Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva samci takinů vycestovali z liberecké zoo až do Indonésie

Až do zoologické zahrady Batu Secret Zoo na Jávě vycestovali z Liberce dva mladí samci takinů čínských. Pomohou rozšířit a obohatit zdejší populaci.

Takový transport samozřejmě nebyl jednoduchý. „Důvodem tohoto komplikovaného transportu je především založení nového chovu a navázání spolupráce se zoologickou zahradou na asijském kontinentu,“ uvedl v tiskové zprávě zoolog Luboš Melichar.

V Zoo Liberec chovají takiny čínské od roku 2002.

Zoo Batu Secret navíc možná získá ještě další nepříbuzné jedince z Číny nebo Japonska. Odchovaní takini by se pak v budoucnu mohli vrátit zpět do Liberce. „Tím by mohli výrazně pomoci navýšit genetickou variabilitu populace tohoto druhu v evropských zoologických zahradách, protože všem takinům zlatým v Evropě koluje v žilách krev původního libereckého páru,“ sdělil Melichar. Ředitel liberecké zoo David Nejedlo je dle svých slov přesvědčen, že zvířata dostanou výbornou péči.

První chovný pár se do Liberce dostal z čínské zahrady v Pekingu. Tehdy šlo o vůbec první zvíře tohoto druhu mimo Asii. A po dvou letech se podařilo v Liberci odchovat první mládě. Liberecký pár se tak stal základnou evropského chovu. Do záchovného programu a koordinovaného chovu takinů je aktuálně zapojeno dvanáct zoologických zahrad z celého světa a Zoo Liberec vede jejich plemennou knihu a tento chov koordinuje,“ doplnila mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, takini, zoo, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Indonésie, Peking, Japonsko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva samci takinů vycestovali z liberecké zoo až do Indonésie  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.