Hlavní obsah

Žokej Liška ukončil ve dvaceti letech dostihovou kariéru

Praha

Dostihový šok. Talentovaný žokej David Liška ukončil kariéru, která se rozvíjela do skvostné podoby. Ve středu oznámil své rozhodnutí na sociálních sítích. Pro server jezdci.cz vysvětlil, že důvodem jsou přetrvávající problémy s udržováním váhy. Na kontě přitom měl úspěchy doma i na zahraniční scéně.

Foto: @ facebook Dostihy, láska na celý život

Ilustrační foto

Článek

"Tak ahoj dostihy. Děkuju všem, co mi celou dobu fandili a podporovali mě. Také děkuju rodině a stáji Lukaracing.cz, kde jsem vyrůstal a pomohli mi k úspěchům. Tímto to pro mě končí," napsal Liška pod fotografii, na které sedí na hřbetu bělouše Ignaciuse Reillyho po vítězství v klasické Velké jarní ceně v roce 2019.

Rodák z jihočeských Albrechtic měl vzhledem ke své výšce problém s udržováním váhy. "Už to prostě nešlo. Kluci v mém věku stále jezdí nízké váhy, zatímco já jsem se trápil hladem a žízní. Bylo to stále těžší. Dlouho jsem o tom přemýšlel, radil jsem se i s rodinou a nakonec padlo rozhodnutí skončit," řekl Liška webu jezdci.cz.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Liška (@david.liska128)

Liška měl raketový výkonnostní růst. V patnácti letech získal amatérskou licenci, o rok později poprvé vyhrál a v sedmnácti ovládl v roce 2017 s Nagano Goldem klasický dostih St. Leger. V další sezoně už se stal ještě coby žák Střední školy dostihového sportu a jezdectví šampionem rovinových jezdců a brzy nato nejmladším českým žokejem.

Ze zahraničních vavřínů si nejvíce váží úspěchu z prosince 2019, kdy o krk zvítězil na hnědákovi Celtic Princeovi v dubajském Meydanu.

Reklama

Související témata:
Lišky