Výbor vybral dvanáct finalistů pro volbu do Rady ČT

čtvrtek, 18. března 2021, 12:00 TV MediaGuru

Volební výbor Poslanecké sněmovny vybral dvanáct kandidátů pro finální volbu v Poslanecké sněmovně.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Do Rady České televize se mohou dostat například publicisté Jefim Fištejn a Pavel Černocký, prezident organizace proti odzbrojování Liga Libe Pavel Černý a předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Do sněmovní volby čtveřice nových radních veřejnoprávní televize je dnes vybral volební výbor, který má v dolní komoře na starosti média. Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Šanci usednout v televizní radě mají také někdejší vedoucí pracovníci České televize Karel Novák a Radek Žádník, někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová, právník Jaroslav Kravka. Do sněmovní volby výbor vyslal rovněž nominanta Anglo-americké vysoké školy Jiřího Grunda a Petra Brozdu, kterého navrhl spolek pro studium duchovní hudby Musica Templi.

Členové výboru zúžili okruh 55 adeptů tajným hlasováním na 12 tak, aby na jedno místo připadali vždy tři kandidáti. Volba se uskuteční na dubnové schůzi Sněmovny.

V 15členné Radě České televize skončí s květnem mandát Jaroslavu Dědičovi, Jaroslavu Maxmiliánovi Kašparů, Jiřímu Kratochvílovi a Danielu Váňovi. Dědič a Kašparů se o znovuzvolení neucházeli. Kratochvíl a Váňa kandidují znovu a jsou mezi lidmi, které výbor vybral do sněmovní volby.

Zdroj: twitterový účet Tomáše Martínka (poslanec volebního výboru PSP ČR, Pirátská strana)

Celkem bylo do této volby členů do Rady ČT doručeno 56 nominací, z toho dvě byly neplatné a jednu stáhnul sám navrhovatel. Jeden kandidát byl vyřazen během středečního slyšení (Michal Vostřez).

Podle poslanců opozičních stran jsou vybraní finalisté především kandidáty podporovaní ANO, SPD a KSČM. Pokud by se zvýšil počet kritických hlasů v Radě ČT vůči Petru Dvořákovi, mohlo by to ohrozit jeho postavení v čele České televize.

Rada ČT má celkem 15 členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna. Má je volit tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele ČT. Prostřednictvím Rady ČT uplatňuje veřejnost svoje právo na kontrolu veřejnoprávní televize.

-čtk-, -mav-