Zastupitelé jednali o proměně nevzhledné části města. Mohlo by vyrůst až 300 nových bytů

Jednání březnového zasedání městského zastupitelstva přineslo hned několik zajímavých bodů. Tím prvním, předřazeným před ostatní v pořadí, bylo představení záměru na proměnu v současné době zanedbaného areálu v majetku společnosti Leekerland v blízkosti nákupní zóny. Jak vysvětlil Vít Holub z oddělení regionálního rozvoje a územního plánování kutnohorské radnice, jde v současné době o plochu, která je podle územního plánu určena pro výrobu. Protože majitel pozemku usiluje o její proměnu na obytnou zónu, respektive na tak zvanou plochu pro smíšenou zástavbu, bylo by pro takový krok nutné nejprve pořídit změnu územního plánu. Zastupitelé tedy schválili zahájení prací, vedoucích k možnosti proměnu území zrealizovat. 

Ještě před hlasováním, které stvrdilo možnost začít s přípravou na změnu územního plánu, představil zastupitelům možnou budoucí podobu prostranství v hrubých rysech Václav Hlaváček z architektonické kanceláře Studio acht, která dostala na starost tvorbu náčrtu základních zásad pro budoucí zastavění dnes nevzhledné plochy. Podle jeho slov by zde mohlo v budoucnu vyrůst 8 objektů o celkové ploše 21 000 m2, což představuje přibližně 260 – 300 nových bytů v domech, jejichž přízemí by mělo být využíváno ke komerčním účelům, tedy například jako obchody. Součástí studie je samozřejmě také základní představa o komunikacích i parkovacích místech, která jsou navrhováana jako podzemní.

Počítá se také ještě s diskusí s památkáři, ale podle Václava Hlaváčka půjde o tak pozitivní změnu ve vzhledu této části města, že by neměl být velký problém s jejím prosazením. Zastupitel Zdeněk Jirásek se dotazoval na kapacitu komunikací, respektive výjezdů z lokality. Václav Hlaváček vysvětlil, že studie již byla konzultována s dopravním inženýrem a je z tohoto pohledu v pořádku. Stejně tak bylo myšleno na navýšení počtu dětí v daném území a potřebě více míst například v dětských skupinách. 

Změna v územním plánu by podle rozhodnutí zastupitelů měla být vyřízena v tak zvaném zkráceném řízení. 

zn

Zavřít menu