Od Šmicera po AC/DC: Nečekané spojitosti mezi Slavií a Rangers | SK Slavia Praha
Více

Od Šmicera po AC/DC: Nečekané spojitosti mezi Slavií a Rangers

Přestože se sešívaní vyjma letošní Evropské ligy nikdy s Rangers v soutěžním zápase nepotkali, mezi oběma kluby nalezneme zajímavá pojítka.

Jediný duel s Rangers odehráli slávisté v roce 1904, tým z Glasgow tehdy v Praze suverénně zvítězil 5:0. Se skotskými soupeři se sešívaní potkali v evropských pohárech ještě dvakrát. V sezoně 1985/86 podlehli v Poháru UEFA St. Mirren v dvojzápase celkovým skóre 1:2. Ve stejné soutěži nestačili v ročníku 1992/93 ani na Heart of Midlothian. V dvojzápase proti Hearts nastoupil například Pavel Kuka nebo Jaroslav Šilhavý  .


Fotografie z června 1904 kdy Rangers odehráli v Praze přátelský zápas se Slavií

Mezi lety 1999 a 2005 nastupoval legendární Vladimír Šmicer v Liverpoolu po boku současného trenéra Rangers Stevena Gerrarda. Společně vyhráli Ligu mistrů, Pohár UEFA a Superpohár UEFA.


Vladimír Šmicer a Steven Gerrard s trofejí pro vítěze Ligy mistrů v roce 2005

V Liverpoolu se s Gerrardem potkal i bývalý slávista Patrik Berger (druhá řada, pátý zleva), který za Reds nastupoval mezi lety 1996 a 2003. Alex Miller (druhá řada napravo) byl trenérem St. Mirren v zápase Poháru UEFA proti Slavii v ročníku 1985/86. Lékař Mark Waller (třetí řada napravo) v současnosti pracuje pro Rangers.

Zdroj: lfchistory.net

Přestože byl první trenér Slavie John William Madden bývalým hráčem Celticu, stal se trenérem sešívaných díky Rangers. V roce 1905 hledala Slavia britského kouče, klub tehdy preferoval hráče Rangers Johna Taita Robertsona, který se stejně jako Madden narodil v Dumbartonu. Robertson ale upřednostňoval kariéru novináře a o nabídku Slavie neměl zájem. Madden, který byl připravený na nabídku červenobílých kývnout, se společně s Robertsonem a Finlayem Speediem rozhodl, že svůj budoucí klub oklame. Oblékl dres Rangers, což mu dalo základ, který slávisté požadovali, a stal se tak prvním trenérem Slavie. John Tait Robertson se později stal prvním trenérem Chelsea.


Slavia s Johnem Williamem Maddenem v roce 1910.

Nejdražší posila v historii Rangers byl Tore Andre Flo za 12 milionů liber v roce 2000. Jeho bratranec Per-Egil Flo hrál za Slavii od ledna 2017 do června 2018 a oslavil se slávisty jeden mistrovský titul.


Per-Egil Flo v zápase proti Slovácku.

Dres Steauy Bukurešť ze zápasu Ligy mistrů v roce 2007 vystavený ve Slavia Muzeu patřil Dorinu Gojanovi, který později (2011-2013) hrál za Rangers.

Píseň Hells Bells od AC/DC tradičně zní v Edenu při nástupu slávistů na rozcvičku. Mladí bratři a zakládající členové kapely Malcolm a Angus Youngovi se narodili v Glasgow a několikrát prokázali, že fandí Rangers. 


Malcolm Young a Ally McCoist s dresem Rangers Zdroj FollowFollow.com


Velké poděkování za tento text patří Thomasovi Robbovi - fanouškovi Slavie a Rangers, který žije v Bathgate.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články