Polský exprezident Walesa je po operaci srdce

Bývalý polský prezident Lech Walesa úspěšně podstoupil operaci srdce. "Šéf je zpět na nemocničním lůžku a odpočívá," řekl dnes agentuře AFP Walesův tajemník Marek Kaczmar. Ten ještě před samotným chirurgickým zákrokem uvedl, že lékaři měli někdejší ikoně boje proti komunismu vyměnit baterii kardiostimulátoru, ale nastaly komplikace.

"Cítím se dobře," napsal později sedmasedmdesátiletý politik na sociální síti podle rozhlasové stanice RMF FM.

Operace, kterou Walesa podstoupil v Gdaňsku, trvala čtyři a půl hodiny. Laureát Nobelovy ceny za mír v neděli na facebooku zveřejnil emotivní video, ve kterém oznámil, že se chystá na lékařský zákrok. "Jdu do nemocnice. Co bude dál, řekne jen čas," prohlásil Walesa. "Jelikož nevím, kdy se zase setkáme, nebo zda vůbec, rád bych řekl, že jsem udělal vše, abych dobře sloužil zemi," dodal podle AFP.

Někdejší odborový předák je zosobněním porážky komunismu v Polsku. Vedl protesty dělníků v gdaňských loděnicích, stál u zrodu odborového svazu Solidarita, jenž byl prvním nezávislým v tehdejším komunistickém bloku, jako vůdce opozice se pak zasloužil o pád komunismu v Polsku. V roce 1990 zvítězil v demokratických prezidentských volbách.

Coby hlava státu čelil narůstající nespokojenosti Poláků s vývojem v postkomunistickém období. Jeho mandát také poznamenaly kontroverze - někteří mu vyčítali, že rezignoval na snahu o dekomunizaci země, jiní ho vinili z autoritářských sklonů. Ve volbách na podzim 1995 už vítězství neobhájil.

Související

Více souvisejících

Lech Walesa

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Německo odmítlo vybudovat na Ukrajině obranný štít NATO. Nechce provokovat Rusko

Německá vláda je nadále proti tomu, aby se na západní Ukrajině zřídil tvz. obranný štít z území NATO na ochranu před ruskými útoky. Řekl to v pondělí v Berlíně její mluvčí Steffen Hebestreit, píše agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy