Komu zvoní Rada? Předvýběr nových radních ČT ukazuje odhodlání hlasovací mašiny ANO, SPD a KSČM

KOMENTÁŘ VOJTĚCHA KRISTENA | Volební výbor Poslanecké sněmovny ve čtvrtek vybral z uchazečů o čtyři volná křesla v Radě České televize dvanáct kandidátů, z nich poslanci zvolí nové radní. Předvýběr ukázal na sílu a odhodlání hlasovací mašiny ANO, SPD a KSČM. Do druhého kola zároveň prošlo minimum kandidátů přijatelných pro opozici, respektive „dobrých“ pro management televize v čele s generálním ředitelem Petrem Dvořákem, jenž je s Radou na kordy.

Poslanci ANO, SPD a KSČM mají ve volebním výboru sněmovny deset z osmnácti hlasů a je zřejmé, že tuto převahu naplno využili, jak ostatně podotkl opoziční poslanec Tomáš Martínek: „Je vidět, že spojenectví v personálních volbách je velmi silné,“ napsal.

Pro opozici to prakticky znamená, že jí zbývá jen velmi málo kandidátů, pro které by mohla ve finále na plénu s čistým svědomím hlasovat – a je vůbec s otázkou, zda její hlasy můžou něco změnit. Hnutí ANO, SPD a KSČM mají pohodlnou většinu nejen ve volebním výboru, ale i ve sněmovně jako celku – 112 hlasů. „Z vybraných kandidátů jsem osobně hlasoval pro jediného, na plénu sněmovny se pokusím vybrat k volbě čtyři kandidáty, kteří nejvíc odpovídají požadavkům odbornosti, nezávislosti a nestrannosti,“ dodal pirát Martínek pro INFO.CZ.  

Odbornost, nezávislost, nestrannost? Jen stěží. Volba do Rady ČT je volbou politickou, což se nyní opět naplno ukázalo. Představitelé zmíněných kvalit zůstali v podstatě přehlédnuti. Nepostoupili (například) erudovaní akademici Jaromír Volek a Jakub Končelík. Neuspěl třeba ani předseda Syndikátu novinářů Adam Černý, který se v mediálním prostředí dlouhodobě pohybuje. A tak bych mohl pokračovat. Naopak postoupil Pavel Černocký, který se netají vyhroceně kritickým postojem k vedení České televize a vybraných pořadů. „Vadí mi ‚rozežranost‘ jejího vedení, vadí mi Dvořák a hlavně pak vedení a velká většina redakce zpravodajství. (...) Těším se na dobu, kdy nové vedení televize vyrazí lidi jako Fridrichová, Šámal, Wolner a Rosí,“ uvedl nedávno Černocký v rozhovoru pro Parlamentní listy, což o pár řádek dál korunoval zvoláním „Kartágo musí být zničeno“. Takový postoj lze nestranností nazvat jen těžko. Je rozdíl mezi kontrolou ČT a tažením proti konkrétním jménům.

sinfin.digital