Sasko umožní dojíždění všem českým pendlerům, které jejich podniky považují za nepostradatelné

17. březen 2021

Sasko zmírnilo podmínky, za kterých mohou čeští pendleři vstupovat na jeho území. 16. března o tom rozhodla vláda této spolkové země. Chce tak zmírnit hospodářské dopady uzavřených hranic.

Sasko rozšířilo počet výjimek pro takzvané pendlery. S okamžitou platností to zavedla zemská vláda. Region tak chce zmírnit hospodářské dopady uzavřených hranic – povolí dojíždění i studentům místních škol. Po zasedání zemské vlády to 16. března prohlásila saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová.

Do práce budou smět dojíždět lidé, které jejich zaměstnavatelé označí za nezbytné pro chod podniku. Všichni se ale musí denně testovat na koronavirus.

Doteď měli výjimku jen lidé z vybraných klíčových oblastí, jako je zdravotnictví nebo zemědělství.

Zatímco pro pendlery rozvolnění podmínek platí ihned, pro školáky, děti dojíždějící do školek a jejich doprovod začne výjimka platit od soboty 20. března.

Podobné opatření dál platí v Bavorsku, které zatím žádné změny neoznámilo. Hranice mezi Českem a Německem jsou uzavřené od poloviny února. Kvůli situaci v Česku je ale pravděpodobné, že ho spolková vláda znovu prodlouží.

autor: Petr Kumpfe
Spustit audio

Související