Wojciech Modest Amaro je kuchař, restauratér i autor mezinárodně oceňovaných kuchařek. A to přesto, že se nikdy „kuchařině“ nevyučil, rodičům se totiž tato profese nezdála. A tak vystudoval elektrotechnickou průmyslovku a pokračoval studiem politologie na vysoké škole.
Po roce však studia nechal a v roce 1993 odešel do Anglie za svým snem. Pracoval u takové kuchařské hvězdy, jakou je Nigel Davies. Později spolupracoval s dalšími gastronomickými velikány, k nimž patří Alain Ducasse, Ferran Adria či Yannick Alléno.
Wojciechova restaurace „Atelier Amaro“ (jméno Amaro přijal po své bývalé manželce) byla oceněna hvězdou Michelin jako první v Polsku, v roce 2014 a 2015 ji obhájila. Za svoji popularitu vděčí téměř dvoumetrový kuchař účasti v televizních programech Polsatu, jako jsou „Top Chef“ a „Hell’s Kitchen“. Jako porotce byl pěkně ostrý.
V roce 2020 si otevřel další restauraci „Heart by Amaro“ v historické budově, která se dříve jmenovala Villa Marilor. Nyní je součástí nového hotelu, Nosalowy Park Hotel & Spa Zakopane v Tatrách.
Restaurace pro rodinu
Wojciech Modest Amaro si velmi zakládá na rodině, i proto se v interiérech nové restaurace odrazil jeho osobní přístup. Ovšem s tím, že na vše dohlížela jeho třetí žena Agnieszka.
„Heart by Amaro je rodinné místo, takže na zdi jsou portréty mé ženy a dcer, protože jsme chtěli zdůraznit, jak osobně zacházíme s tímto místem. Místní inspirace jsou silně přítomny, například v sloupcích na baru či v otevřených průhledech v interiéru. Opravdu jsme chtěli, aby interiér byl jasný, měl hodně vzduchu a hodně světla,“ říká Wojciech Modest Amaro.
V interiéru proto převažují jemné přírodní barvy i materiály, které zdůrazňuje „dotek“ červené, stejně jako když kuchař přidává koření do jídla. Podobně je to s drobnými detaily odkazujícími na místní tradice a řemesla, třeba v podobě polštářů nebo vyřezávaných sloupků na baru. Vhodně doplňují zachované původní stavební prvky.
Velká zrcadla prostor opticky zvětšují, tomu napomáhá i světlá podlaha. Díky vysokým stropům působí interiér velmi vzdušně a čistě. Pro českého zákazníka je příjemné vidět, že židle a barové stoličky vybrala Agnieszka z produkce tuzemského výrobce TON.
Židle Merano a barovky Rioja pojmenované podle španělské vinařské oblasti, namíchané v několika barvách, oživují jinak velmi decentní barevnost.