v podstatě recykluje a zrcadlově obrací děj prvního filmu. Zatímco v Cestě do Ameriky poznává prostředí newyorské čtvrti Queens vydržovaný princ, v pokračování přijíždí americký floutek poznávat zvyky a tradice do pohádkového paláce v malém africkém království. Dočkáme se i několika záběrů přímo z prvního dílu. Dokonce i vtipné scény, které proslavily původní film, se zde všelijakými způsoby nevkusně variují. Z mého pohledu by možná bylo lepší, kdyby film stál na tom, že Akeem bude opět v USA narážet na kulturní rozdíly a přitom se bude sbližovat se svým synem. Děj se posouvá dopředu mílovými skoky a divák se nestíhá s jednotlivými novými postavami ztotožnit. Zavedené oblíbené postavy zase nedostávají tolik prostoru, kolik by mít měly. Nebo minimálně kolik bychom my fanoušci chtěli. Vůbec nejotravnějším aspektem celého snímku jsou početná taneční a pěvecká čísla. Ta působí pouze dojmem scenáristické vaty. Celkově má Coming 2 America hodně hluchých míst. A tam, kde by tvůrci rádi dali důraz, vyšumí význam dané myšlenky do ztracena.

Leslie Jones and Jermaine Fowler stars in COMING 2 AMERICA Photo Courtesy of Amazon Studios

Návrat hereckých hvězd původního snímku

Když jsem si film neužíval já, užívali si ho aspoň herci. Ze všech slavných hereckých jmen srší velká uvolněnost a působí dojmem, že si natáčení opravdu velmi užila. Vyřádili se zejména Eddie Murphy a Arsenio Hall, kteří se opět zhostili několika rolí najednou. Murphy není pouze Akeem, ale pozornému divákovi neunikne, že se představue i jako Clarence a Saul z kadeřnictví nebo slizký zpěvák Randy Watson. Hall kromě služebníka Semmiho zase hraje ještě Morrise z kadeřnictví, úchylného reverenda Browna a zamundskou vědmu.

Eddie Murphy and Jermaine Fowler COMING 2 AMERICA Photo Courtesy of Amazon Studios

Dále se vrací Shari Headly jako Akeemova manželka Lisa nebo Paul Bates jako Oha. V epizodních rolích se představují James Earl Jones jako král Jaffe Joffer spolu s Johnem Amosem, jenž hraje otce Lisy Clea McDowella. 

Z nových postav dostal nejvíce prostoru Akeemův syn Lavelle v podání sympatického Jermaina Fowlera, který se v podstatě dá považovat za hlavní postavu, protože po jeho nástupu na scénu se film točí výhradně kolem něj. Zdatně mu sekunduje KiKi Layne v roli Meeky, která prahne být následníkem trůnu po svém otci.

Nejvíce z nováčků ovšem vyčnívá generál Izzi. Toho si s velkou chutí zahrál Wesley Snipes. Pokaždé, když se objeví na obrazovce, se promění energie filmu a člověk alespoň na chvíli nemá pocit, že se mu chce spát. Jedinou opravdu otravnou postavou je pouze Lavellova matka, jíž si střihla neuvěřitelně trapně přehrávají Leslie Jones.

FILM: COMING 2 AMERICA

Režie: Craig Brewer
Scénář: Kenya Barris, Barry W. Blaustein, David Sheffield
Kamera: Joe Williams
Hudba: Jermaine Stegall
Hrají: Eddie Murphy, James Earl Jones, Shari Headley, Arsenio Hall a další
www.primevideo.com

PŘEHLED RECENZE
Příběh
2
Herecké výkony
8
Vizuální zpracování
5
Hudba
3
recenze-film-coming-2-americaComing 2 America se snaží parafrázovat původní film. Jako fanoušek Cesty do Ameriky z roku 1988 jsem z pokračování velmi zklamán. Přestože jsou herci super, příběh je výrazně nudný a 108 minut se Vám bude zdát nekonečných.