https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubice-chteji-presadit-lipovou-alej-kvuli-stavbe-terminalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubice chtějí přesadit lipovou alej kvůli stavbě terminálu

18.3.2021 02:05 | PARDUBICE (ČTK)
Původně magistrát navrhoval kácení, proti němu se postavili ochránci přírody.
Původně magistrát navrhoval kácení, proti němu se postavili ochránci přírody.
Většinu vzrostlých lip, které lemují ulici K Vápence v Pardubicích, chce město přesadit jinam. Komunikaci potřebuje kvůli stavbě dopravního terminálu rozšířit a bez odstranění stromů její úprava možná není, uvedl magistrát. Původně navrhoval kácení, proti němu se postavili ochránci přírody.
 

"Většina z lip, které jsou součástí aleje, je podle posudku zdravá a perspektivní. Na popud veřejnosti jsme ještě jednou prověřili projekt stavby, ale lípy na místě, kde rostou, skutečně zůstat nemohou. Přesto se rýsuje možnost, jak je zachránit," řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Magistrát oslovil společnost, která tvrdí, že je schopná vzrostlé stromy přesadit na jiné, vhodnější místo. Odborníci odhadují, že by bylo možné přesadit lípy, které rostou blíž k železniční trati. Přesazení bude obtížné, protože pod nimi vedou inženýrské sítě.

"Nyní jednáme o konkrétních podmínkách této akce. Může být finančně náročná, ale je to investice do zeleně, do lepšího životního prostředí, tedy do budoucnosti. Pokud bude projekt přesazení lip úspěšný, může být pro město vodítkem pro další roky a investice," řekl Nadrchal.

Proti kácení podaly dva ekologické spolky odvolání. Zabývalo se jím ministerstvo životního prostředí, které následně vydalo pokyn, že projekt musí projít schvalovacím procesem vlivu na životní prostředí EIA, řekl ČTK zástupce spolku Chráníme stromy Miroslav Seiner. O záměru přesadit stromy nevěděl.

"Víme o firmách, které přesazení nabízejí. Údajně to funguje pro určité druhy stromů. Je to krok, o kterém se dá diskutovat. Ale musíme se na to podívat, zjistit podrobnosti," řekl Seiner.

Alej tvoří 30 stromů, převážně lip. Podle posudku Agentury ochrany přírody a krajiny ČR je osm lip vážně poškozených a je nutné je pokácet. I přes záchranu ostatních stromů zajistí město náhradní výsadbu.

"Projekt počítá s výsadbou 26 nových stromů, se vznikem zhruba 1680 metrů čtverečních zelených ploch, včetně dvou trvalkových záhonů. U terminálu je počítáno s výsadbou popínavých rostlin, které mají budovu z jižní a západní strany pokrýt do výše 3. nadzemního podlaží, dalšími popínavými rostlinami bude osázen plot mezi ulicí a železnicí," uvedl Nadrchal.

Přestupní terminál Jih s parkovacím domem a zastávkami MHD chce město stavět v příštích letech. Správa železnic postaví přes koleje lávku. Terminál umožní cestujícím přejít po lávce na vlakové nádraží.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.3.2021 08:43
V článku se nepíše nic o věku a velikosti dotyčných stromů. A platí, že čím je strom větší, tím je rizikovější manipulace s ním. Firmy zajišťující přesazení totiž naslibují cokoliv, ale pak se do toho vloží "podmínky se kterými se nedalo dopředu počítat" a stromy mohou uhynout. Možná by nakonec bylo lepší ty stromy vykácet a na jiných vhodných místech vysázet několikanásobek menších stromů téhož druhu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.3.2021 11:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Souhlasím. Ztráta takto cenný porostů se dá navíc minimalizovat tím, že se jejich kmeny využijí jako stanoviště pro hmyz, netopýry, ptáky, zadržování vody, atd. To se v ČR bohužel stále v 99% případů neděje a vzrostlé kmeny hodnocené jako ke kácení se automaticky považují za odpad a je s nimi podle tohoto nakládáno... toto zbytečné a nešetrné nakládání s takovými kmeny (často hodnotnějšími než "zdravý" rostoucí strom) navíc stojí další peníze a to úplně zbytečně...

Člověk se musí naučit vidět opravdové hodnoty a ne se jen nechat unášet na náladách své dekadentní civilizace ovládané reklamou, ulhanými a bezohlednými zločinci, atd.

Všechny problémy světa jsou neřešitelné jen ve hlavách druhu homo sapiens... :( s rozumem se dá vyřešit téměř cokoliv... s rozumem se dá dokázat všechno, jen se člověk musí naučit na věci dívat objektivně a ne pouze tak, jak se to dělá standardně.... to neustále napodobování přístupu druhých nevede k vývoji, ale pouze ke stagnaci a ta ve vesmíru vede vždy jen k postupné degradaci a úpadku...

Kdo se nevyvíjí a nereflektuje realitu, vyhyne.

Chce to setrvačností neuzamčené přemýšlení, hledící dopředu a ne pořád jen dozadu.

Všechny krize, ze kterých člověk pořád do určité míry viní tuto planetu a přírodu si člověk vyrábí sám... jen to ve své nabubřelosti odmítá přiznat a poučit se z toho....

Každopádně to vypadá, že se poměry v lidské civilizaci mění, a že konečně někdo začíná reflektovat realitu.... snad nám to vydrží tak dlouho, aby jsme viděli jak moc dobře s tímto novým přístupem prosperujeme a snad nám dojde, že nás planeta nepotřebuje, to my potřebujeme ji.... a potřebujeme, aby fungovala tak, jak to dělá už miliardy let a jak to umí, a ne tak, jak se to hodí naší současné naivní představě o světě...
Odpovědět
AM

Anežka M

18.3.2021 09:38
Jak jsou ty stromy staré? To je docela zásadní info, v článku chybí.
Odpovědět
AM

Anežka M

18.3.2021 09:42
K přesazování vzrostlých stromů bych byla skeptická. Technicky to určitě jde, možná se část i uchytí, ale stejně se to neobejde bez drastického zásahu do koruny a na stabilitu takových přesazenců ještě roky po přesazení bych nevsadila ani pětník.

Snaha o kompromis je chvályhodná, ale kompromis může někdy kombinovat to horší z obou možností.

No ale možná to vidím moc černě, ráda bych se pletla.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.3.2021 10:13 Reaguje na Anežka M
Největší problém vidím v tom, že nikdo neví, jak ty stromy mají tvarovaný kořenový systém. Může se stát, že až při přesazování se zjistí, že kořeny ty stromy mají tak hluboko, že bez drastického poškození kořenového systému se přesadit nedají. Proto bych spíše volil variantu, vykácení a nasazení většího počtu menších stromů na jiné lokalitě.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.3.2021 11:47 Reaguje na Anežka M
Já myslím, že každý racionálně uvažující člověk to vidí obdobně jako Vy.
Odpovědět
VM

Veronika Malá

19.3.2021 07:10 Reaguje na Anežka M
Bohužel v Pardubicích jsou šílení ekolidi (opravdu hooodně šílení), kteří ale o stromech nic neví. Za pokácení měla být ulože adekvátní náhradní výsadba, ale to oni ne. Přece se nebudou kácet stromy, a to ani za předpokladu, že bude náhradní výsadba. Dělají tu peklo i kvůli suchým stromům.
Chtělají zde přesazovat každý strom, který by měl jít z důvodu stavebních prací k zemi - po mě chtěli přesadit asi 10m borovici a hrozně se divili, že jsem je poslala do háje.
Nevidíte to moc černě, jen město už si nějak neví se situací rady, tak se snaží najít nějaký ten kompromis - i když dosti nešťastný ...
Tady v odkaze jdou na fotkách stromy vidět, pro přestavu jak už jsou velké: https://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/fotogalerie-nechte-stromy-zit-prosi-aktiviste-snazici-se-o-zachranu-lip-20210213.html
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.3.2021 11:43
Žádná rostlina, natožpak strom nejde přesadit bez poškození.... jde jen o to, jak bude velké... a jestli nebude pro rostlinu/strom dokonce fatální...

Všechno ostatní je jen věcí názoru.
Odpovědět

Jirka Černý

18.3.2021 17:20
Za peníze co vyjde tenhle pochybný experiment by bylo nové výsadby že by se v ní dalo zabloudit. Pokud jsou pod tím sítě tak je o zábavu každopádně postaráno. Hlavně ať si ty firmy na to "podívání se" vezmou lidi z realizace a ne kašpárka z kanclu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2021 18:56
Těžko posoudit něco, k čemu nejsou patřičné informace, ale přesazovat
hlavně lípy, pokud jsou již staré deset a více let, je jejich likvidací
za nehorázně více peněz, než je pokácet a vysadit nové. Kdysi jsme
sázeli lípy z náletů staré asi tak šest let a kořenový systém měly
pořádný. I opatrnou ruční prací došlo k poškození kořenů a nezbylo
nic jiného, než úměrně k poškozeným kořenům redukovat i koruny. Z
lip jsou dnes statné stromy, ale lépe vysazovat stromy mladší, neboť
jejich ujmutí je snazší. Bohužel ochrana těch mladších je ale těžší
a mnohé doplatily na "odbornou" práci sekáčů trávy s křovinořezy.
Je k pláči vidět kmen poškozený křoviňákem a nebo rovnou strojní
sekačkou. Před zvěří byly ochráněny, ale před zahradními odborníky ne.
Lpění ochranářů na přesazení starých stromů by měl vyvrátit odborník
a neměl by podlehnout tlaku laiků to udělat, hlavně pokud rostou nad
inženýrskými sítěmi. Nadšení laikům neberu, ale chce jim to odborně
vysvětlit a například i názorně ukázat, že je to nesmysl.
Odpovědět
Miroslav Seiner

Miroslav Seiner

19.3.2021 09:17
Dovolte doplnění za pardubický spolek Chráníme stromy, který boj za záchranu aleje zaštiťuje (do té akce se zapojily další spolky i jednotlivci). Nejprve informace, že více o celém problému je možno sledovat zde: https://www.alejkvapence.cz/, ale o přesazování tam zatím nepíšeme nic, protože jsme se to dozvěděli také jen z tiskové zprávy. Město konečně pochopilo po rozhodnutí MŽP, které nařídilo projednání podle EIA, že musí řešit i otázku zeleně při stavbě toho parkovacího domu, kterému říkají bombasticky terminál. takže najednou se opět mluví o ozelenění, ačkoli bylo původně z projektu vyškrtnuto a najednou přišli s návrhem přesadit. Jsme k tomu velmi skeptičtí, neviděli jsme žádný reálný návrh, stromy jsou zhruba třicetileté, nebyly na přesazování nijak připravovány a tak dále. Takže my zjišťujeme fakta a pak pánům politikům odpovíme. Tenhle příběh má více rovin – ta hlavní spočívá v tom, že v Pardubicích se veřejné investiční projekty města prostě spouští bez ohledu na zájmy životního prostředí. Ty se řeší vždy až ve chvíli, kdy se bouří veřejnost. Ani tady to není jiné. Takže držte nám i lípám palce. I dalším stromům, o které v našem městě bojujeme.
Odpovědět
Miroslav Seiner

Miroslav Seiner

19.3.2021 10:55
Máme ještě z Pardubic jednu prosbu - napadlo nás při pohledu na komentáře - pokud byste kdokoli mohl pomoci s nezávislým odborným posouzením šance na úspěšnost púřesazení stromů v aleji, prosím ozvěte se nám na chranimestromy ( zavináč) volny.cz - poskytli bychom více podrobností a budeme vděčni za každý názor, radu, jak nyní postupovat vůči tomuto nápadu města. Máme jediný problém - musí to být pomoc bezplatná, omlouváme se, ale zdroje na odbronou expertízu nezávislou opravdu nemáme. Děkujeme
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist