Hlavní obsah

Filasova pocta Karlu Jaromíru Erbenovi

Právo, Radmila Hrdinová

Být svědkem světové premiéry oratoria není tak častým zážitkem. Česká televize odvysílala v pondělí 15. března záznam světové premiéry oratoria Záhořovo lože aneb Vykoupení na programu ČT Art z koncertní síně účinkující Filharmonie Hradec Králové.

Foto: Patrick Marek

Filharmonie Hradec Králové se svým šéfdirigentem Kasparem Zehnderem.

Článek

Za přísných hygienických opatření, se sborem umístěným v sále bez diváků se koncert konal 14. ledna jako dodatečná pocta ke 150. výročí úmrtí básníka Karla Jaromíra Erbena v listopadu 2020. Pod taktovkou Leoše Svárovského zazněla nejprve symfonická báseň Zlatý kolovrat Antonína Dvořáka, po ní pak premiéra díla z roku 2018, jehož autorem je světově uznávaný skladatel a profesor skladby na pražské AMU Juraj Filas.

Spojení s Dvořákovou skladbou je symbolické. Filas, stejně jako Dvořák, je bytostný melodik a jeho uchopení jedné z nejzávažnějších básní Erbenovy Kytice nemůže svou tektonikou i hudební řečí nepřipomenout Dvořákovy Svatební košile. Padesátiminutové oratorium je rozvrženo do pěti částí, sborové pasáže střídají sólisté, jež přebírají jednotlivé postavy i roli vypravěče. Velký podíl na emotivní působivosti má i barevná orchestrace díla.

Foto: archiv HAMU

Juraj Filas.

Filas umí dokonale využít krásu vokální linie, má smysl pro kontrast lyrických a dramatických ploch i celkovou architekturu skladby, jež má svou gradaci ve střední třetí části, skladatel cítí i ctí ducha Erbenova textu.

Ze čtveřice sólistů vynikl především barytonista Filip Bandžak perfektní dikcí i pěveckým výrazem, ale zaujali i Michaela Gemrotová, Michal Lehotský a Daniel Matoušek.

Vynikající výkon podal Pražský filharmonický sbor a Filharmonie Hradec Králové. Doufejme, že se dílo dodatečně dočká premiéry a náležitého ocenění i před plným sálem. Je skutečnou poctou Erbenovi i erbenovské tradici české hudby.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám