Bořetínu na západě Pelhřimovska ubývají občané. Každému novému nabízí pět tisíc

18. březen 2021 13:02

Bořetínu na Pelhřimovsku chybí obyvatelé. Nově přihlášeným obecní úřad začal dokonce vyplácet finanční příspěvek.

Pět tisíc korun za přihlášení k trvalému pobytu. Takovou částku nabízí Bořetín na Pelhřimovsku. V minulém roce se totiž snížil počet obyvatel pod stovku. Obec by tak přišla o poměrně značnou část svých příjmů. Rozjela proto náborovou akci.

„Mám přechodný byt v Hradci, tady ale trávím více času. Je tady pěkně.“ Jan Kubů byl ještě nedávno obyvatelem Hradce, teď se ale stal občanem Bořetína severozápadně od Kamenice nad Lipou. „Chtěl jsem pomoct obci, jednou tady stejně chci bydlet.“

150 tisíc korun

Bořetínu totiž ubývají stálí obyvatelé, před pár měsíci klesl jejich počet pod sto. Obec s dvoumilionovým rozpočtem by tak přišla asi o 150 tisíc korun ze sdílených daní.

„Bylo to zřejmé na podzim minulý rok. Nyní se držíme nad tou stovkou, přijali jsme nějaká opatření,“ říká starosta Jan Cimbůrek. „Apelovali jsme na lidi, kteří tu žijí trvale, ale jsou přihlášeni jinde. V takto malé obci o tom máte přehled.“

Zastupitelé se proto v návaznosti na konzultaci s krajským úřadem usnesli, že kdo se přihlásí k trvalému pobytu, dostane 5.000 korun. „Zaváže se, že tu bude občanem pět let, peníze dostane hned,“ doplnil starosta.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související