Nový Jičín zatím nerozhodl o odebrání čestného občanství Henleinovi. Zastupitelé nemají dost důkazů

Po více než 80 letech měli novojičínští zastupitelé rozhodovat o odejmutí čestného občanství Konradu Henleinovi. Hitlerův stoupenec ho měl podle městské kroniky získat v roce 1938. Zastupitelé to ale nemají za dostatečný důkaz, že je prominentní nacista opravdu čestným občanem města. Návrh o odnětí proto stáhli.

Nový Jičín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konrad Henlein (napravo) společně s velitelem SS Adolfem von Bomhardem (uprostřed) a říšským ministrem vnitra Wilhelmem Frickem (vlevo)

Konrad Henlein (napravo) společně s velitelem SS Adolfem von Bomhardem (uprostřed) a říšským ministrem vnitra Wilhelmem Frickem (vlevo) | Zdroj: Wikimedia Commons, Bundesarchiv, Bild 121-0008 | CC BY-SA 3.0 DE,©

„Opravdu se to do nynější doby nepotvrdilo a zákon říká jasně, že navrhovatel musí svůj návrh vždy zdůvodnit,“ vysvětlil pro Český rozhlas Ostrava starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký (ANO).

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový Jičín rozhodoval o odejmutí čestného občanství Konradu Henleinovi. Jak to dopadlo?

Návrh na odebrání čestného občanství předložil zastupitel za SPD Michal Pořízka. Ten doložil čestné občanství Konráda Henleina pouze záznamem z kroniky.

„V kronice města, která zachycuje rok 1938, se popisuje návštěva Konrada Henleina v Novém Jičíně v listopadu roku 1938, kdy na základě rozhodnutí zastupitelstva města Nového Jičína mu bylo 27. listopadu uděleno čestné občanství města Nového Jičína,“ popsal historik z Muzea Novojičínska Radka Polácha.

Kronika není důkaz

Kronika ale není podle zastupitelů dostatečný důkaz. Zápis mezi čestnými občany může být podle starosty Kopeckého chybný.

„Je dost možné podle indicií, že v tom seznamu vůbec neměl být a byl uváděn jen z pramenů historické kroniky. Doposud se nepodařilo dohledat validní materiál, to znamená usnesení rady města z tehdejší doby,“ řekl.

Vyškrtnutí Konráda Henleina ze seznamu čestných občanů by přitom přivítali i další lidé z Nového Jičína, jako třeba Jan Velička. „Vzhledem ke zkušenostem mých rodičů, co zažili za protektorátu, bych byl pro,“ dodal.

K Henleinovu čestnému občanství se zastupitelé plánují vrátit na dalších zasedáních. Jak doufají, podaří se jim do té doby sehnat nové historické dokumenty, které pomohou rozkrýt současné nejasnosti.

Tomáš Pika Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme