Evropská liga - preview odvetných zápasů osmifinále

18.03.2021, 08:45
Previews
San Siro (© AFP)
Hned několik týmů má velmi dobře nakročeno mezi posledních osm celků Evropské ligy, solidní náskok si do dnešních odvet nesou AS Řím, Arsenal, Granada, Tottenham, Ajax a Villarreal. Rozhodnuto rozhodně není v souboji AC Milán - Manchester United...
Šachtar Doněck - AS Řím  (čtvrtek 18:55), první zápas: 0:3
V minulém ročníku to Šachtar dotáhl až do semifinále a teď bude muset ukázat menší zázrak, aby mohl na vyrovnání loňského výsledku vůbec pomýšlet. Z Říma si totiž domů přivez porážku o tři branky. Na druhou stranu, proti svému sokovi má jednu nespornou výhodu - diváky.

Je to tak, na stadionu Olimpijskij ve Lvově ve stejnojmenném městě se totiž poprvé po dlouhé době odehraje utkání s diváky na stadionu. Kapacita samozřejmě nebude kompletně obsazena, mluví se o nějakých 14 tisících diváků rozprostřených po celém stadionu, ale i tak je to první z mnoha kroků k pocitu, že je svět zase normální. Minimálně ten fotbalový. A domácí by samozřejmě moc rádi své fanoušky potěšili postupem.

Cesta k němu ale rozhodně nebude snadná. Z Říma si totiž tým trenéra Castra přivezl porážku. A nejenže prohrál, ale domácímu týmu nevstřelil ani jednu branku, která by se v postupové matematice mohla počítat mnohonásobně. Postupem času dostal góly od italské enklávy Pellegriniho, El Shaarawyho a Manciniho, takže teď musí nasázet aspoň stejný počet branek, aby se vůbec prodlužovalo, a přitom žádnou nedostat.

A přesně to mají domácí podle slov záložníka Taisona v plánu. "Je pravda, že první utkání nám vůbec nevyšlo, nedokázali jsme hrát to, co jsme chtěli a ztráceli míče úplně zbytečně. Tři inkasované branky nejsou nic příjemného a pravdou je, že otočit to bude hodně těžké. Ale už jsme dokázali i větší věci. Pevně věřím, že když budeme od začátku hodně agresivní, tak se nám podaří dát brzký gól. A pak už se může stát všechno."

Od tohoto nepovedeného klání se Šachtar trochu zahojil jasnou výhrou 4:0 nad Desnou Černihiv a v tabulce dál pronásleduje zatím suverénní Dynamo Kyjev. Trenér Castro navíc pošetřil některé členy obvyklé základní sestavy, takže nemá žádné nové absence. Jedinou absencí tak bude - stejně jako v prvním utkání - záložník Taras Stepanenko, který je dlouhodobě zraněn.

Ani Římané nepřijedou kompletní. Snad největší ztráta se týká hráče, který se zranil právě v minulém klání. Henrik Mchitarjan stále není fit a ani neodcestoval s týmem. Mimo hru je také klíčový záložník Jordan Veretout, který se tak přidal ke Smallingovi, Zaniolovi nebo Jesusovi.

Zdálo se, že trenér Fonseca díky skvěle zvládnutému utkání dokázal reagovat na výkyvy formy. Jenže AS fatálně selhalo v minulém kole Serie A proti týmu, který zatím plní funkci ořezávátka. Parma vyhrála naposledy v listopadu minulého roku a je nejhorším útokem ligy, ale přesto dokázala dát AS dvě branky a ani jednu od Vlků nedostat. Giallorossi proto padli až na 6. příčku, mimo dohled Ligy mistrů.
Šachtar Doněck - pravděpodobná sestava:
Trubin - Dodô, Vitão, Matvijenko, Ismaily - Maycon - Tetê, Marlos, Alan Patrick, Taison - Junior Moraes
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Mancini, Cristante, Ibañez - Karsdorp, Villar, Diawara, Spinazzola - Pellegrini, El Shaarawy - Mayoral
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.48 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 18:55), první zápas: 3:1
Arsenal si nepřekvapivě poradil s Olympiakosem a v Řecku vyhrál o dvě branky. Ve čtvrtek večer budou chtít Gunners posílení výhrou v derby dokončit svou práci a stvrdit postup do čtvrtfinále. Olympiakos už ale ukázal, že ani prostředí Emirates Stadium mu není proti srsti. Povede se mu znovu překvapit?

Před měsícem totiž uplynul rok od chvíle, kdy Olympiakos v Londýně domácí Arsenal naprosto šokoval. Los tehdy určil tyto dva týmy jako soupeře hned v prvním dvojutkání vyřazovací fáze, přičemž Arsenal byl samozřejmě obrovským favoritem. Z Řecka si navíc přivezl výhru 1:0 a těšil se, že mu vyšlo udržet čisté konto. Jenže odvetu absolutně nezvládl a nakonec musel žehrat na neproměněné šanci z prvního utkání a hubený výsledek.

Olympiakos se totiž ve druhé polovině utkání ujal překvapivého vedení a rozhodnout muselo prodloužení. V něm se sice domácí prosadili jako první, jenže minutu před koncem prodloužení se vtělil do role jejich popravčího útočník Youseff El Arabi, který strhl vedení na stranu Řeků. Rázem se proto v očích fandů Arsenalu stal veřejným nepřítelem číslo jedna. A tuhle roli si evidentně dost užívá. Arsenal sice tentokrát dal v Řecku tři branky, ale dvě z nich až poté, co se opět prosadil El Arabi.

V současné chvíli vlastně nic nenasvědčuje tomu, že by měl Arsenal prohrát. Jeho forma se naopak zlepšuje. A pořádnou dávku adrenalinu hráči určitě dostali v posledním ligovém utkání. V londýnském derby s Tottenhamem sice prohrávali po mnohokrát zmiňovaném gólu Lamely, ale nakonec se jim povedlo utkání senzačně otočit. Výsledek ale stejně neznamená nějaký velký posun, Arsenal je stále až na 10. místě.

V duelu s Olympiakosem by se měl v základu opět objevit kapitán Pierre-Emerick Aubameyang. Zraněn ale zůstává mladý křídelník Bukayo Saka, takže do základu by mohl nakouknout Pépé. V barvách hostí se na pozici stopera zřejmě ukáže zase někdejší hráč Gunners Sokratis. Mimo hru jsou totiž stále ještě hráči jako Ruben Semedo, Avraam Papadopoulos nebo také Ousseynou Ba.

Olympiakos má za sebou povedený ligový duel s Larisou, v němž naprosto dominoval a nakonec si připsal hladké vítězství 3:1. Olympiakos by moc rád napravil situaci z minulého kola vyřazovací fáze, ve kterém na půdě soupeře - PSV Eindhoven - nepředvedl vůbec dobrý výkon. Měl tehdy štěstí, že doma si nejprve připsal čtyři vstřelené branky, takže ho prohra 2:1 nemusela nakonec mrzet. V rámci ligy, jejíž základní číst má už Olympiakos za sebou, se svěřenci trenéra Pedra Martinse o víkendu postaví proti Arisu Soluň, s nímž začnou svou pouť za titulem.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerin, Luiz, Mari, Tierney - Xhaka, Ceballos - Pépé, Ødegaard, Smith Rowe - Aubameyang
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Sa - Lala, Sokratis, M'Vila, Reabciuk - Camara, Bouchalakis - Bruma, Valbuena, Masouras - El Arabi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.78 - 7.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dinamo Záhřeb - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 18:55), první zápas: 0:2
Dinamo před týdnem jednomu z největších favoritů na prvenství v Evropské lize neodolalo a v odvetě bude muset dohánět dvougólové manko. Pozici bude mít o to těžší, poněvadž proti němu zřejmě vyrukuje taktéž soupeřova velká útočná hrozba Harry Kane. Hlavně se nicméně v souboji s Tottenhamem bude muset vypořádat s čerstvou ztrátou trenéra Zorana Mamiče.

Ten si totiž poté, co mu v pondělí soud zamítl odvolání proti jeho trestu vězení za daňové podvody, zkrátka od fotbalu na nějakou dobu odpočine. Okamžitě tak po verdiktu rezignoval nejen na trenérském postu, ale zároveň jako sportovní ředitel klubu. Mužstvo po něm převzal Damir Krznar, kterého čeká pořádně ostrá premiéra. A jeho tým má bezpochyby co dohánět.

Byť Purgeri v tomto měření sil byli už předem pasováni do role outsidera, smazat náskok Spurs není úplně nereálnou záležitostí. Tuhle skutečnost si mimochodem uvědomuje i sám hostující stratég José Mourinho, který avizoval, že šetřit své opory jednoduše nebude. "Zápas bude pořád otevřený, pro nás důležitý, a proto Kane určitě nastoupí," vysvětloval rozhodnutí.

Jednu zprávu domácí přece mohou vstřebávat jako hodně pozitivní. Nemusejí nijak řešit starosti s hlídáním druhého nejlepšího střelce Tottenhamu, Hung-min Son si totiž v derby s Arsenalem poranil stehenní sval a údajně nějakou dobu nebude k dispozici. V Záhřebu se jinak v sestavě neobjeví vykartovaný Pierre-Emile Højbjerg a zřejmě ani Giovani Lo Celso.

Domácím bude chybět Sadegh Moharrami, jenž už je nějakou dobu zraněný, a možná znovu i Joško Gvardiol a Stefan Milić. Testy na koronavirus pro ně dopadly dobře, všichni hráči byli negativní. "Zoranův odchod je pro nás velkou ranou," přiznával Krznar, který byl doposud Mamičovým asistentem. "Vynaložíme i tak maximální úsilí, abychom Tottenhamu ublížili."

Ačkoli na střídačce bude veškerá práce čistě jen na něm, s Mamičem bude v kontaktu. "On s námi byl ještě na pondělním tréninku. Společně jsme prošli všemi plány na toto utkání," řekl Krznar. "Rád ho požádám ještě o další rady. Určitě si před úvodním hvizdem promluvíme. Jsme totiž i blízcí přátelé. Dlouho jsem byl v jeho trenérském štábu, smýšlíme dost podobně."

José Mourinho vzkazoval, že nemíní v Chorvatsku pouze postoupit. "My tam nejdeme bránit nějaký výsledek, chceme vyhrát," sliboval. "Pokud na konci bude na světelné tabuli svítit naše porážka a přesto bychom se kvalifikovali, nebudu spokojený. Chci, aby takto mí hráči přemýšleli, takovým způsobem se hodláme prezentovat. Potřebujeme získat slušný rezultát."
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Ristovski, Lauritsen, Théophile-Catherine, Leovac - Majer, Jakič, Ademi, Ivanušec, Oršič - Petkovič
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Doherty, Sánchez, Dier, Davies - Sissoko, Winks - Lamela, Alli, Bergwijn - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 3.69 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Molde FK - Granada CF  (čtvrtek 18:55), první zápas: 0:2
Molde naprosto šokovalo postupem do osmifinále Evropské ligy, když senzačně vyřadilo německý Hoffenheim a to i přesto, že v úvodním zápase s ním prohrávalo už 1:3. Ovšem náročný dvojzápas dotáhlo do vítězného konce a nyní si chce vyšlápnout na dalšího favorita. Španělskému celku se na ligové scéně daří podobně jako v uplynulém ročníku a famózní sedmé místo ještě klidně může obhájit.

Granda potvrdila vzrůstající formu i proti norskému vyzyvateli, neboť do vedení se dostala krátce po pětadvaceti odehraných minutách a svůj náskok pojistila zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, hosté byli v ofenzivní fázi prakticky bezzubí. Díky tomuto úspěchu má nakročeno do vytouženého čtvrtfinále, čímž by ještě vylepšila svůj historický rekord. Ve španělské nejvyšší soutěži se nachází na osmé pozici se šestatřiceti body.

Svěřenci trenéra Diega Martíneze navíc budou vstupovat do tohoto duelu notně povzbuzeni, neboť o víkendu zdolali Real Sociedad nejtěsnějším poměrem 1:0. "Čeká nás zcela odlišný zápas a je potřeba k němu přistoupit s maximální zodpovědností. Molde sice nepatří mezi giganty evropské scény, jenomže vyznává klasický severský styl a o postup bude bojovat až do samotného konce," řekl Martínez s určitou dávkou respektu.

Norský výběr ukončil ligovou sezónu koncem prosince minulého roku a titul se mu nepodařilo obhájit, když skončil druhý za naprosto suverénním Bodø/Glimt. Pokud se nepodívá mezi osmičku nejlepších v EL, tak si na další soutěžní duel bude muset počkat téměř dva měsíce, jelikož start nové sezóny v Norsku byl odložen až na druhý květnový víkend kvůli obavám ze šíření koronaviru. Kvůli přísným nařízením tak odehraje toto utkání v maďarském azylu v Puskás Aréně.

Kouč Erling Moe burcuje své svěřence a v žádném případě nic nevzdává. "Dokázali jsme vyřadit Hoffenheim, tak proč by se to nemohlo povést i proti Granadě? Do této čtvrteční bitvy vstupujeme v horší výchozí pozici, na druhou stranu si věříme a nepříznivý stav můžeme zvrátit." Moe nemůže nasadit Brynhildsena s vykartovaným Ellingsenem. Granada se dlouhodobě musí vypořádat s početnou marodkou, na které se kromě jiných nacházejí Eteki, Foulquier či Quini.
Molde FK - pravděpodobná sestava:
Linde - Pedersen, Gregersen, Sinyan, Haugen - Hestad, Eikrem, Aursnes, Andersen - Fofana, Sigurdarson
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Silva - Vallejo, Duarte, Pérez, Díaz - Gonalons, Herrera - Kenedy, Molina, Puertas - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.51 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
BSC Young Boys - AFC Ajax  (čtvrtek 21:00), první zápas: 0:3
Nizozemský Ajax působí v tomto ročníku jako dobře namazaný stroj a před odvetou v Bernu má nakročeno k tomu, aby postoupil mezi osmičku nejlepších v Evropské lize. V úvodním osmifinálovém vystoupení totiž stupňoval svůj výkon a po změně stran skóroval hned třikrát, nyní se tak určitě pokusí dotáhnout do úspěšného konce nadějný výsledek 3:0. Domácí v tuto chvíli nemají co ztratit a svého protivníka mohou jen zaskočit.

Přitom Young Boys se za své výkony v tomto ročníku EL rozhodně nemusí stydět, už postup do osmifinále mohou považovat za velký úspěch. K tomu jasně dominují švýcarské nejvyšší soutěži, neboť na čele drží obrovský sedmnáctibodový náskok a jedenáct kol před koncem je o další titul jen těžko někdo připraví. Momentálně se sice lehce zasekli, jelikož celkově nevyhráli pětkrát po sobě a v lize čtyřikrát v řadě remizovali, ale i přesto nemají konkurenci.

"Ajax nám ukázal svou sílu, byl po celý průběh dostatečně trpělivý a pak dokázal potrestat naše chyby. Šance na postup jsou mizivé, ovšem našim cílem je předvést mnohem lepší výkon než před týdnem a soupeři chceme dokázat, že nic nevzdáváme. Samozřejmě si musíme dát pozor na jeho nesmírně rychlý přechod do ofenzivní fáze, oproti prvnímu střetnutí potřebujeme být produktivní," řekl pro klubové stránky kouč Young Boys Gerardo Seoane.

Hosté si na ligové scéně taktéž vedou výtečně a k titulu nemají daleko. V tuto chvíli jsou před druhým PSV o osm bodů a k tomu disponují jedním duelem k dobru. Jakoukoli porážku naposledy utrpěli v polovině prosince v základní skupině Ligy mistrů s italskou Atalantou (0:1), z trávníku proto neodcházeli poráženi v jednadvaceti utkáních za sebou a k tomu jen třikrát uhráli nerozhodný výsledek. Ve víkendové generálce si poradili se Zwolle (2:0).

"Před každým zápasem říkám, že se začíná od nuly a to platí i tentokráte. Může se zdát, že postup máme v kapse, nicméně s tímto tvrzením nesouhlasím. Young Boys vyřadili v předchozím kole Leverkusen a na překvapení jsou mistři, proto nemůžeme podcenit jedinou minutu. Od všech hráčů očekávám maximální koncentraci a nasazení, v žádném případě si nemůžeme dovolit odpočívat," varuje se zdviženým prstem jednapadesátiletý lodivod Ajaxu.

Ten opět nemůže využít služeb brankáře Onany (trest za doping) a kanonýra Hallera (nezařazen na soupisku), kvůli zranění neodcestoval do Švýcarska ani Timber. Jistotu stratu dále nemá Marzaoui, naopak do plného tréninku se vrátil Blind. Domácí nemohou počítat s dlouhodobými marody Martinsem, Petignatem, Garcíou a Alim Camarou, trest za žluté karty bude odpykávat Aebischer a na trávníku se zřejmě opět neobjeví gólman Von Ballmoos.
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
Faivre - Hefti, Lustenberger, Zesiger, Lefort - Fassnacht, Lauper, Rieder, Ngamaleu - Siebatcheu, Elia
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Rensch, Timber, MartÍnez, Tagliafico - Álvarez, Klaassen, Gravenberch - Neres, Tadič, Antony
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 4.12 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Villarreal CF - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:00), první zápas: 2:0
Villarreal může zopakovat svůj výsledek z Evropské ligy z předloňského roku. Tehdy se v této soutěži dostal mezi osm nejlepších a čtvrtfinále je nyní rovněž velmi blízko. Stačí mu jen zásadněji nepodcenit odvetu proti Dynamu, neboť z prvního utkání z Kyjeva si odvezl pohodlný dvougólový náskok. Hosty ve Španělsku čeká opětovně velmi tvrdá zkouška.

A pokud míní ještě pomýšlet na kvalifikaci do další fáze, musejí prostě předvést o dost lepší výkon než před týdnem. "Villarreal nás předčil," uznal sportovně Mircea Lucescu, šéf lavičky Dynama. "On má ve svém kádru tak zkušené hráče, které nelze s těmi našimi srovnávat. My máme hlavně mladé fotbalisty, kteří jsou ovšem ambiciózní, a ukážou svoje velké nadšení."

Do karet Dynamu nehraje ani skutečnost početných absencí. Ve třiadvacetičlenné nominaci chybí náhradní brankář Ruslan Neščeret, beci Volodymyr Kostevyč, Tudor Baluta i Mykyta Burda a záložník Benjamin Verbič. Naopak na hřiště by mohl vběhnout Denys Harmaš, který v novém roce ještě nenastoupil k jedinému duelu, byl každopádně k tomuto již povolaný.

Kyjevský výběr ještě neskládá zbraně. Byť si sám Lucescu uvědomuje, že vyhlídky na úspěch nejsou nejrůžovější. "Nejsme děti, chápeme, že otáčet tohle střetnutí nebude snadné," povídal. "Avšak uděláme maximum, abychom proklouzli dál. Musíme hrát o prestiž, o celé jméno ukrajinského fotbalu. Villarreal má určitě víc šancí na zdárný konec, budeme ale bojovat."

Domácí si zatím na evropské scéně vedou nadmíru dobře. Základní skupinu Evropské ligy ovládli s přehledem, v úvodním kole play-off vyřadili možná až nečekaně lehce Salzburg. Suma sumárum mají letos na svém kontě na této frontě osm výher a jen jednu remízu. "Mají hráče na vysoké úrovni. V žádném případě z nich však nemáme strach," dodával Lucescu.

"Žlutá ponorka" dosavadní průběh sezóny nemůže hodnotit nějak negativně. V LaLize je stále v kontaktu s příčkami zajišťující pohárovou Evropu pro další ročník, mrzet jí může snad jen nezdar v Copa del Rey, v němž nicméně vypadla až ve čtvrtfinále. A trenér Unai Emery, ověnčený v minulosti třemi triumfy v Evropské lize, teď opravdu stěží bude k poražení.

Chybět mu budou Alberto Moreno, Vicente Iborra, Francis Coquelin a nově i Pau Torres a Gerónimo Rulli, kteří si na Ukrajině přivodili určitá zranění a stále zkrátka nejsou zdravotně úplně v pořádku. Evidentně se už ale postupně dávají zdravotně do kupy Mario Gaspar i Rubén Peňa, jejich start je ovšem nejistý stejně jako u Fernanda Niňa a Manuela Triguerose.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario Gaspar, Albiol, Ramiro Funes Mori, Pedraza - Manu Trigueros, Capoue, Dani Parejo - Chukwueze, Paco Alcácer, Gerard Moreno
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Buščan - Kedziora, Zabarnyj, Syrota, Mykolenko - Sydorčuk, Šaparenko - Cyhankov, Bujalskyj, Rodrigues - Bjesjedin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.05 - 6.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Manchester United  (čtvrtek 21:00), první zápas: 1:1
AC Milán potřebuje najít nové síly, aby se prokousalo náročnou etapou zápasů v dost možná rozhodující fázi sezony. Ve čtvrtek večer budou milánští těžit z jedné vstřelené branky na půdě Manchesteru United, takže hosté musí dát aspoň jednu branku. První zápas skončil smírně, na San Siru se rozhodne!

Souboj dvou velikánů, kteří společně i proti sobě často psali historii evropské kopané, napíše druhou novodobou kapitolu. V té první se ani jeden tým nedostal blíž k další fázi, protože duel na Old Trafford skončil remízou 1:1. A soudě dle celého průběhu remízou zaslouženou. Z hlediska italského celku remízou velmi cennou, protože stoper Kjaer se prosadil až v nastavení zápasu.

Před Manchesterem United nyní stojí náročný úkol - překonat obranu AC a po dlouhé době opět vyhrát v italském městě módy. To se "Rudým ďáblům" příliš nedaří. Z pěti pokusů vyhrál anglický celek na San Siru jen jednou, před jedenácti lety. Tehdy šlo o hodně, v sázce byl postup do čtvrtfinále a United tady především díky dvěma gólům Waynea Rooneyho vyhráli 3:2. Doma už to pak pro ně byla jen formalita, AC dostalo čtyři zásahy.

Pokud ale AC soupeři v prvním duelu něco ukázalo, tak to, že rozhodně není dobré ho podceňovat. Rossoneri hráli na Old Trafford sice ustrašeně, ale v útoku i obraně překvapivě účelně. Zároveň ukázalo, že umí bojovat až do posledních chvil. To se ostatně mladý kádr učí především od samozvaného pána fotbalu, Zlatana Ibrahimoviće.

Švédský kanonýr přirozeně dělá maximum pro to, aby se mohl po zranění postavit opět do základní sestavy právě proti týmu, ve kterém dřív úspěšně hrál. A dost možná trenéru Piolimu tak nějak nezbude nic jiného, než tuhle kartu opravdu vytáhnout. Ante Rebić si totiž obnovil zranění a ani mladík Leão není v ideální fyzické kondici.

Což potvrdil i trenér Pioli. "Jestli bude Ibrahimović hrát od začátku, to vám teď neřeknu. Ale je to reálná možnost vzhledem k mnoha zraněním, která máme. Celý zápas ale neodehraje, na 90 minut fyzicky zatím nemá. Je tu mnoho hráčů, o kterých se rozhodne až těsně před utkáním. Jisté je jen to, že chceme vyhrát. Kvalifikovat se a vyhrát, to je náš jediný cíl."

Rossoneri se ale vzpamatovávají z několika nepovedených ligových zápasů. Jejich sen o Scudettu se tenčí především kvůli remíze s Udinese nebo poslední porážce od Neapole, abychom jmenovali jen posledních pár zápasů. Logicky se proto Pioliho tým upíná především k utkání Evropské ligy, kde může udělat největší dojem. Pomoct jim ale může návrat dvou klíčových hráčů, Thea Hernándeze s Çalhanoğluem.

Ani United nepřijedou do Milána v kompletní sestavě. I jim bude scházet jeden kanonýr, který by proti AC moc rád nastoupil. Edinson Cavani, který Itálii miluje a v dresu Neapole s chutí AC porážel. V dresu Red Devils nebudou hrát ani De Gea s Baillym, naopak se hostům uzdravil Paul Pogba.

Manchester United má s obraty své zkušenosti a vzhledem k aktuální formě jsou hosté přeci jen favority. Anglický velikán prohrál soutěžní duel naposledy počátkem ledna. Od té doby sice ztratil remízami ještě několik bodů, ale obecně se mu po delší době zase daří. Na klíčovou odvetu se naladil tím nejlepším způsobem, protože v lize porazil nebezpečný a houževnatý West Ham. Výsledkem 1:0, tedy stejným, který by mu v ideálním případě zajistil postup přes AC.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Tomori, Kjaer, Hernandez - Kessie, Meïté - Saelemaekers, Çalhanoğlu, Krunić - Ibrahimović
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Telles - Fred, McTominay - Greenwood, Fernandes, Rashford - Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.42 - 3.48 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rangers FC - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00), první zápas: 1:1
Nerozhodným výsledkem 1:1 skončil první duel osmifinále Evropské ligy mezi dvěma věhlasnými značkami Rangers a Slavií. Pražané k odvetě do největšího skotského města jedou s tím, že potřebují alespoň jednou skórovat.

Bezbrankový nerozhodný výsledek totiž mezi nejlepší osmičku pošle domácí mužstvo, zopakování výsledku z prvního mače bude znamenat prodloužení a vyšší remíza pak přinese po dvou letech další čtvrtfinálovou účast slávistům.

Ti před týdnem na soupeře nastoupili pořádně zostra. Během úvodní půlhodiny byli na hřišti jednoznačně lepším celkem, čehož ale využili pouze k jedné brance z nohy Stanciua. Zaváhání defenzivy a brankáře Koláře pak přineslo vyrovnávací trefu Helandera, po níž se hra vyrovnala a nějaké šance na vítězství měla obě mužstva.

Pokud hraje Slavia první dějství dvojzápasu doma, je od jejího návratu do evropských pohárů remíza velmi častým výsledkem. V devíti případech se tak událo pětkrát, přičemž postupová bilance hovoří lehce v její prospěch. Do další fáze dokázali takto proklouznout ve všech střetech Evropské ligy přes Rio Ave, Genk a nedávno i Leicester, naopak stopku jí vystavili v předkolech Ligy mistrů Dynamo Kyjev a Midtjylland.

To Rangers působí v pohárově Evropě po svém zmrtvýchvstání čtvrtou sezonou, přičemž nerozhodný výsledek si ze soupeřova hřiště do domácí odvety přivezli jen jednou. V minulém ročníku Evropské ligy bez branek dohráli ve Varšavě, v Glasgow pak o svém úspěchu rozhodli jediným gólem.

Skotský mistr měl v lize před nadcházejícím duelem volno, od minulého čtvrtka tak žádný zápas nesehrál. I díky tomu si nemohl pokazit dobrou bilanci, se kterou bude k utkání nastupovat. Naposledy (a také poprvé v této sezoně) totiž prohrál v polovině prosince se St. Mirren, aktuálně je Slavia jediným mužstvem, které jej dokázalo zastavit od vítězství v posledních sedmi kláních.

Rovněž červenobílí ovšem mohou býti v dobrém rozpoložení, a zejména pak Nicolae Stanciu. Ten vsítil dosud jediný gól svého týmu ve dvojutkání, další dva pak přidal v neděli při vítězství 0:3 v Mladé Boleslavi. Třetí zásah si z penalty připsal Júsuf.

Zdeněk Houštecký nechce posuzovat, zda bylo lepší hrát či nehrát. "Nedá se úplně říct, jestli je to lepší. Pro nás si myslím, že bylo dobře, že jsme hráli zápas, který se nám povedl. Pro nás dobré a jak to bude pro Rangers uvidíme až tam," komentuje asistent trenéra Trpišovského.

Dalším důvodem k dobré náladě může být fakt, že mimo svůj stadion to slávistům ve vyřazovací fázi EL nebývale střílí. Vzorkem nám jsou tedy jen čtyři zápasy, nicméně během nich stihli nasázet čtyři góly v Genku, dva v Seville, tři na Stamford Bridge a před třemi týdny další dva na King Power Stadium.

"Je to pořád otevřené, i když inkasovaný gól nás mrzí, protože nás to dostává do lehce horší situace. Ale na druhou stranu, když vyhrajeme, tak postupujeme. Případně i třeba po remíze 2:2. Základ bude dát gól a věřím, že to tam zvládneme," říká Tomáš Holeš.

Rangers budou pro utkání nadále postrádat zdravotně indisponované Taverniera a Jacka. Stejně tak na straně Slavie se nic nezměnilo na absencích Hovorky, Ševčíka a Traorého. K těm ovšem přibyl vykartovaný Zima, v ohrožení by navíc mohl být i start Olayinky, Oscara a dvou náhradních brankářů.

Početný zástup hráčů na každé straně si musí dávat pozor, aby neoslabil svůj týmy pro případ postupu. U domácích mají na kontě dvě napomínání Barišić, Kamara a Roofe, v případě Vršovických to jsou brankář Kolář, Bořil a Provod.

Izraelský hlavní sudí Grinfeld dá pokyn k úvodnímu výkopu ve čtvrtek ve 21 hodin, utkání přímým přenosem vysílá ČT Sport.
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Balogun, Goldson, Helander, Barišič - Kamara, Davis, Aribo - Hagi, Morelos, Kent
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kúdela, Deli, Bořil - Holeš - Masopust, Stanciu, Provod, Sima - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.40 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
Morgue

No to zase bude show.. Tipuju, že Slávka i AC půjdou dál. Snad..

Reagovat
Stannis Baratheon

6 z 8 dvojzápasů už je rozhodnuto před odvetou.

Reagovat
smazaný uživatel

AS, Ajax a kdo?

Reagovat
Rakoid

Věřím, že na to přijdeš sám, které zápasy myslel

Reagovat
Stannis Baratheon

Jaké asi... vše kromě Slavie a AC vs United.

Jestli v nich bude alespoň jedno překvapení, tak je to zázrak.

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal Spurs třeba ty chytrá hlavo?

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Shevchenko

Nevypadá to

Reagovat
FORZAMILAN

On je ta chytrá hlava, no

Reagovat
Freedo

5-7

Reagovat
Shevchenko

V LM skoro to samé.

Reagovat
smazaný uživatel

V dalším kole už to bude celkem vybraná společnost. Slávii tentokrát nevěřím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdyby postoupili a dostali Granadu tak podle mě je reálný že nebude konec pro Slavii

Reagovat
Lovec

Určitě bychom ten zápas neměli podcenit, ale v plné palbě do něj jít nemusíme. ESR bych nechal odpočívat, ať ho neutavíme. Místo něj Martinelliho, prosím. Jinak asi souhlas se sestavou redakce:

Leno - Bellerin, Luiz, Mari, Tierney - Xhaka, Ceballos - Pépé, Ødegaard, Martinelli - Aubameyang. A pokud to nebude průser, tak určitě hodit nějaké solidní minuty Nelsonovi a Balogunovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Při zítřejším losování už proti sobě můžou hrát týmy ze stejné země? Díky

Reagovat
Shevchenko

Jo

Reagovat
Pharrell

Ano

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers nemohou hrát na 0:0, když dá gól Slavia, potřebují dát 2 a pokud dá Slavia druhý, rázem dá víc golu na hřišti soupeře než Rangers...takže nebudou to mít doma lehký. Hlavně bez fanoušků.

Reagovat
Studni

Leno - Bellerin, Luiz, Gabriel, Tierney - Xhaka, Ceba, Elneny - ESR, Auba, Pepe

Dneska trochu defenzivnější, snad nám nebude chybět to AMko, pokud ho nemá hrát Ceba

Reagovat
Largo

Pau Lopez; Ibanez, Cristante, Kumbulla; Karsdorp, Diawara, Villar, Spinazzola; Perez, Pedro; Mayoral.

No to jsem na to zvedavej. Hlavne nedostat rychlej gol a nesesypat se z toho.

Reagovat
Lovec

Neměl jsem nijak velká očekávání, takže nejsem až tak moc rozladěný. Ale hrajeme dost připosraně a je to děsně pomalé, nepřesné. Tento zápas je svým způsobem obraz toho impotentního hnusu, co jsem hráli na podzim. Tj. bez pořádného ofenzivního záložníka.

Rád bych dopřál odpočinek ESR (Gabrinelli na plac), ale bohužel by to znamenalo, že v té záloze už žádná přímočarost a kreativita nezůstane ...

Reagovat
aramaki

ESR si s Tierneym perfektne rozumie, ale určite Martinelli by na krídle mal dostať viac minút, on už ukázal, že sa dokáže rozohrať do skvelej formy. ESR by mal byť switch s Odegaardom.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
aramaki

zas si zabudol užiť tabletky?

Reagovat
Lovec

Spurs

Reagovat
aramaki

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele