Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Projekt Moje kino LIVE slaví rok od vzniku. Uvede premiéru dramatu Služebníci

Snímek Služebníci. foto: Moje kino LIVE

PRAHA - Projekt Moje kino LIVE vznikl přesně před rokem jako náhrada za zavřená kina. Rok provozu oslaví premiérou dramatu Služebníci režiséra Ivana Ostrovského.
  13:00

Dva mladí chlapci vstupují v Bratislavě začátkem 80. let do kněžského semináře. V něm se ale na místo víry setkávají s pokrytectvím a kolaborací se socialistickým režimem.  V hlavních rolích noviců se představí Samuel Skyva a Samuel Polakovič, děkana teologické fakulty ztvárnil slovenský režisér Vladimír Strnisko a v roli estébáka se objeví rumunský herec Vlad Ivanov.

Film se natáčel i v České republice, mimo jiné například v klášteře Plasy. Jeho režisér Ivan Ostrovský, pro kterého jsou Služebníci druhým filmem, bude na premiéře přítomný a v následné besedě bude odpovídat i na dotazy diváků. 

Do projektu Moje kino LIVE jsou už od začátku zapojena pražská kina Aero, Bio Oko a Světozor, Bio Central z Hradce Králové a Univerzitní kino Scala z Brna.

Projekce fungují jako v normálním kině. Každý film má začátek a pak jede bez přestávky. Kina jako přidanou hodnotu nabízejí například debatu s filmovými experty nebo otázky na dramaturgy. Ty diváci mohou posílat prostřednictvím přidruženého online chatu.

Právě prostřednictvím chatu spolu mohou během projekce komunikovat i sami diváci, sdělovat si své dojmy. Účelem je navodit pocit, že člověk šel do kina se svými kamarády a může s nimi film rozebírat.

Ceny za vstupné začínají na stokoruně. Je ale jen na divákovi, kolik se za akci rozhodne zaplatit.

Autor: