Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babišova odložená cesta do Vídně: S Kurzem tlačí na spravedlivé rozdělování vakcín

Aktualizováno -
16. března 2021
15:45
Autor: ČTK, vei - 
16. března 2021
07:25

Český premiér Andrej Babiš (ANO) odletěl na odloženou cestu do Rakouska.  S kancléřem Sebastianem Kurzem i dalšími premiéry probere problémy s dodávkami očkovaích vakcín v rámci Evropské unie. S ministrem školství Heinzem Fassmannem pak Babiš probere testování ve školách a otevřít chce také otázku maturit. Předseda české vlády se stále nevzdává, že by u nás mohla být zkouška uznána jen úředně.  

Hlavní důvod Babišovy cesty je dodávání očkovacích vakcín proti covid-19 do jednotlivých členských států Evropské unie. „My jsme si jasně řekli na Evropské radě, že cíl je do konce června naočkovat 70% populace v každé členské zemi,“ což teď podle Babiše není příliš reálné. 

Schůzky se podle Babiše a rakouského kancléře Sebastiana Kurze zúčastni také premiéři Slovinska, Bulharska a přes videokonferenci se připojí premiéři Chorvatska a Lotyšska.   

Šest premiérů členských zemí EU včetně Babiše a Kurze napsalo minulý týden dopis, ve kterém apelují na co nejrychlejší svolání summitu Evropské unie o přidělování vakcín tak, aby všechny členské státy byly schopné dosáhnout ve druhém čtvrtletí svých očkovacích cílů. Evropská komise následně v reakci obhajovala původně dohodnutý systém přerozdělování a uvedla, že jakýkoli nepoměr v dodávkách vakcín vznikl z vlastního rozhodnutí jednotlivých členských států.

Babiš měl v plánu navštívit Rakousko už před měsícem, seznámit se měl s postupem testování ve školách. V Rakousku se pod podmínkou pravidelného testování na covid-19 mohla část dětí vrátit do škol. Cesta tehdy byla zrušena kvůli mlze. Naposled byl předseda české vlády ve čtvrtek v Izraeli, kde mimo jiné jednal s izraelským a maďarským premiérem.

Setkání s rakouským ministrem školství Babiš nahradí dnes. „chci se dozvědět, jak fungují antigenní testy a bude mě zajímat jejich účinnost, jejich pozitivita a jaké jsou zkušenosti,“ řekl Babiš novinářům těsně pře odletem.  

Šéfka Komise svolá jednání

Šéfové vlád Česka, Rakouska, Slovinska a Bulharska se při jednání ve Vídni shodli, že se Evropská unie  musí zabývat nerovnostmi v přidělování vakcín proti covidu-19, kritériem musí být počet obyvatel jednotlivých států, jak se členové bloku původně dohodli.  Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel přislíbili na dnes večer či na středu videokonferenční jednání, řekl český premiér Andrej Babiš.

„My jsme v prosinci opakovaně na Evropské radě mluvili o solidaritě. To bylo to hlavní slovo. Solidarita znamenala distribuci vakcín pro jednotlivé členské státy podle počtu obyvatel,“ řekl Babiš. Cílem EU a jednotlivých zemí podle něj bylo do konce června proočkovat zhruba 70 procent obyvatelstva. „V této chvíli to tak bohužel nevypadá, protože ten princip rozdělování je jiný,“ doplnil český premiér.

Rakouský kancléř Kurz konstatoval, že nejde o to někoho obviňovat, ale je nutné vyřešit existující problém. Rakousko na tom v tomto ohledu podle něj není špatně, nachází se zhruba uprostřed v rámci Evropské unie. Důležité ale podle něj je, aby rozdíly v bloku byly co nejmenší. 

Premiér Slovinska Janez Janša uvedl, že evropské společné vyjednávání o vakcínách a jejich společný nákup byl správným rozhodnutím. „Ale zásady je nutné také dodržovat,“ uvedl. „Potřebujeme opravný mechanismus, který rozdělení vakcín přivede na počáteční situaci, k rozhodnutí, které padlo na zasedání Evropské rady, a sice že vakcíny budou rozděleny podle počtu obyvatel,“ dodal

Von der Leyenová a Michel podle Borisova odvedli enormní práci. „Někde dole v řetězci hierarchie existuje nespravedlnost, co se týká rozdělení vakcín. Tato nespravedlnost, toto nespravedlivé rozdělení vakcín by mělo být odstraněno,“ konstatoval bulharský premiér Bojko Borisov.

Babiš na počátku návštěvy položil věnec k památníku obětem teroristického útoku z 2. listopadu loňského roku na náměstí Desider-Friedmann-Platz. Poté se sešel s rakouským ministrem školství Heinzem Fassmannem.

Dopis a rychlá tiskovka

Sebastian Kurz už v pátek na narychlo svolané tiskové konferenci uvedl, že vakcíny proti covidu-19 nejsou v EU rozdělované spravedlivě podle počtu obyvatel jednotlivých států, jak se členové bloku původně dohodli.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dopis adresovaný šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové a předsedovi Evropské rady Charlesu Michelovi podepsali kromě rakouského a českého premiéra i předsedové vlád Slovinska Janez Janša, Bulharska Bojko Borisov a Lotyšska Krišjánis Kariňš. Později se k nim podle deníku Jutarnji list připojil i chorvatský premiér Andrej Plenković.

Stížnost šesti šéfu vlád

„Pokud bude tento systém takto pokračovat, vzniknou do léta obrovské nerovnosti mezi členskými státy a dále se prohloubí. Některé by za pár týdnů mohly dosáhnout kolektivní imunity, zatímco ostatní by daleko zaostávaly,“ stěžuje si šest předsedů vlád. „Nejen, že to z našeho pohledu odporuje uzavřené dohodě, ale je to i v rozporu s evropským duchem solidarity,“ dodávají a žádají Michela, aby co nejdříve umožnil diskusi o těchto otázkách na summitu.

„Musíme zajistit, aby v zájmu evropské solidarity dostaly všechny členské státy EU stejné množství vakcíny na obyvatele současně,“ napsal Kurz v sobotu na svůj twitterový účet. Situaci už prý řešil i s portugalským premiérem Antóniem Costou, jehož země předsedá EU. 

Summit podle Babiše proběhne v rámci svolané Evropské rady, kde by se zástupci evropské 27 měli po čas sejít opět osobně. Státníci by se měli sejít 25. března. 

Nefér podmínky výrobců?

„Výrobci vakcín, donutily některé státy, si objednat tolik vakcíny, kterou ani nepotřebují, jen proto, aby dostaly víc dodávek v prvním pololetí a my si myslíme, že to není fér,“ řekl k nespokojenosti některých států s přerozdělováním vakcín v rámci Unie Babiš. 

„Určitě by bylo špatně, kdyby v rámci Evropské unie některé státy měly obrovský náskok proti jiným, kteří z nějakých objektivních důvodů nedostaly tolik vakcín. Bylo jasně řečeno, že se to má rozdělovat podle počtu obyvatel a v tuto chvíli to tak není,“ dodal Babiš k nespokojenosti některých států. 

Babiš k dopisu řekl, že dodávky vakcín proti covidu-19 by měly být v EU do proočkování 70 procent dospělého obyvatelstva distribuovány přísně podle počtu obyvatel jednotlivých zemí. Veškeré nadobjednávky členských států by měly být podle něj uspokojeny nejdříve ve druhém pololetí.

EK v reakci uvedla, že poměrné rozdělení vakcín podle počtu obyvatel bylo jí navrhované původní řešení, které považuje za nejspravedlivější. Odchýlily se od něj však členské státy z vlastního rozhodnutí, když mezi sebou začaly přidělené vakcíny sdílet podle urgentnosti epidemické situace v jednotlivých zemích. Na návratu k poměrnému rozdělení dávek se podle EK musí dohodnout členské státy mezi sebou.

Babiš se nezdává úřední maturity

Vedle očkování na školách chce premiér Babiš otevřít v Rakousku také otázku maturit. „Předběžně vím, že Rakousko zohledňuje tu situaci pandemie, že tam prodloužili čas na testy o 60 minut, že tam budou zohledňovat známky a že tam budou vyřazené některé ústní zkoušky,“ popsal Babiš rakouský systém maturit. 

Video  Školy, kam se chystal Babiš a nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Český premiér podle svých slov bude i dál prosazovat úřední maturitu i kvůli tomu, že čeští studenti nechodili v letošním školním roce do školy ani měsíc. 

Naléhám na úřední maturitu, protože naši studenti byli ve škole jen 26 dnů a pokud na Slovensku minulý rok to uznali a tito studenti nastoupili do našich vysokých škol, tak to je další argument, kde si myslím, že by se to mělo zohlednit,“ je přesvědčený český premiér. 

Babiš znovu zopakoval, že maturita jako taková by měla být pro letošní závěrečné ročníky dobrovolná. „kdo chce, ať maturuje, ale kdo nechce, protože má nadstavbu, studuje dálkově, měl nějaké rodinné problémy, atd. tak si myslím, že na tom nejsme dobře a je potřeba tohle vnímat,“ tvrdí Babiš a je si vědomý toho, že je v Česku s tímto názorem osamocený. Shodu nenašel ani s ministrem školstvím Robertem Plagou z hnutí ANO. 

Podobnou praxi už mají podle Babiš ve Velké Británii, v Irsku nebo Kanadě. „A o to víc, že v tuto chvíli ani nevíme, kdy se naši studenti vrátí do škol,“ upozornil premiér. 

ruda43 ( 16. března 2021 12:02 )

No tak se nech napíchat rozdojeným kozlem,ne?

ruda43 ( 16. března 2021 12:01 )

xxxx678 ( 16. března 2021 11:30 )

Dávám přednost mladým v politice(nic proti věku.) proto volím Piráty, k nim teď STAN, dobrá volba. Se Zemanem musíme vydržet ještě dva roky, bohužel, snad ho vystřídá někdo, koho si budu vážit a nazývat ho svým prezidentem.

ingmarie ( 16. března 2021 10:34 )

Zřejmě u nás není co řídit , boj s covidem šlape jako hodinky , čísla nakažených se blíží nule , tak co by se neprojel po světě za peníze daňových poplatníků . Poradí Rakušakům jak na to a zhlédne vytírání nosu u školáků . Beztak už nás s koženou Alenou tak zadlužili na generace dopředu, že se to v tom ztratí.

xiioma ( 16. března 2021 10:28 )

Není na odměny zdravotníkům a Bureš si lítá. Kolik takový "vejlet" asi stojí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa