Sledujte ZÁZNAM: Babiš míří do Rakouska. Chce řešit vakcíny i testování na školách

Andrej Babiš

Babišův brífink ped odletem do Rakouska (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Premiér Andrej Babiš (ANO) odletěl v úterý dopoledne na krátkou návštěvu Rakouska. Setká se zde s kancléřem Sebastianem Kurzem, se kterým by se měl bavit o dodávkách a distribuci vakcín proti koronaviru v rámci Evropské unie. Bavit by se měl rovněž s rakouským ministrem školství Heinzem Fassmannem, se kterým by měl probrat antigenní testování žáků na školách. Tiskový brífink Babiše před odletem je plánovaný na 9:35 a můžete ho sledovat přímo v tomto článku.

Babiš měl v plánu navštívit Rakousko už před měsícem, seznámit se měl s postupem testování ve školách. V Rakousku se totiž pod podmínkou pravidelného testování na COVID-19 mohla část dětí vrátit do škol. Cesta však tehdy byla zrušena kvůli mlze. Naposledy byl předseda české vlády ve čtvrtek v Izraeli, kde mimo jiné jednal s izraelským a maďarským premiérem.

Šest premiérů členských zemí EU včetně Babiše a Kurze napsalo minulý týden dopis, ve kterém apelují na co nejrychlejší svolání summitu Evropské unie o přidělování vakcín tak, aby všechny členské státy byly schopné dosáhnout ve druhém čtvrtletí svých očkovacích cílů. Evropská komise následně v reakci obhajovala původně dohodnutý systém přerozdělování a uvedla, že jakýkoli nepoměr v dodávkách vakcín vznikl z vlastního rozhodnutí jednotlivých členských států.

Tagy: