Vstupenky online

Představujeme soupeře pro čtvrtfinále: HC Stadion Vrchlabí

Jan Tajzler • 18.03.2021

V pátek a sobotu budou oči vsetínských fanoušků upřeny pod vrcholky Krkonoš, kde Valaši vstoupí do čtvrtfinálové série proti Vrchlabí. Nováček překvapil Chance ligu, když po celou základní část podával stabilní výkony a po zásluze obsadil místo v první čtveřici tabulky, která mu zaručila přímý postup do čtvrtfinále play-off. Vsetín už má za sebou předkolo a v cestě do semifinále bude čelit právě prvoligovému překvapení letošní sezony. První bitvy jsou na programu ve Vrchlabí v pátek a sobotu pokaždé s úvodním vhazováním v 17:30.

Přednosti Vrchlabí? Síla domácího prostředí i efektivní koncovka

Do Vrchlabí se profesionální hokej vrátil po dlouhých devíti letech, znovu u toho byl podnikatel Petr Dědek, jenž v roce 2011 odprodal prvoligovou licenci do Písku, aby v roce 2020 pomohl klubu k opětovnému návratu do druhé nejvyšší soutěže. I díky osobnosti vrchlabského podnikatele spolupracuje Stadion s extraligovými Pardubicemi, které do klubu posílají nadějné mladíky ale i zkušenější hráče. Nováček se ovšem postaral o šokující překvapení. Nikdo asi nečekal, že Vrchlabí bude zaostávat, ale umístění v první čtverce je nadstandard i pro samotné vedení klubu, které tak v závěru základní části přehodnotilo cíle a nově se pokusí probojovat do semifinále play-off. „Pokusíme se udělat vše pro to, abychom se udrželi v první čtyřce, a měli tak vhodný vstup do play-off. Za veliký úspěch bychom považovali účast v semifinále,“ nechal se slyšet sportovní manažer Vrchlabí Jiří Jakubec.

První část cíle se Vrchlabí povedla, tým dokráčel do elitní čtyřky, a mohl tak šetřit síly na čtvrtfinále, zatímco Vsetín se o musel o postup ucházet v nevyzpytatelném předkole. Vrchlabí mělo od začátku základní části stabilní výkony, zejména v domácím prostředí excelovalo. Z podhůří Krkonoš si totiž tři body odvezly pouze celky Prostějova a právě Vsetína. Stadion navíc předvedl parádní jízdu na přelomu roku, kdy zaznamenal hned čtyři tříbodové zisky v řadě. Pak sice přišla domácí porážka se Vsetínem, ale následovalo hned dalších šest skalpů soupeřů, které Vrchlabí dokonce katapultovalo na 1. místo tabulky. V závěru se však Stadionu přestalo dařit na ledech soupeřů a uplatnil se houpavý trend, kdy Vrchlabí pokračovalo ve stoprocentních výkonech na domácím ledě, ale venku ztrácelo, i přesto se podařilo elitní čtverku udržet. Konečný rozdíl mezi 4. Vrchlabím a 5. Vsetínem činil tři cenné body.

Mimo silné domácí prostředí se Vrchlabí mohlo spolehnout na další významné statistické ukazatele. Především se jedná o úspěšnost střelby, v tomto ohledu si hráči Stadionu pravidelně drželi vysokou úspěšnost a nakonec se po základní části stali také nejúspěšnějším týmem co se týče efektivity střelby, za záda soupeřových brankářů prošlo 11,70 procent střel. Výborně si vedli také brankáři. Čtyři maskovaní muži, kteří během sezony zasáhli do zápasů se postarali o úspěšnost zákroků na úrovni 92,20 procent, což je hned po Přerovu druhý nejlepší počin v Chance lize, Valaši v tomto ohledu skončili za Vrchlabím na 3. místě. Velkou předností Vrchlabí byla také statistika ubráněných oslabení, v základní části skončili s úspěšností 85,59 procent na 3. místě za Jihlavou a Přerovem.

Ve Vrchlabí nenajdeme výraznější individuality, alespoň co se týče kanadského bodování. Trenér Václav Baďouček má k dispozici vyrovnaný tým, který umí táhnout za jeden provaz. Přesto určitě musíme vypíchnout stěžejní osobnosti kádru. Začneme u Martina Heřmana, který se stal nakonec se 36 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem týmu. Prvoligoví fanoušci velmi dobře znají Tomáše Nouzu, ten se před sezonou stal velkou posilou nováčka a znovu potvrdil, že patří mezi nejlepší útočníky soutěže, když ve 27 zápasech nasbíral 28 kanadských bodů. Nedávno jej zbrzdilo zranění, ale pro play-off by již měl být plnohodnotnou oporou. Mezi obránci určitě zaujme jméno Tomáše Linharta, ten už má za sebou řádu extraligových play-off, působil v dresu Pardubic, Zlína či Třince a poslední extraligové angažmá prožil v Hradci Králové.

Zástupcem střední generace je v kádru Patrik Urban, sedmadvacetiletý útočník se stal během základní části nejlepším nahrávačem mužstva a uměl také rozvlnit sítě soupeřů, bilance 10+23 mluví za vše. Mezi nadějnými mladíky zaujme Ondřej Matýs, hráč ročníku 1999 se stal čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Baďoučkova výběru. Podobně jako Vsetín využije i Vrchlabí pro play-off mládežnických reprezentantů, z Pardubic získalo účastníka letošního Mistrovství světa hráčů do 20 let Filipa Koffera, fanoušci si jistě vzpomenou na jeho trefu v utkání Česko - Rusko.

Pokud se ještě zaměříme na defenzivní řady, pak zde krom zmíněného Linahrta působí další zkušení hráči. Oporou je jistě třicetiletý Ján Niko, tvrdit muziku by mohl v sérii David Kajínek. Vrcholem obrany je však brankář Jakub Soukup, který hájil branku Vrchlabí ve 22 zápasech s celkovou úspěšností zákroků 91,08 procent, průměrně inkasoval 2.82 branek na zápas. Jeho zástupcem by měl být Oliver Štěpánek, jenž chytal první vzájemný zápas na Lapači, celkově zasáhl do 8 utkání s vynikající úspěšností zákroků nad 93 procent, průměrně však inkasoval 2,40 branek za zápas. Využít však mohou ve Vrchlabí také extraligou protřelého Pavla Kantora, který se během základní části objevil dvakrát mezi třemi tyčemi v dresu Stadionu.

Vzájemné zápasy v základní části:

9.1.2021, 19. kolo: Vsetín – Vrchlabí 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)

11.1.2021, 2. kolo: Vrchlabí – Vsetín 2:3 (0:3, 0:0, 2:0)

V letošní sezoně to bylo vůbec poprvé v historii, co na sebe narazily celky Vsetína a Vrchlabí. Oba vzájemné zápasy proběhly v jednom týdnu. Vrchlabí bylo zrovna v poločase své vítězné éry, když mířilo na Lapač a skvělou novoroční formu potvrdilo, když po bojovném utkání odvezlo všechny body za výhru 4:2. Valaši tehdy v domácím prostředí sice smazali dvoubrankové manko, ale na další branky soupeře už odpovědi nenašli. Odveta proběhla záhy pod vrcholky Krkonoš. Trápící se Vsetín tehdy během první třetiny odskočil do tříbrankového náskoku. Po většinu průběhu základní hrací doby měl zápas ve svých rukou, ale domácí v 55. a 56. minutě snížili na rozdíl jediné branky, srovnání však Vsacané nepřipustili a soupeři domácí porážku oplatili. Vyrovnané zápasy se dají pochopitelně očekávat i ve čtvrtfinálové sérii. Velkou smůlou pro obě města je nemožnost účasti diváků na stadionech. Ve Vrchlabí se hokej těšil vždy velké návštěvnosti, která by určitě byla umocněna zdařilou sezonou nováčka a zcela jistě i atraktivním soupeřem pro čtvrtfinále play-off. O možné atmosféře která by vládla na Lapači asi není třeba polemizovat. Vsetín se pokaždé od návratu do profesionální soutěže účastnil čtvrtfinálových bojů a na Lapači se mohl opřít o skvělé obecenstvo. Tak snad třeba příště. 

Úvodní zápasy čtvrtfinále startují ve Vrchlabí, v místní D+D Elektromont Aréně se bude hrát v pátek od 17:30, ve stejný čas bude vhozeno úvodní buly také o den později. Fandit svému týmu můžete prostřednictvím přímých přenosů na portálu hokejkatv.cz. Připomínáme, že držitelé permanentních vstupenek mají sledování zápasů zcela zdarma.

Sestavy v posledním utkání:

Vrchlabí: Soukup (Štěpánek) – T. Jelínek, Matýs, Oliva, Niko, Kynčl, Jirků (C) – Formánek, Chrtek (A), Nouza – Šír, Chalupa, Machač – Hozák, Šlaicher, Mrňa – F. Moník, Zeman, Koffer

Vsetín: Gába (Málek) – Smetana, Ondračka, Š. Jenáček, Hryciow, Kudělka (C), Štach (A), Bartko – Březina, Pechanec, Gorčík – Berger, R. Vlach, A. Zeman – R. Půček, Kucharczyk (A), L. Bednář – Hořanský, Šilhavý, Babka.

Čtvrtfinále play-off 2021:

HC Stadion Vrchlabí - VHK ROBE Vsetín
Rytíři Kladno - HC Slavia Praha
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice
HC ZUBR Přerov - HC RT TORAX Poruba 2011

Termíny:

pátek 19. 3.
sobota 20. 3.
úterý 23. 3.
středa 24. 3.
pátek 26. 3.
neděle 28. 3.
úterý 31. 3.

banner pod článkem
×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov