Šnečí farma: Jak se chová 80 000 rychlíků
Přes 80 tisíc šneků vystrkuje denně růžky na Pavla Karcha (34) z Písku na Frýdecko-Místecku. Nelikviduje je ale jako ostatní zahrádkáři. Naopak, výrobky ze šnecího masa mu přinášejí peníze na živobytí.
Muž, který před lety pracoval v gastronomii, začal hlemýždě chovat před šesti lety. Od strýce tehdy dostal prvních 70 kousků. Učil se je rozmnožovat, a také poprvé ochutnal šnečí maso. „Netušil jsem, jak je vynikající,“ odpovídá tímto Pavel Karch na otázku, co rozhodlo, že bude mít na pozemku za domem na rozloze 400 m² šnečí farmu. Za měsíc do ní poputují z vajíček vylíhlí hlemýždi. Od jedince jich získá osmdesát až sto.
Kluk, nebo holka
„Venku se šneci až do podzimní sklizně krmí speciální rostlinou, která obsahuje vše potřebné plus vitaminy a minerály, aby měli pěkné ulity. Také jim pouštíme vodní mlhu,“ říká Pavel, který pěstuje africké, podobné tomu našemu zahradnímu. Muže baví nejen vymýšlet dobroty ze šnečího masa, ale také pozorovat jejich chování. „Jsou to hermafroditi, takže až před pářením se rozhodnou, jestli budou kluk, nebo holka,“ popisuje Pavel Karch. Celý akt pak podle něj může trvat i 48 hodin. „Někdy si to těsně před ním rozmyslí a jdou za jiným šnekem, a tak stále dokola,“ směje se chovatel vlastnostem tvorů, kteří umí »sprintovat« až osm metrů za hodinu.
Krabička za 340 kotun
Při sklizni posbírá chovatel šneky do síťovaných pytlíků a pět dní je třikrát denně proplachuje vodou, aby se vyprázdnili. Poté putují do boxů s teplotou 4 – 5 °C, kde mohou být i půl roku. „Zabíjíme je párou, jde o okamžitou smrt,“ doplní Pavel Karch. Po usmrcení je třeba šneky s pomocí soli zbavit slizu. S výrobky si Pavel vyhraje i dva dny. Šnečí maso vaří ve vodě, pak ve vývaru se spoustou koření. Potom je podle receptu namáčí do vína nebo přidá šunku, rajčata a směs vrací zpět do vyčištěných ulit. „Žádná éčka tam nenajdete,“ tvrdí. Šnečí maso má prý stejnou výživnou hodnotu jako hovězí svíčková. Krabička s devíti kousky šnečího masa s rajčaty v ulitách přijde zhruba na 340 korun.
Covid ho nezaskočil
Když loni přišla covidová pandemie, Pavla Karcha nezaskočila. „Věděl jsem, že odbyt nebude. Nasadil jsem proto jen deset procent z běžného objemu šneků,“ říká chovatel s tím, že letos už ale pojede naplno. S farmou mu pomáhají manželka a prarodiče.
Tuna masa
Pavel Karch chtěl původně prodávat živé hlemýždě. „Jenže velcí obchodníci se s vámi budou bavit až od dodávek nad 50 tun. My vyrobíme jen tunu,“ líčí. Proto začal experimentovat se šnečím masem. Jako kuchař mu přizpůsobil oblíbené recepty a svými specialitami zásobuje restaurace, hotely a vinárny.